6 x dit herken je als meisjesmoeder

door Wendy

Kleine jurkjes aan de waslijn, mini ballerina’s in de kast en heel veel knutselwerkjes. Met een zoon staat je huis vol auto’s en treinen en als mama van een meisje is het één grote flashback naar hoe je zelf was als kleintje. Ben je een meisjesmoeder? Dan herken je deze zes dingen vast.

Kletsen

Uit onderzoek blijkt dat mannen zo’n 7000 woorden per dag spreken en vrouwen maar liefst 20.000. En tja, dat is ook al wel te merken bij je kleine mini-me. Nog voordat de wekker gaat, gaat haar mond op standje ‘aan’ en er zit geen pauze- of stopknop op. Maar ze hebben ook zoveel leuks te vertellen. De meest gehoorde woorden in jouw huis zijn waarschijnlijk ook ‘En toen…’, ‘wist je dat?’ en ‘waarom?’. Yep, hier is het hetzelfde!

Dancing queen

Naast kletsen was mijn dochter ook hele dagen aan het zingen. In de supermarkt, op de fiets of in de speeltuin. Overal en altijd. We werden heel vaak nagestaard en ik moet toegeven: het is ook wel heel vertederend, een mini-mensje dat uit volle borst zingt! Dansen vinden meiden vaak ook erg leuk. Wij hielden jarenlang elke avond na het eten een minidisco en dansten mijn dochter na. Veo veo, anyone?

Samen spelen

Barbie, Ken, paarden, zwembaden en cabrio’s: mijn dochter speelde graag met Barbiepoppen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het zelf ook heel erg leuk vond. Voor haar derde verjaardag kreeg ze een heel groot Barbie Dreamhouse. Roze, plastic en alles, maar ook superleuk. Ze was uren zoet aan het spelen. En ik? Ik speelde mee.

Kleurrijk

Ik doe niet zo moeilijk als het om kleding gaat. Ik ben van mening dat kinderen later genoeg in een keurslijf moeten passen. Als ze zichzelf willen uiten met kleding, juich ik dat alleen maar toe. Maar dat betekent ook dat ik vaak over straat ging met een Mega Mindy of een prinses. De eerste dag op de peuterspeelzaal kwam mijn dochter trouwens aanzetten als een van de weduwen van Anton Heyboer met acht houten bontgekleurde kettingen en matching armbanden. Yes, mijn dochter maakte een entree hoor.

Fashionista

Nog steeds – ze is nu 8 jaar – heeft ze een sterke voorkeur voor bepaalde outfits. Gelukkig draagt ze inmiddels af en toe een spijkerbroek – tot een jaar geleden kreeg ik haar alleen in jurkjes en rokjes – maar ze kan nog steeds niet altijd de outfits die ik voor haar kies waarderen. Zo kocht ik drie jaar geleden een superleuke teddy bikerjack, maar mevrouw vond het een schapenjas en hij hing ongedragen in de kast. Ook mijn liefde voor dierenprints snapt ze soms niet helemaal. Vind ik jammer. Ze heeft zelfs gezegd: ‘ik wil gewoon normale kleren aan en niet zo hip, net als de kinderen uit mijn klas’. Huh? Wat?!?! Je snapt dat mijn hart bloedde, maar ach, laat haar ook maar zelf uitvogelen wat ze leuk vindt.

Knutselen

Mijn dochter kan nog steeds hele middagen knutselen. Kleuren, knippen, plakken: ze houdt ervan. Het betekent alleen wel dat ik zo’n 12 plakboeken kan vullen met haar kunstwerken en tja, dat doen we niet natuurlijk. Maar weggooien is  – volgens mijn dochter – vaak geen optie. Want ‘het is mijn lie-ve-lings-te-ke-ning!’. Het resultaat? Onder het bureautje in haar kamer staan kratten vol met kunstwerken. Als klein meisje kleurde ze ook graag op zichzelf. Ze raakte waarschijnlijk geïnspireerd door haar make-uppende mama. Als iemand mijn dochter toen ze drie jaar oud was, vroeg hoe ze heette, antwoordde ze steevast met haar naam en direct er achteraan: ‘en ik hou van maak-oep en paafoem’ (make-up en parfum).

Na-apen

Als je dochter met vriendinnen speelt, hoor je jezelf en jouw uitspraken terug. Ja, je inspireert je dochter niet alleen met je outfit- en make-upkeuzes, ze doet vast ook jouw gedrag na. Praat dus niet negatief over jezelf of anderen. Probeer opgewekt en begripvol te zijn, ook als je je misschien niet zo happy voelt. Je hoeft je natuurlijk niet anders voor te doen dan hoe jij je voelt, ze mag het best weten als je je even niet goed voelt, verdrietig of boos bent. Maar door ook vervelende dingen positief te benaderen, laat je haar zien dat het oké is om je even niet zo goed of blij te voelen. En dat het ook altijd weer overgaat.

Ben jij een meisjesmoeder en herken jij deze zes punten? Of ervaar jij juist heel andere dingen als meisjesmoeder? Laat het ons weten! Heb jij een zoon? Dan herken je dit vast.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.