10 x dit overkomt je geheid als je kind zindelijk wordt

door Gastblogger

Van zachte peuterbillen op vieze wc-brillen tot presteren onder druk; een zindelijk kind is hartstikke handig, maar de weg ernaartoe is nog best lastig.

  1. De meeste openbare toiletten zijn, op zijn zachtst gezegd, niet heel schoon. Het kost bloed, zweet en tranen om je kind zo laag mogelijk boven de pot te laten hangen, zodat er niks aangeraakt wordt en jij niet nat geplast wordt. Dat oververhitte gezicht als je naar buiten komt, is dus helemaal niet gek.
  2. Extra kleding, billendoekjes en een potje of opvouwbaar wc-brilletje om over de toiletbril te leggen: je luiertas wordt nog meer volgestopt. En omdat lang ophouden nog niet lukt, is er nog meer haast geboden om alles snel te pakken als hij moet plassen. Chaos!
  3. Een potje middenin je zorgvuldig samengestelde interieur is niet mooi maar wel handig, want zo kan je kind direct gaan zitten als hij moet. Dat je er een paar keer per week over struikelt, is minder fijn.
  4. In de pot mikken blijkt lastig. Houd een dweil en keukenrollen in de buurt. Vooral leuk als je deftige tante op visite is.
  5. Hij snapt heus wel dat het niet gepast is om naast de pot te plassen. Maar doet het toch, lachend, als jullie gasten hebben.
  6. Laat je kind na iedere plas- of poepbeurt een sticker plakken. Natuurlijk zijn ze een keer op als hij gepoept heeft. Het resultaat? Een trotse peuter die binnen no time woest wordt.
  7. Of je op het schoolplein staat of in de rij bij de supermarkt; als je kind moet, laat hij het weten ook. Hij verkondigt gewoon en plein public dat hij ‘moet poepen’.
  8. Heb je een openbaar toilet gevonden, maar lukt het niet? Blijf kalm en laat hem rustig zijn ding doen. Ook al staan er achter de deur mensen ongeduldig te zuchten.
  9. Als mijn dochter op het potje had gepoept, zong ik heel vrolijk ‘het is gelukt, ik heb een drolletje uitgedrukt’ van Het Zandkasteel. Je moet het lied natuurlijk ook inzetten als het op het toilet van een restaurant gelukt is.
  10. Als je denkt dat je kleintje zindelijk is en je de deur uit kan zonder die overvolle tas, blijkt het toch iets te snel. Jij en hij nat. Sprint naar huis en trek als de wiedeweerga schone kleding aan.

Maar he, het is het allemaal waard. Nou ja, in the end dan.

Wendy Dee is moeder van twee kids, een jongen en een meisje. Ze schrijft op een open en eerlijke manier over het reilen en zeilen van het moederschap. Naast moeder is Wendy freelance journalist voor allerlei leuke bladen, dus wellicht dat je haar ook op andere plekken tegenkomt.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.