14x Wat tieners super irritant vinden aan ouders

door Lidian

MAAAM… Doe nou één keer in je leven normaal. Dit is vast iets wat je heel vaak te horen krijgt. Jouw kleine prins is ondertussen niet meer zo klein, hij begint langzamerhand een échte tiener te worden. Auch… Een tiener, pfff! Hij doet zijn eigen ding en dat vind jij af en toe toch wel erg jammer. Hij gaat naar vrienden in het weekend, terwijl jij het liefst hebt dat als je wakker wordt op zondag, jullie gezamenlijk aan de eettafel ontbijten. Helaas gebeurt dit niet meer zo vaak als jij hoopt.

Ook al begint jouw kind een échte tiener te worden, blijft het leuk om hem af en toe te plagen. Hij vindt het verschrikkelijk als je hem weer voor schut zet voor zijn vrienden, ook al bedoel je het soms goed. Om het je tiener zo makkelijk mogelijk te maken, kan je deze dingen beter niet doen:

Doe maar niet…

 1. De grapjas uithangen.
  Als je kind gezellig met zijn vrienden is en jij of je man eindeloze grapjes uit je mouw probeert te schudden.
 2. Weet je nog?
  Weetje nog? Alle familiefeesten, verjaardagen en bijeenkomsten? Het maakte niet uit op wat voor feestje je jouw geweldige moves wilde laten zien, ook al was het een familiefeest. Je kind schaamde zich  voor elke stap die je probeerde te zetten tijdens het dansen. Ook al vind jij dat je geweldig danst, jouw tiener denkt hier waarschijnlijk anders over.
 3. De slaapkamer inlopen.
  De slaapkamer is en blijft een ding. Een safe place voor jouw tiener en hij is er dan ook echt niet van gediend als je zonder te kloppen binnen komt.
 4. De cijfers checken van je tiener.
  Of het nou een voldoende of een onvoldoende is, vaak mag jij er niks van weten. En cijfers checken op een App als Magister, gaat er al he-le-maal niet in bij jouw tiener. Dat vindt hij absurd en je zal dan waarschijnlijk een sneer krijgen.
 5. Als je tiener met vrienden beneden zit en jij gaat erbij zitten.
  Even gezellig kletsen en vragen hoe het met de ouders gaat van jouw zoon’s beste vriend, not done. De goede intentie om er even bij te gaan zitten en een gezellig praatje te houden is echt niet oké volgens jouw tiener.
 6. Gek doen.
  Als je met je kind lekker op stap bent, een dagje eropuit en je loopt lekker door de winkelstraat en je besluit eens even lekker gek te doen. Je kind treiteren door zijn naam te roepen, heeeel hard of een gekke uitspraak te doen. No way, mommy or daddy! Dit level van schaamte voor jouw kid is ongekend.
 7. Zwaaien naar je kind of even willen knuffelen.
  Je doet gezellig samen met je man een rondje in de stad op zaterdag en je komt plots je kind tegen met zijn vrienden. Wat je dan vooral niet moet doen, is enthousiast op hem afstappen en hem een dikke knuffel geven. Zwaaien is vaak ook not done in de ogen van je tiener. Een knikje kan dan nog net door de beugel. Haha tieners… Wat moet je er toch mee?! ?
 8. Zeggen dat je tiener zijn bed een keer uit moet komen.
  Doordeweeks moet hij naar school en keer op keer blijft hij tot het laatste moment in zijn bed liggen. Jij wilt natuurlijk dat hij op tijd op school is en roept dan ook een aantal keer dat hij er nu écht eens uit moet komen. Dit vindt jouw tiener echt niet prettig. Vooral niet als je dit ook nog eens doet wanneer hij kan uitslapen…
 9. 100 vragen stellen over van alles.
  Negen van de tien keer weet jouw eigenwijze tiener het antwoord op de vraag zelf ook niet. Dus doorvragen brengt je op dat moment nergens. Vooral als ze net uit school komen zitten ze vaak niet te wachten op een vragenvuur, maar willen ze gewoon even tot zichzelf komen. Ook al stel je de vragen met een goede intentie, vaak is het beter om je kind even wat ruimte te geven en er later op terug te komen.
 10. Het tegenovergestelde doen van wat je tiener graag wil.
  Je tiener is helemaal weg van een merk of een bepaald kledingstuk en jij wil deze niet kopen uit principe. Je wilt natuurlijk niet dat je tiener achterblijft en buiten de boot dreigt te vallen op school. Dus jij doet hard je best en probeert het desbetreffende item met veel energie en liefde in elkaar te zetten, jouw eigen creatie. De kans dat je tiener dit aantrekt, hoeveel liefde je er ook in hebt gestoken, is vrij klein… At least you tried! 
 11. Zingen en dansen in de auto.
  Je staat voor de school van jouw tiener je kind op te wachten in de auto, jouw favo song komt op en je zet het volume een paar tikjes harder. Oh oh, je voelt het opkomen en jahoor daar ga je. Je zingt het liedje uit volle borst mee en je armen en benen beginnen spontaan te bewegen. Jouw tiener komt aanlopen met een rood hoofd en stapt zo snel mogelijk in, hij weet niet waar hij moet kijken en zegt dat je razendsnel weg moet rijden. Hij schaamt zich enorm want zijn vrienden hebben jou zien dansen en zingen. Jij kan er wel om lachen en rijdt langzaamaan naar huis.
 12. Vies gezicht? Geen probleem!
  Heeft je tiener een vies gezicht omdat hij weer te gretig zijn eten naar binnen heeft geschoven? Geen probleem, even een lik aan de vingers en het gezicht schoonpoetsen. No way, dit deed je toch niet echt mam?! Jazeker, dit deed ik wel. ?
 13. Wanneer jullie een open gesprek hebben en je eruit floept: “Ook wij hebben sex, hoor.”
  Abort mission! Dit is echt not done, je tiener zal waarschijnlijk ook heel snel dit gesprek verlaten en zeggen dat hij dit ECHT niet wilde weten.
 14. “We weten precies hoe je je voelt. Niet zo lang geleden waren wij nét zo oud als jij nu bent”.
  Nee. Dit werkt niet. Zeg maar gewoon niks. Ze willen het niet horen en jullie zijn voor hem écht veeeeeel ouder.

Herken je jouw tiener hierin? Wij zijn erg benieuwd naar wat jouw tiener ongelofelijk irritant vindt aan jullie. Laat het ons weten in de comments!

Meer tienergedoe? Dan is dit misschien ook wat voor jou.

Vertel 't ons 1 reactie

 1. Als ik zeg ‘ik wil geen ‘ja maar’ horen’, dan willen ze me doorspoelen! Maar guess what, dan doen ze wel wat ze moeten doen.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.