10 boeken voor én door moeders

door Maroucha

In mijn vorige blog schreef ik al hoe fijn het was om als nieuwe moeder een boek over het moederschap te lezen, waarin open en eerlijk werd verteld wat je kan verwachten als je gaat bevallen of net bevallen bent. Maar ook hoe belangrijk ‘me-time’ is geworden, als je leven totaal veranderd is sinds je moeder bent. Een fijne tip was dan ook: moeders, pak je rust als je kindje rust. Ga lekker in bad, doe een dutje of lees een fijn boek. Zelf had ik in het eerste jaar na de bevalling alleen maar behoefte aan boeken over het moederschap, bevallingen of opvoeding – ook op televisie trok dat vooral mijn aandacht- want je zit er gewoon écht nog middenin. Hallo hormonen! Om het je makkelijk te maken heb ik 10 handige, fijne én leuke boeken voor moeders op een rijtje gezet. Al is het maar een half uurtje per dag, pak dat momentje voor jezelf. Ontspan, ga lekker in bad met de deur op slot of duik op de bank met een kop thee én een goed boek!

How About Mom – Anna & Frederieke Jacobs

Ik schreef laatst al een blog over dit fijne boek, namelijk ‘Musthave voor Moeders: How About Mom’. In het eerlijke moeder-boek vond ik veel herkenning en fijne tips betreft de bevalling en kraamtijd, maar wordt er ook aandacht besteed aan het onderwerp selfcare. Lichamelijke tips wat betreft je herstel, sporten en gezond eten, maar ook tips om jezelf als moeder wat meer tijd te gunnen. Zoals ik in mijn blog al schreef, ik zou willen dat ik dit boek al vòòr mijn bevalling had gelezen! Tip: schrijfster Anna Jacobs schreef ook een leuke gastblog voor ons, Lieve moeder, we’re in this together!

Mom, You Got This – Rachel van Sas (De Huismuts)

Rachel van Sas – ook wel bekend als De Huismuts – heeft alles waar zij als moeder ooit op heeft gegoogeld gebundeld in één boek. Van inspirerende kinderkamers tot tips voor positief opvoeden en van vlieg- en reistips tot de handigste babyproducten. Haar eigen ervaringen heeft zij gecombineerd met adviezen van experts, waardoor je dit boek echt als een gids kunt gebruiken, heel fijn! Natuurlijk doet iedereen het op zijn eigen manier, maar één ding hebben we allemaal gemeen; we got this!

Relax Mama – Die andere moeders doen ook maar wat – Elsbeth Teeling

Kan je een beetje sarcasme wel waarderen? Dan zit je met dit heerlijke boek goed! Het moederschap heeft natuurlijk leuke en minder leuke kanten, maar soms ben je in staat om even heel hard gillend weg te rennen. Je vraagt je dan wellicht af hoe andere moeders het doen, waarom hun leven er picture perfect uitziet? Nou een troost: die andere moeders doen ook maar wat. En dat is precies wat dit boek je wilt meegeven!

Moeder Genoeg – Florine Duif

Als je moeder bent geworden, verander je als persoon, dat is een feit en kunnen waarschijnlijk alle mommy’s beamen. Maar als je leven volledig in het teken van je kindje(s) en het ‘moederen’ staat, vergeten we soms trouw te blijven aan onszelf. We ‘moeten’ zoveel, maar waar worden we zelf écht gelukkig van? Florine Duif geeft in dit boek de juiste handvatten om de focus ook weer op jezelf als vrouw te leggen. Ook leuk; haar platform The Mompany heeft ook gave T-shirts én een heuse borstvoedingstrui, ook wel ‘The Motherhoodie’ genoemd. Ik kreeg deze trui cadeau van mijn man na de bevalling, ideaal en je wilt er in wonen!

Mama’en – Nina Pierson

Ben jij net in verwachting? Dan is dit echt een fijn handboek tijdens de negen maanden van je zwangerschap, de bevalling én de eerste weken als nieuwe moeder. Want eigenlijk verdiend moeder worden een eigen werkwoord: mama’en. Er komt zoveel bij kijken als je moeder wordt, daarom hoopt Nina Pierson met haar boek je alvast zo goed mogelijk te informeren. Zodat je je eigen behoeftes leert kennen, maar ook je grenzen weet aan te geven. In het boek vind je niet alleen tips van deskundigen, maar ook gezonde recepten en oefeningen, zie het als een uitgebreide toolkit tijdens het mama’en!

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen – Philippa Perry

Naast alle boeken over bevallingen en het nieuwe moederschap, is ook dit boek de moeite waard om te lezen. Geen praktische tips over het slaap- en eetgedrag van jouw baby, maar Philippa Perry geeft advies over de essentie van het ouderschap. Ze kijkt vooral naar de grote vragen van de ouder-kindrelatie en gaat daar dieper op in. Zelf vond ik dit boek best pittig om aan te beginnen net na de bevalling, dus ik heb hem toen even weggelegd en er later weer bij gepakt. Ook leuk om door je eigen moeder te laten lezen!

De zeven stappen naar succesvol ouderschap – Hedvig Montgomery

Dit boek kreeg ik als kraamcadeautje van mijn vriendin, zij had dit gezien bij De Huismuts en vond dit ook echt iets voor mij.  Hedvig Montgomery, psycholoog en familietherapeut, legt in 7 stappen uit hoe ouders er voor kunnen zorgen dat zijzelf én hun kinderen tevreden en gelukkig zijn, met zichzelf en met elkaar. Ook bij dit boek vond ik het in het begin nogal zware stof om te lezen, dus ik heb mij voorgenomen om binnenkort in dit boek te beginnen. De samenvatting klink al heel goed!

Dagboek van een verloskundige – Marlies Koers

Zelf merk ik dat ik door mijn eigen zwangerschap en bevalling grote interesse heb gekregen voor het vak Verloskunde. Het is zoiets moois en bijzonders, al zeg ik het zelf. Maar ook mijn zwangerschapsvriendinnen beamen dit. Dit boek geeft je dan ook echt een kijkje in het leven van een Verloskundige en neemt je mee in dit heftige, maar mooie beroep. Grappig maar eerlijk geschreven, heerlijk om te lezen ter ontspanning!

De Moedermaffia – Anita Terpstra

Een lekker boek om makkelijk weg te lezen, zonder opvoedkundige tips of goedbedoelde adviezen. Ook dat is wel even lekker en zorgt voor die echte ontspanning tijdens het lezen. Wel heel herkenbaar als je zelf zwanger bent of net moeder bent geworden. In het boek wordt de zwangere Merel ongewild geconfronteerd met allerlei soorten moeders. En dat zijn er nogal wat… Maar ze ontdekt ook de belangrijkste les van deze ‘moedermaffia’: iedere moeder doet het op haar eigen manier. En zo is het.

PREGGY – Martine van den Berg

Niet iedereen ervaart haar zwangerschap en bevalling als iets moois, maar óók dat is volkomen normaal! Geen enkele zwangerschap of bevalling is hetzelfde. Waar de een op een roze wolk zit, heeft de ander vooral een -tijdelijke- grijze wolk boven haar hoofd. In PREGGY vertelt Martine van den Berg hoe zij haar zwangerschappen en bevallingen heeft ervaren. Zwaar en ‘best k*t’, aldus Martine, waar veel vrouwen zich ook in zullen herkennen.

moeders

PREGGY – Martine van den Berg

Winactie! Maak kans op het boek PREGGY van Martine van den Berg!

[DEZE WINACTIE IS AFGELOPEN!] Martine wilt met haar boek PREGGY andere moeders een hart onder de riem steken. En dat willen wij ook! Want we begrijpen heel goed dat ondanks de onvoorwaardelijke liefde voor onze kids, het tijdens en/of na de zwangerschap soms ook even lastig kan zijn. En dat is oké. Daarom mogen wij een exemplaar van het boek PREGGY weggeven!* Wie zou jij dit boek cadeau willen doen, of gun je het jezelf als liefdevolle – maar soms oh zo vermoeide – moeder? Ook dat vinden wij een mooie gedachte. Laat ons in de comments onder deze blog weten voor wie én waarom jij graag het boek PREGGY zou willen winnen en maak kans!

*Deze winactie loopt tot 22/10/2021 23.59 uur.

Weet jij nog leuke moederboeken die je andere moeders zou willen adviseren? Wat zijn de absolute must-reads? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Vertel 't ons 10 reacties

 1. Mijn lieve buuf is zwanger van hun eerste kind. Komende zaterdag is hun gender reveal en ik als mama van twee meiden zou dit boek haar graag cadeau willen doen!!!

 2. Stephanie Spierings- 19-10-2021 om 23:16

  Voor mijn schoonzus veronique ❣️. Zij is zwanger van haar eerste kindje met mijn broertje. Ikzelf heb al 2 prachtige kindjes en voor mij is het de eerste keer dat ik tante word 😍. Ik denk dat dit mooie boek perfect voor haar zal zijn, voor haar is het allemaal nieuw en dan zijn de juiste tips/tricks en verhalen iets wat je goed kunt gebruiken, en uiteraard ook omdat ze zichzelf niet mag vergeten 🌼.

 3. Claudia van de Ven- 20-10-2021 om 00:14

  Ik zou zelf graag kans maken op dit boek. Ik had een zware 2e zwangerschap en een k*t bevalling, waar zowel ik als onze zoon een flinke klap hebben gehad en hij nog steeds niet lekker in zijn velletje zit. Een boek met misschien wat erkenning maar ook gewoon om even “lekker” te lezen zou fijn zijn om te winnen..

 4. Claudia van de Ven- 20-10-2021 om 00:17

  Ik zou zelf graag kans maken op dit boek.
  Ik had een zware 2e zwangerschap en een k*t bevalling. Zoals ik als onze zoon hebben een klap gehad en zit hij nog steeds niet lekker in zijn velletje. Een boek met wat herkenning maar wat ik gewoon fijn weg leest zou tof zijn om te winnen!

 5. Karin Notenboom- 20-10-2021 om 07:08

  Ja voor onze lieve vrienden die in februari hun 1e kindje verwachten. En ipv alle goed bedoelde adviezen gewoon een boek a la real life!

 6. Jerney Leenheer- 20-10-2021 om 07:55

  Onze lieve Samantha van de thuiszorg is zwanger van haar 1e ! wat gun ik haar dit boek cadeau. Ze is zo lief en zorgzaam dat ik haar dit echt gun

 7. Miranda van den Heuvel- 20-10-2021 om 08:00

  Heel graag voor mezelf! Omdat ik het interessant vind nu ik zelf moeder ben om verhalen en ervaringen van anderen te lezen. Altijd onzeker over alles en denken dat IK de enige ben die dingen meemaak of dingen anders doe.

 8. Zorgen doet ze al heel erg lang.
  Met de kindjes van de opvang.
  Lange dagen en veel geduld.
  Dromen over zelf ouder worden.
  Dan is het eindelijk zo ver niet alleen voor de rest van de wereld zorgen.
  Binnenkort word jouw eigen wonder geboren.

 9. Ik zou dit boek graag willen winnen voor mezelf .. en ook voor mijn schoonzusjes die het boek dan kunnen lezen.
  Zelf heb ik 3 jonge zoons en regelmatig twijfels en onzekerheid.

 10. Dit boek zou geweldig zijn voor mijn beste vriendin! Ze zit in de beginfase, maar is heel onzeker over alles in de zwangerschap. Als single heeft ze er een jaar geleden bewust voor gekozen om dit traject in te gaan en nu mag ze ervan gaan genieten. Zo kan dit mooie boek met tips/tricks voor haar een uitkomst zijn.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.