5 tips om te vliegen met kinderen

door Gastblogger

Zomervakantie! De tijd dat er toch wel veel mensen op vakantie gaan. Sommige met de auto, anderen met het vliegtuig. Gaan jullie het vliegtuig in met de kids?  Dan heb je wellicht al wat kopzorgen over de combinatie ‘kinderen + vliegreizen’!  Een heerlijk ontspannen vlucht zit er voor je gevoel waarschijnlijk niet zo 1,2,3 zo in. Think again! Om wat minder gestrest te vliegen met kinderen hebben we 5  tips verzameld.

1. Vlieg tijdens bedtijd

Noem de vlucht ‘een avontuur in de nacht’, kinderen zijn er dol op! Probeer indien mogelijk een vroege vlucht te boeken (05:00 uur om in te checken), dan ben je niet thuis aan het wachten om te vertrekken. Leg de kinderen in losse kleding (leggings, t-shirt) in bed en maak ze om 03.30 uur wakker voor hun avontuur in de nacht. Ze zullen opgewonden zijn, maar ze zijn nog steeds slaperig in de auto en bij het inchecken op de luchthaven. Rustige kinderen betekent een meer ontspannen start van je reis! Ze worden pas echt volledig wakker nadat je beveiligingscontroles hebt gehad en laat dat nou net het moment zijn waarop jij een beetje kunt ontspannen.

5 tips om te vliegen met kinderen

2. Het slimme seating plan

Ben je een familie van vier? Dan krijg je waarschijnlijk vaak drie stoelen in een rij en een aparte stoel aan het zijpad dat er aan grenst. Zo kun je namelijk allemaal bij elkaar zitten, alleen.. het werkt niet echt. Eén ouder voelt zich ‘gevangen’ zitten tussen twee kinderen en voelt bijna jaloezie naar de partner die vrij zit. Je gooit imaginary dolken naar hem/haar terwijl hij/zij House of Cards kijkt en ontspannen koffie drinkt, terwijl jij bedenkt hoe je in hemelsnaam je grut moet vermaken. Die worstelen om de stoel bij het raam en beginnen in het ergste geval te huilen.

De oplossing: boek 2 x 2 stoelen op verschillende rijen, die rug aan rug zitten. Iedere ouder heeft zo één kind bij zich en ieder kind kan op zijn favoriete plek zitten. Broer of zus is nog steeds dichtbij, maar – en dit is winnen – niet dichtbij genoeg om elkaar het leven zuur te maken tijdens de vlucht. Als ouders kunnen jullie gemakkelijk dingen aan elkaar doorgeven én kinderen lijken zich beter te gedragen als ze één-op-één zijn met een ouder.

3. Dank de iPad maar!

Jaaa, ze zitten veel te vaak op de telefoon of iPad te spelen, maar als het je kan redden van een helse vlucht is dat natuurlijk voor deze keer even helemaal prima. Vermijd woedeaanvallen en zorg dat alle apparaten volledig zijn opgeladen voordat je op reis gaat. Download een leuke film en misschien wat nieuwe dingen die ze langer bezighouden (Psst, deze leerzame apps voor kinderen zijn heel leuk!). Ook eigen speelgoed of een vrolijk oldschool vakantieboek – die je zelf vroeger ook had – zijn goud waard op zo’n vlucht. Dingen die klein zijn en makkelijk wegrollen zijn een no go in het vliegtuig, dus kies verder voor makkelijk hanteerbaar maar klein speelgoed.

4. Zorg goed voor die kleine oortjes

Geblokkeerde oren bij het opstijgen en landen, kunnen voor kinderen heel onaangenaam zijn. Als ze nog niet weten wat ze moeten doen, moet je ze dus goed helpen. Bij baby’s en peuter kun je melk geven om de pijn te verlichten. Elke beker met speengaatjes om aan te zuigen, zal helpen om de oortjes op natuurlijke wijze te laten knappen. Oudere kinderen kun je een fruitlolly of zuigsnoepjes geven. Zorg er wel voor dat je er meer dan één meeneemt, want vaak is het al op voor vertrek.

5. Snack attack

Hoe vaak stap je het vliegtuig niet in met het idee dat je niks hoeft mee te nemen, want er is toch genoeg aan boord.. Niet doen! Soms heb je echt dikke pech. Blijken je kinderen die normaal he-le-maal niet zo moeilijk zijn, het eten aan boord niet lekker te vinden. Kinderen met klapperende honger zijn niet te harden, dus neem voor de zekerheid altijd je eigen (gezonde) snackjes mee. Rozijntjes, liga’s, een snoepje, worteltjes, stukjes appel of een banaan.

Hopelijk staat er een hele mooie vakantie voor je klaar, waar je met deze tips écht naar uit kunt kijken. Heb jij nog tips om gemoedelijk te kunnen vliegen met kinderen? Laat het ons weten in de comments!

Veel succes en bon voyage!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Bron: Guilty Mother

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.