7 EHBO-tips voor papa’s en mama’s

door Lidian

Jouw kind. Het belangrijkste onderdeel van jouw leven. Jouw kleine mormel is je hart en je ziel. Je wil je kind dan ook alles geven, liefhebben en beschermen tegen de wereld. Dus wat er ook gebeurt, je zal altijd reageren als een leeuwin die haar welpje beschermt voor wat er komen gaat. Maar we weten allemaal, dat hoe graag je jouw kind ook wil beschermen het niet altijd kan. Mocht er iets voorvallen met jouw lieve schat dan is het in ieder geval goed om te weten hoe je moet handelen. Daarom hebben wij 7 EHBO-tips voor alle papa’s en mama’s op een rijtje gezet, zodat je jouw kind kan helpen wanneer nodig.

1. Stoten

Jij bent even boven, snel de was opvouwen… althans dat dacht je. Tot je beneden een harde knal hoort en daarna intens gekrijs. Je rent als de wiedeweerga naar beneden, je valt zowat zelf nog net niet. En ja hoor, je ziet het al. Daar zit je draak… Op de grond, krijsend met enorm betraande wangen en een rode enkel. Maar hoe reageer jij hier precies op? Als je kind zich stoot, denk je vaak dat het niet heel erg is. Want tsja, 9 van de 10 keer is het ook aanstellerij, even wat kouds erop en vaak huppelen ze daarna weer door de kamer. Maar houdt het wel goed in de gaten, mocht je kind een dag later nog mank lopen, dan zou het wel eens een twijgbreuk kunnen zijn. Dus als je twijfelt, ga naar het ziekenhuis voor een dubbele check! Better to be be safe than sorry. ?

2. Brandwond

PAS OP, WARM! Iets wat je niet vaak genoeg tegen je kleintje kan zeggen. En toch… weten ze het voor elkaar te krijgen. Jouw draakje pakt het hete voorwerp op, niet heel gek want wat niet mag, is juist interessant. En ja, dat doet zeer. Een brandwond kan klein ogen, toch is het van groot belang om ELKE brandwond minstens 10 tot 20 minuten onder lauw stromend water te houden. Je kan je inlezen op de website van Thuisarts.nl voor meer tips over brandwonden bij kinderen. Mocht je kind zich dan toch verbranden – wat wij natuurlijk niet hopen – dan weet jij wat je te doen staat!

3. Vallen

Je bent even lekker met je kind op pad, buiten een rondje lopen. Jullie lopen gezamenlijk naar het park toe waar een grote speeltuin is, ideaal voor de kids! Je kind ziet meerdere vriendjes en vriendinnetjes, ze spelen met elkaar en de tijd verstrijkt. Terwijl jij gezellig met de andere mama’s staat te praten, hoor je ineens gegil. Alle moeders stoppen plots met praten en rennen naar hun kind toe. Niks aan de hand zeggen ze, tot je bij je eigen kind aankomt… Tranen lopen over de wangen, wanneer je vraagt wat er gebeurd is krijg je een gebrekkig antwoord dat hij van het speeltoestel is gevallen. Belangrijk dat je in deze situatie niet gelijk je kind opraapt, maar eerst even kijkt hoe hij reageert.

4. Verslikken

ETEN! Dit roep je waarschijnlijk elke avond, wanneer je weer een uur hebt staan ploeteren in de keuken om er een lekker avondmaal van te maken. De kids schuiven aan, waarbij de één nog zegt dat wat je vanavond hebt gemaakt écht vies is. De ander is het er totaal niet mee eens en smikkelt het zo snel mogelijk op. Totdat… je kind zich verslikt door het snelle eten. Al gauw ben je in paniek en probeer je op het ruggetje te slaan. Probeer NOOIT om het eten uit de mond van je kind te halen als hij zich verslikt. Zorg ervoor dat je 5 keer tussen de schouderbladen klopt, werkt dit niet? Pas dan de Heimlich greep toe.

5. Tekenbeet

Jouw kind komt net terug van schoolkamp, en heeft een super tijd gehad. Eenmaal thuis gekomen pak je de tas uit en gooi je alles in de was. Je stelt voor dat hij zich even gaat douchen, zodat je alle vieze was in de wasmachine kan gooien. Na al dat buiten spelen en in het bos activiteiten doen, is het altijd even verstandig om jouw kleintje te controleren op teken. Mocht je er één tegen komen, verwijder de teek dan met een pincet of een tekentang en naderhand een desinfectiespray. Gebruik NOOIT eerst de desinfectiespray, dit zorgt ervoor dat het gif van de teek vrijgelaten wordt en je kind kans heeft de ziekte van Lyme op te lopen. Wanneer de teek verwijderd is, is het belangrijk dat je de beet wel blijft checken op rode kringen. Mochten deze ontstaan dan kan je het beste contact opnemen met de huisarts.

6. Bloeding

Tijdens het buiten spelen kan je kindje verschillende soorten wonden oplopen. Deze kunnen dan ook resulteren in een hevige bloeding. De bloeding kan je stoppen door er zo’n 10 minuten op te duwen met een schoon gaasje (uit de verbanddoos ?), een schone zakdoek of een theedoek. Stopt de bloeding nog niet na tien minuten? Ga naar de huisarts of spoedeisende hulp.

7. Vergiftiging

Het is bakdag, én hoe gezellig is het om wat te bakken met je kind? HÉÉL gezellig! Jullie hebben het besloten, het wordt een brownie. De inkopen zijn al gedaan en jullie gaan gelijk van start. Halverwege vraag je aan jouw kind – die nog schone handen heeft – of hij even wat te drinken voor jullie wilt inschenken. Jij staat namelijk met vieze handen het beslag in de vorm te gieten. Hij geeft aan dat het drinken uit de koelkast op is en je vraagt of hij het even uit de garage wilt pakken. Eenmaal in de garage verward hij de limonadefles voor een fles met azijn. Bij terugkomst ben je niet zeker of hij er een slok van heeft gehad. Wat nu? Er is verschil in wat je moet doen wanneer jouw kind (mogelijk) een giftige stof heeft ingenomen, namelijk braken of drinken. Bel 112 om precies te horen wat je moet doen in jouw situatie.

Hopelijk hoef je de EHBO-tips niet te gebruiken en anders hopen we dat je wat aan deze tips hebt!

Heb jij nog handige EHBO-tips voor kids? Laat het ons weten in de comments.

Meer tips? Misschien is dit dan ook wat voor jou.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.