10 vragen aan je kind (ipv ‘Hoe was het op school?’)

door Tessa

Als ouder komt het je waarschijnlijk bekend voor, na een lange schooldag van jouw kind wil je graag weten hoe het op school gegaan is. Maar na een dag vol met nieuwe indrukken vindt jouw kind het een stuk leuker om eerst een filmpje op de iPad te bekijken of druk aan het knutselen te gaan. Wanneer je dan tijdens het spelen jouw kind ‘stoort’ met de vraag hoe het op school was, krijg je waarschijnlijk een niet veelzeggend antwoord. Misschien dat er nog snel ‘leuk’ wordt gezegd, maar antwoorden als ‘ik ben nu te moe’ of ‘ik heb er geen zin in’ zijn meer voorkomende reacties. En dan ben je snel uitgepraat. Dat is jammer! Om toch een gezellig gesprek met jouw kind te voeren en erachter te komen hoe de schooldag écht was, kunnen deze vragen je een handje helpen!

Van een ervaringsdeskundige hebben we een lijstje ontvangen met tien vragen die je aan jouw kind kunt stellen. En geloof ons, op deze vragen krijg je vaak wel een antwoord van jouw kind terug. Zeg maar gedag tegen de eenzijdige conversaties en ga het gesprek aan met deze tien vragen.

10 vragen die je aan jouw kind kunt stellen:

  1. Wat was vandaag het leukste en stomste op school?
  2. Waar ben je trots op vandaag?
  3. Heb je vandaag iets leuks gedaan voor een ander?
  4. Heb je vandaag om iets of iemand kunnen lachen? En waarom?
  5. Wat zou je morgen graag hetzelfde of juist anders willen doen?
  6. Leerde of deed je vandaag iets nieuws?
  7. Heb je vandaag iets gezien of gehoord wat je mooi vond?
  8. Als jij vandaag de baas was geweest, wat had je dan gedaan?
  9. Wat zou je doen als je onzichtbaar zou zijn?
  10. Met wie heb je tijdens de pauze gespeeld?

Grote kans dat je nu een ander antwoord dan eerst krijgt. Kinderen vinden het namelijk ook fijn om hun gevoelens ergens en met iemand te kunnen bespreken. Verwacht van te voren geen uitgebreide gesprekken of verslagen, maar geniet juist van het gesprek dat jullie wel hebben. Laat jouw kind daarna ook gewoon weer lekker verder gaan met spelen. Onze ervaring is en blijft namelijk dat kinderen na schooltijd gewoon lekker wat willen snoepen, drinken en spelen. En heel eerlijk gezegd snappen we dat ook wel een beetje! ?

Welke vragen stel jij je kinderen na een schooldag? En krijg je dan echt een gesprek? Laat het ons weten in de comments!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.