5x tips van een newborn mama

door Maroucha

We deelden eerder al een aantal superfijne lifehacks die het leven als nieuwe ouder makkelijker kunnen maken, en geloof mij, ze stonden allemaal genoteerd toen ik afgelopen februari voor het eerst moeder werd. Maar als de kraamhulp na een paar dagen weg is en je partner weer aan het werk gaat, sta je er toch opeens een beetje ‘alleen’ voor. En dan loop je opeens tegen wat dingen aan waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken! Daarom deel ik graag de 5 beste tips, die ik in de afgelopen maanden zelf ook heb toegepast, met jullie in deze blog.

1. Elektrisch ventilatorkacheltje

Mijn dochter Rebel is in februari geboren, de winter moest toen eigenlijk nog beginnen. Dat betekent dus ook… een bibberende kleine garnaal op de commode als je je baby net hebt gebadderd, of gewoonweg omkleed. Dat werd H-U-I-L-E-N! En probeer dan maar eens rustig te blijven en gewoon verder te gaan waar je mee bezig bent. Je krijgt toch een instant paniek gevoel – vooral mijn partner – omdat je gewoon niet wilt dat je pasgeboren baby huilt en jij er te lang over doet! Dat was overigens bij ons helemaal een dingetje, ze was nogal klein van stuk en liep wat achter in haar groei. Er was ons verteld dat te lang huilen haar teveel energie kostte, wat ze nodig had om te groeien. Hurry, hurry, hurry dus! Later kreeg ik van een kennis een gouden tip – jammer genoeg was het toen al bijna zomer – namelijk; zet een klein elektrisch ventilatorkacheltje op de commode. Zo ligt je kleintje lekker in een warme luchtstraal en is huilen op de commode verleden tijd! Halleluja!

2. Föhnen maar

Om even terug te komen op bovenstaand verhaal – een huilende baby op de commode -, dit was bij ons ook het geval als we haar gewoon al moesten afdrogen na het douchen/badderen. Het waterspektakel was al zo vermoeiend, dat afdrogen bij ons temperamentvolle meisje een crime was. Ik werd door manlief gebombardeerd tot Afdroger, terwijl hij het leuke gedeelte voor zijn rekening nam; samen douchen. Na meerdere huilbuien op de commode – van dochter Rebel, niet van mij hoor. Ok, soms dan –  las ik een lifehack op Facebook. Föhn je baby, in plaats van afdrogen! Ideaal voor alle plooien waar je soms gewoon echt moeilijk bij komt, helemaal als ze in hun boze bui helemaal verstijven. De föhn op de middelste warme stand was een aangename oplossing voor zowel moeder, als kind. ?

3. Kwast van mama

Je kent ze wel, die lekker chubby onderkinnetjes bij baby’s. Super lief, maar ook super onhandig! Het nekje bevat dan meerdere plooien, waar dus ook vaak vocht en viezigheid tussen blijft zitten. Als je dan ook nog een kindje hebt met reflux, zoals wij dus hebben, is de nek vaak een ‘no-go area’. (Tip van Flip; de osteopaat heeft hier wonderen in verricht!) Haar nek afdrogen was dus al een uitdaging, maar om er vervolgens ook nog wat talkpoeder tussen proberen te krijgen was helemaal DRA-MA. Vanaf het moment dat ze goed haar hoofd omhoog kon houden, hebben we haar op haar buik op de commode gelegd, waardoor dit allemaal al iets makkelijker ging. Helaas viel wel 75% van de poeder naar beneden, lang leve zwaartekracht. Opeens zag ik een oude poederkwast van mijzelf liggen en kwam op een geniaal idee, al zeg ik het zelf. Wat talkpoeder op de kwast en kwasten maar in dat nekje… Helemaal top! Goedgekeurd door papa (die het ook een crime vond) én Rebel.  Ze vindt het grappig, lekker kriebelig en we doen nu denk ik ook veel langer met ons busje talkpoeder.

4. Samen douchen?

Jaren geleden kwam ik al eens de Baby Shower Glove van Invented4kids tegen, een lange handschoen die je aan doet als je met je baby’tje gaat douchen. Zo kunnen de gladde babybilletjes niet van je arm glijden. Op een babybeurs trok de stand van Invented 4 kids wederom mijn aandacht en ze hadden wat nieuws. Een Handsfree Badcape met een verzwaard pootje eraan vast, die over je schouder blijft hangen waardoor je je handen vrij hebt. Ook dit is weer een geweldige uitvinding! Als je je kindje in bad doet, hang je de handdoek vast over je schouder en kan je je baby er zo in vouwen na het badderen. Zo hoef je niet meer met 1 hand je kindje vast te houden, terwijl je ook nog een handdoek moet pakken. Mijn vriend vond het dé uitvinding van de eeuw en heeft er direct een gekocht op de beurs, samen met de Baby Shower Glove. Ik had in het verleden er al eens een cadeau gedaan aan een zwangere vriendin, die was laaiend enthousiast, dus tijdens mijn zwangerschap MOEST ik die zelf ook hebben. Inmiddels douchen wij alleen nog maar met Rebel en hebben we er 3 voor als er een in de was zit, ideaal!

En áls je dan zover bent dat je in je eentje gaat douchen met je newborn én zelf ook wel wat behoefte hebt aan een langere douche inclusief haren wassen… dan kom je tot de volgende oplossing! Zet je babybadje in de badkamer met daarin een lekker kussen, wat handdoeken en een warme kruik. Douche eerst samen met je baby en wikkel je kindje vervolgens lekker in de warme handdoeken. De warme kruik leg je aan de zijkant bovenop de handdoeken of een dekentje. Rebel viel zo lekker in slaap en ik had even wat me-time onder de douche. Genieten!

baby

 

5. Zip it!

Als je baby ongeveer 4 weken oud is ga je voor het eerst naar het consultatiebureau, voor een kleine check en een weeg- en meetmoment. No worries, er gaan verschillende verhalen rond over het CB maar in mijn geval alleen maar lof voor deze dames. Misschien is het omdat ik er alleen nog maar ben geweest in Corona-tijd, maar ik voel mij toch altijd een beetje gehaast. Alsof ik niet te lang moet doen over het aan- en uitkleden van Rebel, want de arts wacht. Daarom trek ik haar altijd alleen een luier en boxpakje met rits aan. Geen gedoe, geen vertraging, geen gehuil als er een arm niet door een gaatje wilt… Happy baby, happy mom!


Heb jij nog andere grandioze tips voor andere moeders? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.