3 x buitenspelen als vroeger

door Gastblogger

Wat een zomer! Hoewel het soms een beetje te warm is, kunnen we veel genieten van het ‘buitenleven’. En bij buitenleven hoort buitenspelen! Wij hebben drie ouderwetse buitenspeelspelletjes voor je op een rij gezet. Je kinderen kunnen deze zelf spelen, maar je kunt natuurlijk ook zelf meedoen.

Buskruit

Voor dit spel heb je een bal nodig. Leg de bal op een vast punt. Bepaal wie de zoeker/tikker is. De bal wordt weggeschopt door een ander. De zoeker moet de bal gaan halen en terugbrengen naar het beginpunt, terwijl de rest van de groep zich verstopt. Wanneer de zoeker iemand spot, rent hij terug naar de bal en roept de naam van degene die hij heeft gezien. Degene die is gezien, is nu af. Als je af bent, kun je ook weer vrijkomen – als iemand de bal wegschopt is iedereen namelijk weer vrij en mag zich opnieuw gaan verstoppen. De zoeker mag pas weer beginnen met zoeken als de bal weer terug is op het startpunt. Om eindeloze zoekbeurten te voorkomen kun je van tevoren afspreken hoe vaak mag de bal worden weggeschopt. Kun je ook nog andere buitenspeelspelletjes doen.

3 x ouderwets buitenspelen

Schipper, mag ik overvaren?

Ouderwets schoolpleinspelletje, maar daarom niet minder leuk. Een kind is de tikker, de rest van de kinderen staat aan een kant. Ze moeten naar de overkant en zingen (of zeggen) ‘Schipper, mag ik overvaren – ja of nee? Moet ik dan ook geld betalen – ja of nee? De schipper zegt vervolgens ja of nee. Bij nee mogen alle kinderen vrij, zonder getikt te worden naar de andere kant. Zegt hij ja, dan vraagt de groep: Hoeeeeee? De schipper geeft aan hoe iedereen naar de overmoet –> als een kikker, hinkelend, op handen en voeten, etc. Zowel de tikker als de overstekers bewegen zich zo voort, waarbij de tikker probeert kinderen af te tikken.

3 x ouderwets buitenspelen

Annemaria Koekoek!

Iedereen staat aan de ene kant, op één na. Deze persoon staat aan de andere kant van de zaal, met gezicht naar de anderen gekeerd. Op een bepaald moment draait hij zich om en zegt: “Annemaria koekoek!” Zolang deze persoon niets zegt, mag je in de richting van hem bewegen. MAAR  als hij zich na ‘koekoek’ weer omdraait, moet iedereen muisstil staan. Wie er nog wél beweegt, is af en moet terug naar de startlijn. Het spel gaat door tot iemand de “Annemaria koekoek”-roeper kan tikken zonder dat diegene hem heeft zien bewegen. Deze tikker krijgt in de volgende ronde de beurt om “Annemaria koekoek” te roepen.

3 x ouderwets buitenspelen

Welke spelletjes speelde jij vroeger of spelen jouw kinderen nu? Laat het ons weten! 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.