Dit doen deze 3 zwangerschaps-hormonen met je

door Gastblogger

Ben je voor de eerste keer zwanger? Dan weet je soms echt niét wat je overkomt. Je wordt lichtelijk cookie van de emotionele rollercoaster en je lichaam, wow… Wat dat allemaal doet! Zwangerschapshormonen, ze spelen ongeveer net zo’n grote rol in die 9 negen maanden als ochtendmisselijkheid en brandend maagzuur. Om wat liefdevoller naar die heftige hormonale uitspattingen te kunnen kijken, doken we in de wereld van zwangerschapshormonen. We noemen een aantal belangrijke zwangerschapshormonen eens bij de naam en leggen precies uit wat ze voor jouw lichaam doen.

Humaan choriongonadotrofine  (hCG)

Net over een predictor geplast? Het hormoon hCG is wat de predictor laat doen uitslaan. hCG is het belangrijkste zwangerschapshormoon, want: onmisbaar. Zonder zou de foetus niet levensvatbaar kunnen worden en de zwangerschap zou geen stand houden. De basistaak van hCG is namelijk om het vrouwelijk lichaam te vertellen dat er een kind groeit in de baarmoeder en dat het lichaam er een lekker nestje voor moet bouwen.

Hoe doet dit hormoon dat?

hCG zorgt dat het corpus luteum oftewel ‘geel lichaam’ behouden wordt. Dit ‘geel lichaam’ produceert vervolgens het hormoon progesteron (lees hieronder verder over dit hormoon), dat ervoor zorgt dat het baarmoederslijmvlies intact blijft en de menstruatie stopt. Het baarmoederslijmvlies is namelijk de voedingsbodem van de bevruchte eicel en moet daarom onderhouden worden. Zónder signaal van het hormoon hCG vergaat het ‘geel lichaam’, stopt de productie van progesteron en breekt het baarmoederslijmvlies weer af: je wordt dan ongesteld.

Tot slot zorgt hCG voor de groei van het embryo. Het zet vet om in energie, die gebruikt wordt om de groei van de foetus te ondersteunen. Ook beschermt het het embryo tegen het immuunsysteem van de moeder, zodat het niet afgestoten wordt.

(Ochtend)misselijkheid

Men is nog steeds niet volledig achter de oorzaak van ochtendmisselijkheid, maar veel artsen denken dat het waarschijnlijk verband houdt met je stijgende hCG-waarden. Vrouwen met hogere waarden ervaren vaak meer misselijkheid.

Progesteron

Progesteron wordt vroeg in de zwangerschap gemaakt door het corpus luteum (geel lichaam). Het ‘geel lichaam’ blijft progesteron produceren tot ongeveer 10 weken, daarna wordt de productie overgenomen door de placenta. Progesteron doet een aantal belangrijke taken: het houdt de baarmoederspier ontspannen en speelt een rol bij het immuunsysteem, waardoor het lichaam het vreemde DNA (de foetus) kan verdragen.

Winderig? Bedankt progesteron!

Progesteron ontspant alle gladde spieren (het belangrijkste: de spierwand van de baarmoeder) in het lichaam. Het leidt ook tot ontspanning van de bloedvaten door het hele lichaam, leidt tot een lager dan normale bloeddruk en kan daarom soms duizeligheid veroorzaken. Ook dank je al die vervelende zwangerschapskwaaltjes als maagzuur, reflux, oprispingen, misselijkheid, braken, gas en constipatie hieraan. En ugh…progesteron kan ook de haargroei verhogen; je kunt opeens haartjes op je borst of onderbuik krijgen. Ook dat nog!

Oestrogeen

Net als progesteron wordt oestrogeen uitgescheiden door het corpus luteum (‘geel lichaam’) totdat de placenta het overneemt. Dit zwangerschapshormoon speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling van de foetus. Om precies te zijn: oestrogeen zorgt dat verschillende organen en bepaalde lichaamssystemen in de foetus in ontwikkeling worden gebracht. De rol van oestrogeen is superbelangrijk: het stimuleert de hormoonproductie in de bijnier van de foetus, het stimuleert de groei van de bijnier en het verbetert de baarmoeder van de moeder, waardoor het kan reageren op oxytocine (een ander zwangerschapshormoon, zie hieronder).

Van zwangerschapsgloed tot spataderen

De welbekende ‘zwangerschapsgloed’ blijkt dus niet helemaal een fabeltje te zijn. Sommige vrouwen hebben echter het geluk om het voordeel te ervaren van de ‘gloed’ van een zwangerschap, die grotendeels wordt toegeschreven aan de oestrogeenspiegels. Een verhoogde oestrogeenspiegel kan echter ook leiden tot spataderen, misselijkheid, toegenomen eetlust en huidveranderingen zoals de ontwikkeling van pigmentvlekken. Dat klinkt weer wat minder aangenaam.

Nog meer lezen over zwangerschapshormonen? Wij tippen je:

Bron: www.parents.com

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.