5x écht vrij als working mom

door Wendy

Een werkende moeder is de normaalste zaak van de wereld. Er zijn meer moeders die wél werken, dan moeders die niet werken. Je verdient je eigen geld, ontwikkelt jezelf en bent een rolmodel voor je kids. Maar als werkende moeder kan je het gevoel hebben dat je tekortschiet in je carrière. Want je werkt minder dan collega’s die fulltime op de zaak zijn. Ben jij daarom op je vrije dag toch aan het werk of doe je op je vrije dag allemaal huishoudelijke klusjes om maar niet het gevoel te hebben dat je aan het niksen bent? Met deze tips ben je op je vrije dag écht met je kinderen.

 1. Bewaak je werktijden
  Het is een kleine moeite om tóch even een mail van je collega te beantwoorden op je vrije dag. Maar doe het niet. De grens vervaagt en je collega’s gaan er vanuit dat je bereikbaar bent op je vrije dag en gaan je sneller mailen of bellen. Ook voor dingen die prima een dag kunnen wachten. En dat is zonde, want je bent niet voor niks een dag vrij. 😉
 2. De paden op, de lanen in
  Een dagje binnenshuis betekent vaak even snel een wasje doen, puinruimen in de kinderkamers en boodschappen doen. Het is hartstikke handig om dat soort klusjes op te pakken als je toch thuis bent. Maarrr je besteedt zo geen quality time met je kinderen en dat is waarschijnlijk wél de reden waarom je die dag niet werkt! Doe thuis dingen samen met je kind zoals een spelletjes of bouw met je kleintje mee aan een LEGO-kasteel. Of ga samen op pad; naar buiten en ga leuke dingen doen! Maak je vooral niet druk over welke nuttige dingen je zou kunnen doen.
 3. Thuiswerken? Laat de boel de boel
  Een opgeruimde werkplek zorgt voor betere prestaties, dus wij zijn helemaal voor een clean desk en een rustige plek om te werken. Maar als je thuiswerkt, zie je veel meer plekken die opgeruimd kunnen worden terwijl jij eigenlijk voor je werk aan de slag moet. Als je naar de wc gaat, zie je dat er veel te veel jassen aan de kapstok hangen en dat er zeker zes paar schoenen naar boven kan. Laat dat toch liggen en ga aan de slag met de dingen die je eigenlijk van plan was om aan te pakken. Zo heb je niet het onrustige gevoel dat het thuis een rommel is en zo voel je je ook niet tekortschieten op je werk, omdat je kostbare tijd besteed aan je huishouden.
 4. Weekend is voor familie
  Plan in de weekenden leuke dingen met je gezin. Probeer niet te werken en besteed ook niet al te veel tijd aan het huishouden en klusjes. De rommel die je kinderen maken, hoef je echt niet direct op te ruimen. Laat het ze zelf doen en pak ’s avonds als ze op bed liggen, de stofzuiger en dweil uit de kast voor het grote puinruimen. Laat de was ook niet ophopen om alles in het weekend weg te wassen, maar doe elke avond als de kids op bed liggen een wasje en plan een keer in de paar dagen een strijk- of vouwmoment.
 5.  Laat het los
  Je werk is belangrijk, maar grenzen stellen ook. Zet je werktelefoon uit, laat je werklaptop op je werk en focus thuis op jouw thuis.

Heb jij soms het gevoel dat je tekortschiet op je werk en thuis? Hoe zorg jij ervoor dat je thuis écht thuis en bij je kids bent? We lezen (en leren) graag hoe jullie dit doen? 

Dit vind je misschien leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.