11 tips om je kind zindelijk te trainen

door Gastblogger

Iedere keer weer die (niet zo charmante) grote tas vol met zachte billendoekjes meesjouwen als jij en je kind eventjes de deur uitgaan. De vieze luiers die je om de oren vliegen en de vuilniszakken doen overlopen. Wees gerust, ook aan deze fase komt een einde! Maar dat gaat niet vanzelf. Om zindelijk te worden moet je kind er zowel lichamelijk als geestelijk klaar voor zijn. Rond de tweede verjaardag is je kind lichamelijk voldoende ontwikkeld om zindelijk te kunnen worden. Maar hoe pak jij dit – toch best wel uitdagende – proces aan? Wij hebben 11 tips verzameld om jou en je kind hierbij te helpen, zodat de luiers zo snel mogelijk het huis uit zijn.  

Tip 1: Zindelijkheidstraining

Je kan beginnen met de zindelijkheidstraining op het moment dat je kind door begint te krijgen wanneer zijn blaas vol zit. Als je merkt dat je kind gaat wiebelen, onrustig wordt of aangeeft dat hij een vieze luier heeft, dan moet je hier op inspringen. Je kind weet namelijk in eerste instantie niet zo goed hoe hij moet reageren op de prikkels van een volle blaas. Vraag je kind of hij moet plassen of poepen en ga samen naar de wc. Zet een potje in de wc en laat je kind die gebruiken. Op die manier gaat je kind de link leggen tussen de nieuwe prikkels en de wc. Wanneer jij zelf naar de wc gaat, leg dan ook duidelijk uit wat jij gaat doen. Je kind zal jouw gedrag willen kopiëren en zal interesse krijgen voor de wc. Heeft je kind duidelijk nog geen interesse in de wc? Dan is hij er nog niet klaar voor en is het het beste om nog even te wachten.

Tip 2: Het potje

Heel veel kinderen worden zindelijk via het potje, vanaf ongeveer twee jaar kan je kind zelfstandig op een potje zitten. De meeste kinderen vinden het potje reuze interessant. Laat je kind daarom ook gerust met een (natuurlijk schoon) potje experimenteren. Wil de knuffel of pop ook op het potje? Geen probleem. Laat je kind gerust zijn gang gaan. Wel kun je hem aanleren om het potje op een vaste plaats te gebruiken, wel zo fijn om de vloer te sparen natuurlijk. Het zal vast en zeker een paar keer gebeuren dat je kind het potje niet haalt. Blijf toch doorgaan want langzamerhand zal hij echt wel leren wat de bedoeling is. Keep on going!

Tip 3:  De toilettrainer

Heeft je kind nog niet veel interesse in het potje en zit het veel liever op de ‘grote mensen’ wc? Dat kan! De gewone wc is vaak voor kinderen van twee à drie jaar te hoog en te groot, een toilettrainer kan dan goed helpen. Nu kan je dreumes net als jij op de ‘grote mensen’ wc zitten!

Tip 4: Vaste momenten

Probeer je kind op zoveel mogelijk vaste momenten naar de wc te laten gaan, bijvoorbeeld na het eten en voor het slapen gaan. Door de vaste momenten wordt het naar de wc gaan steeds normaler en uiteindelijk een gewoonte. Ook als je kind ’s nachts nog een luier draagt, is het belangrijk om hem eraan te laten wennen om direct na het wakker worden naar de wc (of het potje) te gaan. Merk jij dat je peuter droog wakker wordt, maar vervolgens wel in zijn luier plast? Dan is hij eraan toe om zonder luier te slapen. Een nachtelijk ongelukje hoort er voorlopig nog wel bij, trek daarom ook niet gelijk bij het volgende ongelukje de luiers uit de kast!

Tip 5: Luiers die minder absorberen

Het klinkt niet heel erg aantrekkelijk, maar door je kind minder absorberende luiers aan te laten trekken zal hij eerder merken dat hij of zij een vieze luier heeft. Je kind zal door deze minder absorberende luiers sneller doorkrijgen wat de prikkels van volle blaas betekenen.

Tip 6: Gooi samen het plasje weg

Reageer zo enthousiast mogelijk als je peuter op het potje heeft geplast/gepoept. Yes! Het kan goed werken om samen het potje te legen in de wc en je kind zelf te laten doortrekken. De meeste kinderen vinden dit fantastisch. Sommige kinderen vinden het idee dat het zomaar verdwijnt in de wc of het geluid van het doorspoelen een beetje eng. Als dat zo is, laat deze stap dan vooral even zitten om te voorkomen dat je kind helemaal niet meer op het potje wil zitten.

Tip 7: Koop samen ondergoed

Zindelijk worden is een grote stap voor je dreumes. Samen ondergoed kopen voor ‘grote’ jongens en meisjes kan de zindelijkheid stimuleren. Een onderbroekje met een print van zijn favoriete superheld is een extra stimulans om op tijd naar het potje te gaan en de onderbroek droog te houden. (Hier vind je al ons kinderondergoed)Laat je peuter zelf kiezen wat hij graag wilt dragen en houd er rekening mee dat je heel wat onderbroekjes nodig zal hebben de komende tijd. Onze gastblogger Jiska had met deze ’truc’ succes en dat kun je hier lezen!

Tip 8: Boekjes over zindelijkheid

Er zijn verschillende boekjes geschreven over zindelijk worden. Door middel van die boekjes leren jij en je kind om op een speelse manier over zindelijkheid te praten en hiermee aan de slag te gaan. Drie leuke boekjes die wij je als tip geven:

 • ‘Hugo Haas hoeft geen luier meer’ van Hermien Stellmacher
 • ‘Bobbi op het potje’ van Ingeborg Bijlsma & Monica Maas
 • ‘Een geweldig cadeau’ van Guido van Genechten

Tip 9: Ga in gesprek met het kinderdagverblijf

Het zindelijk worden duurt tegenwoordig wat langer omdat de zorg vaker verdeeld wordt over meerdere mensen die allemaal op een andere manier omgaan met zindelijkheid. Het lijkt misschien lastig om van het kinderdagverblijf of de crèche te verwachten dat zij rekening houden met de fase van zindelijkheid waarin jouw kind zich bevindt. Toch hebben zij hier genoeg ervaring mee, ga dus gerust met hen in gesprek en bespreek je plan van aanpak.

Tip 10: Wees altijd voorbereid

Erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat je altijd voorbereid bent op ongelukjes. Dan is er niks aan de hand als het een keertje fout gaat en trek je snel de natte broek uit en de droge weer aan. Zo kunnen je kind en jij vol vertrouwen alle situaties tegemoet gaan!

Tip 11: Beloning

Last but not least: Het werkt stimulerend om een beloning te koppelen aan het potje. Zorg voor een kleine stimulans als het lukt om op tijd naar het potje te gaan. Dit kan iets heel kleins zijn; samen de wc doortrekken bijvoorbeeld, of een klein cadeautje na een – zelf te bepalen – aantal keer dat het gelukt is!

Wij zouden graag willen weten hoe deze periode jullie af is gegaan! Nog meer tips? Vertel het ons in de comments hieronder!

 

ClaudiaClaudia (19) studeert Business Management aan de Hogeschool Utrecht en is werkzaam als marketing stagiaire bij kleertjes.com. Ze is gek op fashion; haar moeder heeft een eigen damesmodezaak, waar ook newborn kleding wordt verkocht. Ze heeft haar liefde voor mode dus niet van een vreemde! Bovendien past ze graag op haar oppaskindje en werkt ze in het weekend in de horeca en de zaak van haar moeder. Ze leest veel modebladen en wil de nieuwste trends maar al te graag in haar kast hebben hangen!

Geplaatst in: Lifestyle
Deel dit artikel

Vertel 't ons 4 reacties

 1. Tip 2a: maak het gezellig!
  Ga er bij zitten, lees verhaaltje voor, zet doos met knijpers, duplo, of de iPad neer, en maak er een gezellige bijeenkomst van, elke keer dat je het potje oefent.

  1. Kleertjes- 24-10-2016 om 09:32

   Goede tip Mandy!

 2. Dochtertje van net twee in drie dagen zindelijk (ze was er aan toe) door ze in de vakantie (met slecht weer) drie dagen binnen in haar blote billetjes te laten lopen met het potje in de woonkamer. Werkt uitstekend.

  1. De cold turkey methode 🙂 Wow, dat is wel heel snel, C! Af en toe nog een plasje moeten opruimen of ging het ook echt in één keer goed?

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.