18 kraam- en cadeautips voor de grote broer of zus!

door Gastblogger

Van ‘onze kleine’ naar ‘onze oudste’, jouw eerstgeborene gaat grote broer of zus worden! Met de uitgerekende datum in zicht, kom ik aan bij de voorbereidingen op de bevalling. Dit keer is dat anders dan de eerste keer, want onze eerste zoon wordt nu grote broer! Nadat ik wat alarmerende clickbait voorbij heb zien komen over hoe de baby wel én vooral niet te introduceren bij je eerste kindje, ben ik me er wat meer in gaan verdiepen. Zoals de tip om de baby in het wiegje te leggen wanneer deze geïntroduceerd wordt aan je oudere kindje(s) en niet in jouw armen, zodat ze niet denken dat ze ‘vervangen’ zijn… of het zo zal gaan zullen we dan pas weten, maar we zijn in ieder geval ingelezen.

Een speciaal cadeautje

Daarnaast kwam ook het punt voorbij van een cadeau voor je eerstgeborene. Vaak is het gebruikelijk om het oudere kindje ook een cadeautje te geven wanneer je bij iemand op kraamvisite gaat. Dat is al jaren zo – ik kreeg ook al cadeautjes toen mijn zusje werd geboren – dus hij zal echt niets te kort komen. Maar ook namens de baby of als ouders zelf, wil je je oudste kindje misschien iets geven. Alleen wat…? Moet dit dan iets memorabels zijn wat zij hun leven lang zullen bewaren en koesteren? Ik vond het best lastig…

Een nieuwe rol als broer of zus

Dus heb ik wat tips gevraagd aan vriendinnen met meerdere kinds en ze bleken zo allemaal hun ideeën te hebben bij het perfecte cadeau. Na wat overleg kwamen we tot de conclusie dat het het leukst is om een koffertje met naam of een mandje te maken zoals een kraammand, met voor elke dag een (klein) cadeautje daarin zolang de kraamzorg in huis is. Dit omdat die periode toch anders dan anders is, het is nieuw, spannend én dit zijn de eerste dagen van de verdeelde aandacht. De partner is (meestal) thuis, mama is anders dan normaal, er is opeens kraamzorg in huis en je kindje is niet meer het enige kindje. Een hele hoop om te verwerken voor zo’n klein mensje! Zeker na wat verhalen van vriendinnen die mij voorgingen in deze, met jaloerse peuters, ben ik graag voorbereid.

kraammand

Het mandje kun je in of bij de wieg zetten wanneer je kindje de baby voor het eerst ontmoet. Het geeft je kindje het idee dat de baby dit aan hem/haar geeft en zo laat weten; de baby denkt aan je en je wordt niet vergeten, de baby is heel blij dat hij/zij bij jou in huis mag komen wonen en jou als grote broer/zus heeft. Dit geeft direct een positief gevoel over de baby bij je kindje. Deze beloning bevestigd ook de (nieuwe) rol van grote broer of zus. Daarom heb ik een paar leuke kraam- en cadeautips op een rijtje gezet!

18 kraam- en cadeautips voor de grote broer of zus!

 1. Het is helemaal niet nodig om mega cadeaus te geven. Het gaat er juist om dat je oudste ook elke dag een momentje in het zonnetje staat, dat zij zich ook belangrijk voelen en gezien worden en niet vergeten worden. Maak een mooie mand en stop er voor een aantal dagen leuke cadeautjes in.
 2. Het is een leuk idee om de oudste zélf iets aan de baby te laten geven wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Mijn oudste heeft een knuffelkonijn waarvan hij echt onafscheidelijk is en we hebben precies zo’n knuffel gekocht die de oudste aan de baby mag geven (maar met een blauw strikje om zodat we ze uit elkaar kunnen houden). Hij zal als geen ander weten hoe waardevol dat cadeau is! 😉 Zeker als de jongste net zo verknocht zal raken aan die knuffel als hij zelf is, zal de oudste er best trots op zijn dat dat zijn cadeau is geweest aan de baby.
 3. Alles met grote broer/zus erop is leuk voor jullie, maar zij hebben er zelf niet zo veel aan. Natuurlijk is het wel leuk voor de eerste foto, tijdens het uitdelen van een geboortetraktatie aan hun Kinderdagverblijf of Peuterspeelzaal klasje, of natuurlijk vooraf als zwangerschapsaankondiging!
 4. Veel kraamzorgorganisaties bieden op hun website een kleine versie van de kraamzorg outfit aan. Bestel dit alvast voor de bevalling om zo de grote broer/zus helemaal te betrekken in alle handelingen met de nieuwe baby, zo voelen zij zich groot, belangrijk en betrokken. Andere versies van een grote broer/zus ‘kit’ zijn ook in vele voorbeelden te vinden op Pinterest, helpen doen ze heel graag in deze.

kraamhulp

 1. Een functioneel cadeau is om ze iets te geven dat echt laat zien dat zij al groter zijn.  Een mooie beker, broodtrommel, snackbox of rugzakje om mee te geven naar de opvang of school. Kinderen vinden het heel fijn voor vol aangezien te worden.
 1. Geef een leuk educatief cadeau waarbij een ouder erbij moet gaan zitten of moet helpen, zoals een puzzel, loco, knutsel of spelletje. Zo krijgen ze meteen wat 1 op 1 tijd met papa of mama, wat hen een fijn gevoel geeft. Het lijkt me, zeker in het begin, heel lastig om de aandacht te verdelen tussen meerdere kids, dus iets om ze exclusieve aandacht te geven lijkt me een goed idee.
 1. Ook een ‘uitje’ geven met opa en oma of een oom/tante, zodat je kindje er even uit is en de volle aandacht krijgt, is leuk voor in de mand. Dit kan heel simpel en voordelig, het bos, de kinderboerderij of een speeltuin volstaan perfect. Het is heel fijn dat je hiermee als ouders ook even kan worden ontzien.
 1. Een boekje over grote broer/zus worden of zijn. Dit is niet alleen fijn om samen te lezen, maar opent ook het gesprek om te praten over deze grote verandering in het leven van je kleine.
 1. Geef iets wat hetzelfde is, ook wel twinning genoemd. Vooral de mama’s vinden dit vaak leuk in kleding, maar het kan ook met iets anders gedaan worden. Bijvoorbeeld met een knuffeltje, zodat de oudste ziet dat ze als kindjes echt bij elkaar horen, hetzelfde krijgen en gelijk zijn voor de ouders. Wij kochten nog een zelfde Stokke Tripp Trapp stoel, schattig zo samen naast elkaar!
 1. Geef iets dat ze samen kunnen doen zoals in bad gaan, of naar het zwembad gaan. In ieder geval iets wat kleine baby’s al vrij snel ‘kunnen’, omdat samen spelen nog wel even op zich laat wachten. Wij kochten een 2-persoons kinderbadje, zo kunnen ze lekker samen badderen.
 1. Geef jouw kleintje een babypop om het verzorgen van de baby na te bootsen. Al zullen ze ook heel erg graag een flesje geven aan de echte baby. Als zij naast jou de babypop in bad kunnen doen, terwijl jij de baby in bad doet, zijn ze vast helemaal in hun element.
 1. Een theeserviesje of pratende theepot is ook leuk zodat ze de kraamvisite van thee kunnen voorzien, net zoals papa en mama of de kraamverzorgster dat doet. Het betrekken van het kind in alle handelingen/na laten doen heeft als gevolg dat ze het allemaal accepteren, zich niet buitengesloten voelen of het gek vinden dat het anders is dan eerst. De afwasbak met echt water uit het kraantje is een item waar mijn zoon echt heel gek van is bij zijn vriendinnetje thuis, dit zou een goed moment zijn hem die te geven. Maar ook een dokterssetje kan een idee zijn om bepaalde handelingen van de kraamverzorgster bij de baby na te bootsen op hun pop of knuffel.
 1. Het is ook een goed idee om een van de cadeautjes van hun favoriete figuur of tv-programma te laten zijn, dan weet je zeker dat je goed zit. Het fijne hiervan is dat ze er echt even zoet mee zijn en jij even een momentje rust hebt.
 1. Zorg dat jouw oudste ook een eigen plekje krijgt. Zoals de baby de box heeft met babyspeelgoed, kan dit ook helpen je oudste kindje zijn/haar eigen draai te laten vinden in deze grote verandering binnen het gezin. Een speelkleed, een tafeltje met krukjes of bureautje met speelgoed en boekjes voor grotere kindjes wat echt helemaal van hun is, kan een fijn plekje zijn om even terug te trekken. Zo kunnen ze de nieuwe gezinssituatie verwerken en opnieuw hun plek vinden binnen het gezin.
 1. Je kunt natuurlijk ook de grote broer/zus de deur open laten doen voor alle kraamvisite zodat er meteen aandacht is voor je oudste kindje, aangezien iedereen die binnenkomt vaak meteen op de schattige kleine baby af vliegt. 😉
 1. Je kunt je kindje de cadeautjes voor de baby laten uitpakken omdat de baby dit natuurlijk nog niet zelf kan. Kinderen zijn vaak enthousiast over cadeaus, zelfs als ze niet voor hen zijn en zo zal je kindje zich weer groot en trots voelen. Zeker aangezien de meeste kraamvisite ook een cadeautje meeneemt voor de oudste, betekent dat twee keer uitpakken, dubbel feest!

DIY Learningtower

 1. Ook helpt je oudste de kraamzorg of de partner graag met beschuitjes maken en drinken inschenken. Dit kan natuurlijk middels hun eigen theeserviesje of keukentje, maar een heel fijn hulpje in ons huis is ook de Montessori Learningtower, die we zelf hebben gemaakt van twee Ikea items! Mocht je nog wat tijd over hebben zo in de laatste weken voor je bevalling…
 1. Ergens na je eerste kraamdagen is het leuk een kleine fotoshoot thuis te doen met je kindjes. Zoek op Pinterest wat mooie voorbeelden die je leuk vindt, zodat je weet in welke setting en pose je de kindjes wil zetten, zodat het niet te lang duurt voor ze. De oudste vindt het machtig mooi om de baby vast te mogen houden en zal vol trots poseren voor de foto, die jou heel dierbaar zal zijn en hij vol trots aan iedereen wil laten zien.

Hopelijk heb je alle inspiratie voor jouw mandje kunnen opdoen uit dit lijstje met tips en heb je nu voor ogen hoe het er voor jouw oudste(n) uit kan gaan zien. Ik wens je een goede bevalling en kraamtijd en heel veel plezier met de eerste ontmoeting van je kindjes.

 

DeborahDeborah (32) is interieurontwerpster en een echte Pinterest-addict. Ze is getrouwd met Roel Benjamin, liefhebbende mama van hun kleine prinsje William Arthur Benjamin én zwanger van haar tweede kindje. Ze woont in een prachtig jaren ‘30 huis in Hilversum, dat nooit afkomt, zolang zij een Pinterest account heeft. Ze is niet te stoppen als het gaat om feestdagen, verjaardagen, zomaar feestjes-etentjes-borreltjes en de aankleding ervan. Van het huis, de kinderen, de tafel, de borden en de uitnodigingen tot traktaties en cadeautjes. Kidsactiviteiten, shoppen en playdates op leuke mama plekjes, doet zij het liefst iedere dag. Deborah wil jullie inspireren met alles dat haar blij maakt.

Beeld: Bergstein

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.