5 x lezen stimuleren

door Maroucha

Goed kunnen lezen is niet alleen handig, het is ook nog eens belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Lezen stimuleren is bij een deel van de kinderen niet nodig, deze kids kunnen niet wachten tot ze ein-de-lijk leren lezen in groep 3. En waar de één boek na boek verslindt, begint de ander al te mopperen bij het woord ‘lezen’.  Daarom delen wij graag 5 tips om de leeslust van je kind te stimuleren.

Lezen en laten lezen

De voordelen van voorlezen ken je wellicht al en toen je kinderen baby, peuter of kleuter waren deed je dat trouw elke dag. Maar wist je dat voorlezen ook belangrijk blijft als kinderen zelf al kunnen lezen? Het vergroot de woordenschat en het leesbegrip. Dus groep 1 of groep 6: voorlezen maar! Leuk als je kids zelf al kunnen lezen: draai de rollen eens om. Laat je kids jou voorlezen of een broertje, knuffel of pop.

Boeken, tijdschriften, scheurkalenders: haal letters in huis!

Zorg ervoor dat er genoeg te lezen is in huis en dat het past bij de leeftijd van je kind. Dus laat moppenboekjes slingeren, hang een scheurkalender op het toilet en koop eens een leuk tijdschrift voor je kind. Misschien leest jouw kind wel het liefst op het toilet, in de auto – wel even opletten met wagenziekte – of in de keuken.

Buiten het boek denken

Boeken kunnen angst inboezemen, want je bent er niet heel snel mee klaar. En sommige kinderen houden er gewoon niet van. Ook prima. Lezen kun je gelukkig op heel veel plekken doen. Wat dacht je van spelregels bij een spelletje, de menukaart in een restaurant, het weerbericht (#wattrekjezemorgenaan), de borden langs de snelweg – kun jij eindelijk eens vragen: ‘En? Zijn we er al?’ – of (kerst)kaartjes. Ook zijn er speciale computerspelletjes en apps waarbij je kind relatief veel moet lezen. Denk dus ook eens verder dan alleen boeken.

Reageer enthousiast als je kind iets leest

De eerste stapjes gingen ook niet meteen vloeiend, maar toch was je trotser dan trots dat je kind überhaupt kon lopen. Probeer ook zo enthousiast te zijn over de leeskunsten van je kind, ook als het hortend en stotend gaat en je 1000 andere dingen kunt doen in de tijd die hij of zij ervoor nodig heeft. Luister met geduld, reageer enthousiast en toon interesse in de boeken, tijdschriften, menukaarten of andere dingen die hij of zij leest.

Lezen = lezen en plezier telt

Of je kind nou alle 8 de boeken van Harry Potter uit heeft gelezen, geen genoeg kan krijgen van Geronimo Stilton of eigenlijk het telefoonboek lezen het allerleukst vindt: het maakt geen bal uit. Vergeet de vooroordelen over stripboeken en bereid je voor op slechte moppen uit moppenboekjes – maar voorkom dat lezen alleen iets voor op school wordt en iets wat m o e t. Lezen is leuk en handig.

De week van 6 tot en met 14 maart staat vol in het teken van boeken. Ben je nog opzoek naar een leuk boek voor jouw kind? Vergeet dan niet je lokale boekenhandel te steunen! 😉

Hoe doe jij dit? Heb jij een kind dat elke week 10 nieuwe boeken bij de bibliotheek wilt halen of eentje die lezen eigenlijk gewoon hartstikke stom vindt? En hoe ga jij ermee om? Laat het ons weten in de comments! 

Misschien vind je dit ook interessant:

Vertel 't ons 1 reactie

  1. Ik heb 2 jongens 10 en 11 die lezen echt stom vinden. Ik ga de tips opvolgen, scheurkalender met tekst, menutjes maken, voor de corona waren we veel op pad naar familie /vrienden waardoor ze onderweg borden opnoemde of namen van gebouwen, maar ja dat is nu niet meer het geval.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.