7 tips om ochtendmisselijkheid te lijf te gaan

door Gastblogger

“Ochtendmisselijkheid”. We zetten het maar even tussen aanhalingstekens, want voor veel vrouwen geldt dat ze niet alleen ’s ochtends, maar ook ’s middags, ’s avonds en zelfs ’s nachts bloedjemisselijk zijn. En men o men, dat kan je leven er ECHT een stuk minder gezellig op maken. Want als alles ‘stinkt’ (ja, ook die leuke man die voorheen zo lekker rook), je passie voor voedsel vergaat en je non-stop een weeïg gevoel in je maag hebt… Dan lijkt die roze wolk ook nergens te bekennen. Hou vol, dit zijn 7 tips waarmee je de misselijkheid in veel gevallen redelijk kunt bestrijden.

1. Eten, eten, eten

De allerbeste tip is waarschijnlijk wel deze: voorkom een lege maag. Voor vrouwen die werkelijk niets binnen kunnen houden, klinkt dit vast als onmogelijk. Toch helpt het. Iets in je maag hebben, verlaagt namelijk de zuurgraad en dit zorgt er weer voor dat je maagwand minder snel geïrriteerd raakt. Skip grote porties en ga voor kleine porties, meerdere keren op de dag. Hierbij moet je denken aan een stuk of 7 lichte maaltijden. Eet tot slot een licht verteerbare snack voordat je gaat slapen. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel in de ochtend normaal is.

2. Stay calm & eat a cracker

Word je misselijk wakker? Sta niet te snel op. Blijf wat langer liggen en begin de dag rustig vanuit bed met een kopje (gember-/cafeïnevrije) thee en wat droge crackers (die leg je ’s avonds al naast je bed klaar – handig!). Als je je wat beter begint te voelen, kun je gaan voor een licht ontbijtje.

3. Bye bye, spicy & fatty food

Jep, jij wordt een gezonde tante. Die maag van je is momenteel niet zo into zwaar en vet eten. Ook verdraagt je maag hartig eten beter dan zoet eten, en is pittig eten ook al geen aanrader. Al deze dingen kunnen de maagwand irriteren en kun je dus het best zoveel mogelijk vermijden.

4. Koken? Ik niet.

Ook ’s avonds last van ‘ochtendmisselijkheid’? Draait je maag om als je boven de pannen hangt? Hooo. Doe je zelf geen geweld aan. Help jezelf een handje en schakel hulp in: je partner, buurvrouw, moeder of vriendinnen vinden het vast niet erg om zo nu en dan voor je te koken. Niemand bij de hand? Kant-en-klaar maaltijden zijn beter dan niets en onze vriend Thuisbezorgd.nl helpt ook graag een handje.

5. Gember in je thee of gembersupplementen

Gember is een huis- en tuinmiddeltje tegen alle soorten misselijkheid. Kies voor verse gemberthee of kies voor gembersupplementen. Die koop je bij een gezondheidswinkel zoals Holland & Barrett en kun je bij de maaltijd innemen. De gebruiksaanwijzing zegt dat je 2 supplementen per dag mag, maar raadpleeg je dokter voor gebruik even.

6. Snaveltjes dicht en oogjes toe

Slaapgebrek en stress kunnen ervoor zorgen dat je je nog misselijker voelt. Neem het advies om wat langer te blijven liggen na een slechte nacht dan ook zeker ter harte. Óf doe een middagdutje. En stress, tja.. daar word je oud van, dus dat kan nooit goed zijn. Zeker niet als je een kindje bij je draagt.

7. Medicijnen tegen ochtendmisselijkheid

Over het algemeen is zwangerschapsmisselijkheid niet erg en niet schadelijk. Maar als je niks meer binnen kunt houden, erg afvalt, duizelig of flauw bent (kan duiden op te lage bloeddruk), of als je merkt dat je veel vocht verliest (herken je door: minder en donkerdere urine), dan wordt het tijd om naar de dokter te gaan. De dokter kan je medicijnen tegen je misselijkheid voorschrijven.

De oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is nog steeds niet precies bekend. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de misselijkheid veroorzaakt door het zwangerschapshormoon HcG. In dit artikel vertellen je meer over 3 belangrijke zwangerschapshormonen >

Heb jij ook last gehad van zwangerschapsmisselijkheid en welke tips zou jij met ons en andere lezeressen willen delen?

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.