10 x bescherm je kind tegen cyberpesten

door Gastblogger

Je hoort soms mensen die zeggen: ‘pesten is een ding van kleuters’. Helaas is dat niet waar en horen we steeds meer dat pesten ook op (veel) latere leeftijd nog een issue is. Op scholen wordt 1 op de 10 leerlingen gepest, op het werk 1 op de 8 werknemers en zelfs in het bejaardentehuis (of verzorgingshuis) 1 op de 5. Het blijft dus nog steeds iets waar veel mensen mee te maken hebben. Bij kinderen horen we veel over cyberpesten. In de huidige digitale wereld is het heel makkelijk om op anonieme manier mensen te treiteren en te pesten. Omdat het makkelijk is om je identiteit te beschermen online, wordt het steeds lastiger om cyberpesten aan te pakken. Als ouder kun je je machteloos voelen door de ongrijpbaarheid van online problemen en kun je je vreselijk zorgen maken om je kind. Hierom hebben we 10 tips om je kind te beschermen tegen cyberpesten.

1. Zorg voor een open relatie met je kind

Als je open met elkaar kunt praten over wat er speelt in de klas en online, dan creëer je een veilige plek voor je kind waarbij hij/zij sneller naar je toe komt met dit soort problemen. Geef je kind ruimte en respect. Laat weten dat je je kind waardeert, dat je van hem houdt en dat je er altijd bent, in iedere situatie.

2. Bespreek ‘internet-etiquette’ met je kind

Als je vanaf jonge leeftijd bespreekt hoe een kind zichzelf het best kan gedragen en beschermen online (en ook uitlegt waarom dit belangrijk is) zijn ze beter voorbereid. Een paar vuistregels: gebruik geen persoonlijke informatie, zet niet zomaar foto’s online, gebruik veilige wachtwoorden en verander deze regelmatig. Tot slot: geef nooit iemand je wachtwoord!

3. Is je kind slachtoffer? Blijf rustig!

De emoties lopen vaak hoog op en de opmerkingen die naar je kind geslingerd worden, kunnen ook voor jou kwetsend zijn. Probeer je hoofd koel te houden en de vaste rots in de branding te zijn voor je kind. Zorg dat je kind zich veilig en gesteund voelt thuis.

4. Maak samen met je kind een plan van aanpak

Reageer niet op de berichten, verander het e-mailadres/telefoonnummer en blokkeer afzenders. Je kunt sterke spamfilters inzetten om mailtjes van onbekende afzenders te weren en je kunt bepaalde websites blokkeren.

5. Doe geen dingen achter de rug van je kind om

Betrek je kind bij stappen die je zet, maar wees wel ferm in je aanpak. Veel kinderen zullen zeggen dat ze geen hulp willen of nodig hebben, maar kunnen vaak die keuze zelf niet maken. Overleg de stappen die je wilt nemen dus in eerste plaats met je kind en leg uit waarom er bepaalde stappen gezet moeten worden om het probleem op te lossen.

6. Boost zelfvertrouwen

Het is heel belangrijk dat je kind een gevoel van eigenwaarde blijft houden. Een paar tips: geef je kind positieve aandacht en complimenten. Ontkracht overtuigingen die niet kloppen met een compliment die het tegenovergestelde bewijst. “Ik ben niet goed in sport” wordt “Je kunt wel goed hard rennen” etc. Ook samen lachen en leuke dingen doen waar je kind zijn ei in kwijt kan, zorgt voor zelfvertrouwen.

7. Betrek de school

Soms weten middelbare scholen ook niet hoe ze met dit soort problematiek om moeten gaan, maar ze zijn wel vaak de beste connectie tussen jou en de pestkop(pen) van je kind. Ook hebben de meeste scholen een pestbeleid en connecties met hulpverlening. Daarom is het belangrijk om goed contact te houden met de school.

8. Verzamel bewijsmateriaal

Het is makkelijk om al die nare berichten te verwijderen en er nooit meer naar om te kijken, maar het kan handig zijn om bewijzen te hebben. Screenshots, mails en/of chatgeschiedenissen kunnen dan gebruikt worden als bewijs naar school, andere ouders of in het ergste geval de politie.

9. Doe een melding bij meldknop.nl

Dit initiatief van veiliginternetten.nl word gesteund door hulporganisaties als de kindertelefoon, de politie en MiND (meldpunt internet discriminatie). Zij kunnen je door middel van een melding doorverwijzen naar de beste hulpinstanties en advies op maat geven.

10. Loop het echt uit de klauwen? Schakel de politie in

Wordt er een grens overschreden door bijvoorbeeld doodsbedreigingen? Schakel de politie in. Hiervoor is het bewijsmateriaal heel belangrijk. Als cyberpesten in bedreiging verandert, is het strafbaar onder de Nederlandse wet.

(Cyber)pesten blijft lastig aan te pakken. Wat zijn jouw tips om je kids veilig en gelukkig te houden?

Heb jij als ouder een kind dat te maken heeft (gehad) met cyberpesten? Wat doe je er aan of heb je er aan gedaan? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen en tips zijn natuurlijk ook erg welkom!

Misschien vind je dit ook interessant?

Beeld: Cars Jeans

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.