10x tips voor het thuiswerken met kids

door Lidian

Kunnen jullie al een beetje wennen aan het thuiswerken met die kleine druktemakers die om de rikketik “Maaam..Maaaamaaaa.. MAMM!!” roepen? Nee?! Geen zorgen, wij ook niet. Om heel eerlijk te zijn is het soms ook lastig en sta je zo nu en dan met je handen in het haar, omdat je niet meer weet waar je het zoeken moet. Want lieve mama’s & papa’s, jullie zijn altijd al een superheld(in) geweest die beschikt over meerdere krachten. Maar in deze tijd wordt er naast mama of papa zijn, ook verwacht dat je jouw werk goed verricht als kapper, chefkok, juf/meester, gymdocent in de tuin… en daarnaast OOK nog eens je eigen beroep goed uitoefent. Pfff!!

Meer balans vinden in het thuiswerken en tegelijkertijd zorgen voor jouw kids? Dan heb je vast iets aan onderstaande tips.

Balans vinden doe je zo:

 1. Een vaste werkplek
  Zorg ervoor dat je duidelijk aan je kids laat weten wat jouw werkplek is. Heb je een werkplek waarbij je jezelf kunt afsluiten door middel van een deur die je dicht kan doen (of op een kier), doe dit dan vooral wanneer je een belangrijke meeting hebt of nog wat zaken aan het einde van de dag moet afronden. Spreek met je kids af dat je niet gestoord wilt worden wanneer je op jouw werkplek zit.
 2. Neem pauzes
  Zorg ervoor dat je pauzes neemt. Neem een momentje om in je pauzes (extra) tijd te besteden aan je kids. Maak even samen een ommetje of ga gezellig samen spelen. Mocht je tijdens deze pauzes niet gestoord willen worden door collega’s, zorg dan dat er in overleg met je leidinggevende een ‘pauze-moment’ wordt ingelast in de agenda. 😉
 3. Pas je werktijden aan
  Het kan zijn dat jouw kleine al wakker is op het moment dat jij begint met werken. Moet je veel gedaan krijgen? Zijn er belangrijke opleveringen of belangrijke zaken die zo snel mogelijk afgerond moeten worden? Sta dan eens een uur of twee uur eerder op, dan dat jouw kleintje wakker is. Hopelijk krijg je in die uurtjes af wat je af wilde hebben! Als de kleine op bed ligt is natuurlijk ook een goed moment om veel gedaan te krijgen. Plan jouw werktijden zo veel mogelijk om jouw kind heen, zo kun je even in alle rust werken en krijg je meer gedaan dan wanneer je constant gezelschap krijgt.
 4. Maak een goede planning
  Zorg ervoor dat je een goede maar niet ál te volle planning maakt. De kids zijn nu eenmaal thuis, wat betekent dat je zo nu en dan wat minder gedaan krijgt. Plan de belangrijke taken in op momenten waarvan jij weet dat jij het meest productief bent, bijvoorbeeld in de ochtend.
 5. Maak je werkplek kindproof
  Dit is erg belangrijk, vooral als je een kleintje hebt rondlopen. Je wilt natuurlijk niet dat de koffie wordt gemorst over belangrijke papieren of dat jouw laptop onder de vingerverf zit aan het einde van de dag.
 6. Richt een ‘werkplekje’ in voor je kind
  Mama of papa aan het werk? Dat wil jouw kleine knapperd natuurlijk ook! Geef hem een eigen werkplek, waar hij de mooiste knutselwerken kan maken terwijl jij een oogje op hem kan houden. Handig toch?! 😉
 7. Wissel werktijden af met je partner
  Werk je samen thuis met je partner en hebben jullie beide belangrijke zaken die afgerond moeten worden of calls ingepland staan? Wissel jullie werktijden (indien mogelijk) af, zo kunnen jullie om de beurt een oogje houden op de kids én toekomen aan productief werken.
 8. Probeer je schuldgevoel los te laten
  Het is nu eenmaal hoe het is. Hoe lastig het ook voor sommigen is om te accepteren, probeer het. Je hebt namelijk alleen jezelf ermee wanneer je het gevoel ervaart dat alles mislukt of teveel wordt. Het is niet erg als de planning niet gaat zoals gehoopt of als je jouw kleine iets langer met de tablet een filmpje laat kijken. Probeer het schuldgevoel zoveel mogelijk los te laten. Iedereen heeft er in deze situatie begrip voor, dus ook je leidinggevende en je collega’s.
 9. Goed overleggen met je leidinggevende
  Communication is key! Ja, vooral tijdens het thuiswerken met kids is het belangrijk om zo goed mogelijk te blijven communiceren. Doe dit met je collega’s, maar ook met je leidinggevende! Mocht je ergens tegenaan lopen, geef dit dan aan. Er kan altijd samen gekeken worden naar een passende oplossing, zodat jij op een fijne manier kunt werken én ook nog eens de kids aandacht kan geven.
 10. Rules, rules, rules
  De kids zijn gewend aan regels. Gingen jouw kids naar school voordat je ze thuis moest houden? Dan zijn ze vast andere regels gewend dan die thuis worden gehanteerd. Het is handig om duidelijke afspraken met jouw kleintjes te maken, zodat iedereen zich daar aan kan houden en jij hierdoor ook (beter) kan werken! Schrijf deze regels desnoods samen op een groot vel (een leuke creatieve bezigheid 😉 ) en hang deze op de deur of muur.

Het is niet gek dat je soms even het gevoel ervaart dat niks meer wil lukken en je geen tijd meer hebt voor jezelf. Laat dit gevoel niet overheersen & keep in mind: you got this!

Hoe zorg jij voor een goede balans tussen het thuiswerken en de kinderen vermaken? Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.