6 x effectief communiceren met je kind

door Gastblogger

Oost-Indisch doof, dat lijken sommige kinderen ineens te worden als je tegen ze praat. Dit kan zijn omdat ze helemaal opgaan in hetgeen waar ze mee bezig zijn, dan horen ze je namelijk echt niet. Maar de andere keren kan het zijn dat je de manier waarop je het probeert misschien gewoon niet werkt. We deelden ook ’10 dingen waar je kind sowieso niet naar luistert’ en zijn nu op zoek gegaan naar 6 dingen die wél helpen!

  1. Jij bent hun wandelende encyclopedie7 x effectief communiceren

Geef kinderen informatie en benoem wat je denkt of voelt bij hun gedrag. Huiswerk maken kost nou eenmaal tijd, dat weet jij – maar je kind wellicht nog niet. Dus door informatie te geven (huiswerk maken kost veel tijd), kan je kind zelf nadenken en tot een inzicht komen (misschien moet ik toch maar eens beginnen). Bonus: je hoeft zelf niet alles voor te kauwen.

2. Keuzes, keuzes, keuzes

Aan sommige dingen valt niets te veranderen. Je moet ontbijten, je moet naar school en ’s avonds moet je ook echt naar bed. Door kinderen te laten kiezen, leren ze zelf beslissingen te nemen en op hun eigen oordeel en/of inzicht te vertrouwen.

3. Een woord is genoeg

Soms is één woord genoeg. Zo klinkt alleen het woord ‘Lunchbox!’ heel anders dan “Vergeet je weer je lunchbox mee te nemen?”.

7 x effectief communiceren4. Wat is precies het probleem?

Wat is er aan de hand en wat zie jij gebeuren? Benoem wat je ziet, in plaats van wat je wilt dat je kind gaat doen. Hierdoor geef jij je kind ruimte om zelf na te denken en conclusies te trekken.

5. En wat voel jij daarbij?

Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar kinderen voelen meestal feilloos aan hoe ouders zich voelen. En omdat ze dit voelen, kun je het net zo goed uitspreken. Als je dat doet, zonder verwijten of beschuldigingen te uiten, klaart dat vaak de lucht en is het makkelijker samenwerken.

6. Lachen is gezond

Een onverwachte opmerking of een geintje kan soms net zijn wat nodig is om de angel ergens uit te halen. Doe dit dan ook, als 7 x effectief communicerendit goed voelt. Voelt het niet goed, doe het dan vooral niet. Wellicht herinner je zelf nog een poging van je ouders om grappig te zijn? Dan weet je ook nog hoe dit voelde ;).

Je ziet dat veel van bovenstaande dingen te maken hebben met openheid en ruimte. Wees open over wat je ziet en voelt en geef kinderen de ruimte om dingen zelf uit te vinden. Je zult zien dat kinderen heel veel dingen zelf kunnen bedenken en dat je hierdoor leert effectief communiceren met je kind.

Herken jij dingen die je bewust (of onbewust) al doet in je communicatie? Of heb je nog een gouden tip om effectief te communiceren met je kind? Wij horen het graag!

 

Geplaatst in: Ouders
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.