5 x een moeder schuldgevoel en het medicijn

door Gastblogger

De schuldgevoelens kunnen je in het moederschap om de oren vliegen: ze zijn allesverslindend. Laat deze vaak voorkomende schuldgevoelens je niet te pakken nemen. Herkenning is 1, het medicijn de volgende stap. Dit zijn qua ‘moederschuldgevoel’ de 5 grootste valkuilen volgens ons.

1. Waarom houd ik niet van elke minuut van het moederschap?

Het beeld van ‘Moeder’ dat we in ons hoofd hebben vastgelegd – onzelfzuchtig, altijd zorgzaam én beschikbaar – is moeilijk waar te maken. Hoewel je verliefd bent op je nieuwe baby of weg van je kids, ben je niet altijd verliefd op de immense hoeveelheid werk die het is om voor je kind(eren) te zorgen. Sterker nog, je geniet soms het meest van de momenten dat ze slapen. Het indringende idee dat je leven alleen om je kinderen zou moeten draaien, kan bovendien schuldgevoelens veroorzaken wanneer je alleen met je partner uitgaat of, DE HORROR, iets voor jezelf doet.

Het medicijn: Doe dus wèl wat voor jezelf: ga met je man op pad of pak lekker een kappertje. Laat de ‘alledaagse sleur’ even achter. Dit zorgt er in 9 van de 10 gevallen voor dat je weer 10 jaar jonger, gelukkiger en opgefrist huiswaarts keert. En een vrolijke moeder is ook veel fijner voor een kind.

2. Doe ik alles goed?

De overvloed aan opvoedadviezen maakt je taak als ouder eenvoudiger, maar zeker ook moeilijker. Het is geweldig dat al deze informatie beschikbaar is, maar het leidt uiteindelijk tot veel druk op moeders om alle antwoorden te hebben. Moet je wel of niet borstvoeding geven, en hoe lang. Kan en mag een kindje soms bij de ouders slapen, of is dat levensgevaarlijk? Moet je een kleine baby altijd oppakken of beschadig je hem voor het leven als je hem laat uithuilen. De lijst gaat maar door en je hebt nooit het gevoel gehad dat je dingen perfect genoeg doet.

Het medicijn: Alle adviezen die je hoort of leest zijn vaak tegenstrijdig. De tip: probeer alle adviezen te vergeten. De sleutel is om te onthouden dat er echt geen goede manier is om een ​​moeder te zijn. Je moet op jezelf vertrouwen, jij voelt het beste aan wat je kindje nodig heeft.

5 x een moeder schuldgevoel en het medicijn

3. Moet ik weer gaan werken?

Je werksituatie kan gemakkelijk bovenaan de lijst staan ​​van dingen die schuldgevoel veroorzaken als je een baby hebt. Je voelt je schuldig dat je wel wilt werken, dat je niet wilt werken, dat je moet werken, en dan voel je je schuldig wanneer je je kind verlaat om naar je werk te gaan.

Het medicijn: Als je met dit probleem zit, wacht dan gewoon even af. Of je nu wel of niet werkt, het hoeft niet permanent te zijn. Als je je ellendig voelt, kun je een verandering aanbrengen – hoewel er misschien geen perfecte oplossing is. Soms is de uiteindelijke beslissing de beste van twee imperfecte keuzes.

4.  Niet elke minuut van het leven van mijn kind is quality time

Of je nu een werkende moeder bent of een moeder die thuisblijft, het is moeilijk om te ontsnappen aan het gevoel dat wanneer je bij je kind bent, elk moment stimulerend of educatief moet zijn. Op de een of andere manier is het idee van quality time en wat van ouders verwacht wordt uit de hand gelopen. Zelfs het zorgen voor dingen die écht gedaan moeten worden, kan ervoor zorgen dat je je schuldig voelt wanneer het betekent tijd zonder je kind door te brengen.

Het medicijn: Onze cultuur is zo kindgericht geworden, maar niet alles moét vermakelijk zijn om waardevol te zijn. En je hoeft ook niet altijd direct aandacht te geven aan je kind, zelfs het kleinste kind kan leren van het feit dat hij tijd heeft om zichzelf te vermaken.

5 x een moeder schuldgevoel en het medicijn

5. Ik ben geen perfecte moeder

Je voelt je een vreselijke ouder als jullie teveel take away maaltijden hebben gegeten in plaats van voedzame, huisgemaakte maaltijden. Als moeder is het moeilijk om niet te voelen dat je altijd tekortschiet (naar je eigen verwachtingen): je kookt niet genoeg, je huis is niet netjes genoeg, je brengt niet genoeg tijd door met je man… Maar naarmate je een meer ervaren ouder wordt, merk je dat het makkelijker wordt om dingen in perspectief te plaatsen.

Het medicijn: Schuldgevoel is niet alleen maar slecht voor je. Dat zeurende gevoel dat je peuter te veel tv kijkt, kan je helpen achterover te leunen en te beoordelen: drie uur per dag is veel te veel voor een kind van twee. Ik moet een paar andere manieren vinden om haar bezig te houden.

Tot slot

Het lastige is om uit te zoeken of je echt iets moet veranderen of dat je gewoon een perfectionist bent. Tijdens die eerste overweldigende dagen van het moederschap is het belangrijk om realistisch te zijn: Als aan het eind van de dag jij en je baby in leven en redelijk gezond zijn, is dat een succes. Als je een hoop was hebt gedaan, is dat een bonus. Als jij en je baby vaker slapen, je hormoonhuishouding rustiger wordt, etc., dán pas je kun je beginnen om je verwachtingen te verhogen. Amen daarvoor.

Tip: leer van vaders, schuldgevoel kennen ze niet (of in ieder geval in mindere mate ;-). Lees deze blog maar even >

Herken jij deze schuldgevoelens en hoe deal je hiermee? Ik ben benieuwd naar jouw advies, laat je het me weten in de comments hieronder?

Bron: parents.com

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.