25 tips voor stressvrije feestdagen met kids

door Gastblogger

Is je feestdagen to-do lijst acht pagina’s lang? Heb je honderd cadeaus om te kopen, 12 etentjes om naar toe te gaan en zijn de kinderen in rep en roer door alle spanning? De feestdagen kunnen stressvol zijn: vooral met kinderen kan het lastig zijn om mee te doen met alle feestjes en verplichtingen. Hoe kun je je het best voorbereiden als je kerst bij iemand anders thuis viert? Hoe versla je de stress van het zelf een kerstdiner organiseren? Waar vind je tijd voor je kids tussendoor en wanneer plan je een moment voor jezelf? We geven 25 tips zodat je kids en jij stressvrij de feestdagen door komen.

Kerst bij iemand anders?

 1. Waar ga je het vieren? Zijn je kinderen bekend met de plek? Bereid ze alvast voor zodat ze weten waar ze aan toe zijn.
 2. Vraag van te voren wat de plannen zijn en wat je kunt verwachten, qua eten en qua planning. Niet zodat je er kritisch op kan zijn, maar zodat je je goed kunt voorbereiden.
 3. Geef aan wat jouw plannen zijn. Als je om 10 uur weg moet omdat jouw kinderen het niet zo lang volhouden, geef dan van te voren aan dat je verwacht niet tot te laat te blijven. De gastheer of -vrouw kan dan ook zijn of haar plannen daarop aanpassen. Dit wordt gewaardeerd!
 4. Neem pyjama’s mee voor de kinderen. Na het eten mogen de strakke pakkies uit en de zachte kerstpyjama’s aan (ook een leuk cadeautje).
 5. Zorg voor een kindvriendelijke snack. Als ze de wildstoof en gegrilde spruiten niet lusten kun je altijd frietjes in de strijd gooien.
 6. Neem een kerstfilm (DVD), tablet of spelletje mee zodat de kids zich op een rustige manier af kunnen zonderen. Heb je verschillende apparaten? Zorg dan voor koptelefoons, zodat ze zich helemaal kunnen afsluiten.

Kerst bij jou thuis?

 1. Geef jij een kerstdiner voor vrienden en familie? Geef dan ook een mogelijke eindtijd mee. Dat klinkt een beetje overdreven, maar zo kan iedereen zich instellen op het einde van de avond.
 2. Niet alles hoeft perfect te gaan. Als de soep mislukt of één van je kinderen steekt per ongeluk het tafelkleed in de fik: geen paniek. Soms gaat er eens wat mis, dat kan iedereen gebeuren. Snel een ander tafelkleed op de tafel en gewoon doorgaan. Er zullen geheid brokken gemaakt worden, je kunt het beter accepteren en verder gaan.
 3. Vraag om hulp. Het maakt het een stuk makkelijker als iedereen meehelpt. Denk hierbij ook aan tafel dekken, boodschappen doen en versieren. Bedenk van te voren wie wat zou kunnen doen en maak je kinderen deelgenoot. Wat kunnen zij doen om jou te helpen? Kinderen vinden het hartstikke leuk om zo’n verantwoordelijke rol op zich te nemen en gaan daar soms helemaal in op. Win-win situatie dus: kids hebben geen tijd om te klieren, jij hebt wat extra handjes.
 4. Creëer een speciale kindertafel en een kindermenu voor de aanwezige kids. Vaak een groot succes!
 5. Geen speciale tafel voor de kids? Forceer je kinderen niet om er de hele tijd bij te zitten. Als ze op hun eigen kamer willen spelen: ook prima. Roep ze op tijd voor het toetje en het is helemaal goed.

Kerst in het algemeen

 1. Indien dit budgettechnisch mogelijk is; stel voor om uit eten te gaan. Half de stress en een specifieker tijdschema, perfect voor stressvrije feestdagen.
 2. Probeer één van de kerstdagen vrij te houden. Kies voor een dag die helemaal voor jouw gezin alleen is. Maak een frisse boswandeling in zachte joggingbroeken of kijk met zijn allen een kerstfilm in bed. Kerst gaat om met elkaar zijn, niet om de spectaculaire plannen.
 3. Je kunt ook nee zeggen! Plannen met alleen je eigen gezin zijn ook oké! Je hoeft niet altijd mee te doen met de hele familie voor een gezellige kerst.
 4. Slaap genoeg en zorg dat je kids genoeg slapen. Het wordt alleen maar extra vervelend als je moe bent, en als de kinderen dan ook nog moe zijn… oei!
 5. Zorg voor een vaste traditie, zoals het versieren van de kerstboom of het luisteren van een specifieke kerst-CD. Als je die hebt afgetikt met de kinderen voelen de feestdagen minder chaotisch en creëer je een beetje routine in de chaos.
 6. Take a break, van alle activiteiten. Neem je kinderen even apart voor een momentje. Lees een boekje voor of knuffel even een half uurtje. Dit brengt de rust bij je kinderen terug op dagen waarin je omringd wordt door visite en ook jij hebt een moment van rust.
 7. Installeer een aparte hoek of kamer waar de kleintjes aan kunnen rotzooien en spelen zonder in de weg te lopen.
 8. Stel eens een lunch voor in plaats van een diner. Met kinderen superpraktisch en dan heb je de avond voor jullie zelf. Ook een pluspunt: niet met zo’n vol gevoel je bed in. Bewaar het avondfeestje tot Oud & Nieuw.
 9. Overdag lunchen met de kids? Huur een oppas (wel lastig te vinden, dus regel dit ruim op tijd) voor de avond en ga uitgebreid eten met je partner. Kan overigens ook thuis nadat je de kleintjes in bed hebt gelegd. Romantique!
 10. Een uitgebreid ontbijt kan rust geven aan een hectische dag. Begin rustig, neem de tijd!
 11. Als het niet lukt om iets te plannen op de kerstdagen zelf, plan het dan in het weekend eromheen. Kerst is geen wedstrijd, het gaat niet om welke familie Eerste Kerstdag ‘wint’.
 12. Hou routine vast voor iets meer rust, dus slaapjes, bedtijd en ontbijt/lunch zoveel mogelijk op dezelfde tijden als normaal.
 13. Doe sommige dingen al vroeg in december, zoals kerstkaarten schrijven, cadeaus kopen/uitzoeken, boodschappen die evt. ingevroren kunnen worden/lang bewaard kunnen worden.
 14. Vergeet niet op te schrijven wat wel en niet werkte ná kerst, zodat het het jaar erop nog soepeler verloopt.

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.