5 x werelds bijgeloof over zwangerschap

door Gastblogger

Ga jij op vrijdag de 13e je het liefst je huis niet uit, krijg je de kriebels als een zwarte kat je pad kruist of tik jij dingen af op onbehandeld hout? Dan ben je wellicht een beetje bijgelovig. Rondom zwangerschap zijn er ook heel wat bijzondere rituelen en gebruiken. Wij hebben 5 x bijgeloof over zwangerschap voor je op een rijtje gezet.

1. Geef toe aan je cravings

Bij mij zijn het kroketten, bij een vriendin zijn het zure matten en weer een ander kon geen genoeg krijgen van paprika-chips met chocopasta #beetjevreemdwel – maar goed: cravings dus. Geef er maar aan toe als je bijgeloving bent. In veel culturen geloven ze namelijk dat je kind een geboortevlek krijgt in de vorm van je craving als je er niet aan toe geeft. Kom maar door met die kroket!

2. Plus en plus is min

In China mag je als aanstaande moeder absoluut verschijnen als bruiloftsgast. Ben je namelijk als zwangere in dezelfde kamer als het bruidspaar, dan zou er te veel geluk in de ruimte zijn. En te veel geluk leidt volgens sommige Chinezen tot ongeluk. Hmmm.. Zou jij er een bruiloft voor skippen?

3. Géén cadeautjes voor Joodse moeders

Een cadeautje voor je vriendin die net heeft verteld heeft dat zwanger is of tijdens de babyshower de zwangere overladen met de leukste babygifts. Dat moet je dus niet doen bij sommige Joodse moeders. Je zou dan namelijk het boze oog uitnodigen door je geluk te showen. Helemaal uit den boze: cadeautjes voor de ongeboren baby krijgen én openmaken. Dan roep je pas echt ongeluk over je af.

4. Zeg tegen niemand dat je zwanger bent

Ik vond persoonlijk die eerste weken dat jij en je Lief alleen weten van de mini lang duren. Ik was heel blij toen we uiteindelijk het nieuws konden delen. In Bulgarije denken ze daar heel anders over. Daar houden de #newbie-ouders het nieuws zo lang mogelijk strikt geheim. Ze geloven daar namelijk dat het misgaat als je jouw zwangerschap te vroeg deelt met anderen. Pfieuw, dat lijkt me lastig!

5. Omring jezelf met mooie dingen

Hier kan ik dus wel mee leven. Volgens overleveringen uit Turkije moeten aanstaande moeders zich vooral omringen met mooie dingen, omdat ze dan ook een mooi kind zouden krijgen. Er zijn ook restricties: je moet als zwangere ver weg blijven van apen, beren en kamelen. Hier mag je als mommy-to-be niet eens naar kijken… Zo lelijk zijn ze toch ook weer niet?

Wat is het raarste wat jij ooit hebt gehoord en welk bijgeloof over zwangerschap is jou bijgebleven? Laat het weten in de comments, want ik ben heel nieuwsgierig!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.