7 tips om ‘de sleur’ van het ouderschap te verslaan

door Gastblogger

Het leven van een ouder kán een sleur zijn. Als we zeggen dat sommige dagen rondom monotoon zijn, schrik of kijk je vast niet op. Natuurlijk heb je niet voor niets ervoor gekozen om kinderen te krijgen en hou je zielsveel van ze. Maar er zijn vast dagen dat je lichtelijk doordraait als je weer eens moet nadenken over het koken van een verantwoorde maaltijd of het afvegen van een ander zijn billen. Omdat kids nou eenmaal het lekkerst gaan op routine (wat gaan we vanmiddag doen en wat gaan we vanavond eten?) ligt sleur altijd wel op de loer. De main question is dus: hoe hou je het ouderschap leuk en wijs je monotonie de deur?

7 tips om het ouderschap levendig te houden

Deze 7 tips draaien om het behouden van je dagelijkse routine, maar ook om van het ‘gewone’ juist het ‘ongewone’ te maken.

Tip 1: Stop met haasten. Waarom? Als je de dingen die je moét doen al haastend doet, word je alleen maar chagrijnig. Take it easy en maak tijd voor de dingen die het leven écht wat aangenamer maken. De was kan wel een keertje wachten.

Tip 2: Gooi alles een beetje om. Is maandag altijd gekkenhuis en is iedereen bloedjechagrijnig omdat de school- / werkweek weer begint? Sta bijtijds op, begin met een uitgebreid familie-ontbijt en versla de ‘Monday Blues’.

Tip 3: Het is helemaal niet verkeerd om eens met een bordje op schoot midden in de huiskamer te eten voor de TV. Althans, als je het merendeel van de maaltijden fijn met elkaar om de tafel zit. Ik kijk in ieder geval met veel plezier terug op de zondagavonden dat we met een bordje friet voor de TV zaten! Film kijken? Nee, ‘filmavond’ houden. Met zelfgemaakte popcorn en met z’n allen knus op de bank onder een dekentje.

Tip 4: Ga aan het einde van de dag met je kinderen zitten en vertel elkaar wat je de drie mooiste of leukste momenten van de dag vond. Zo eindig je de dag op een bijzondere manier: je maakt het kleine wat specialer.

Tip 5: Zoek iets dat je bezig houdt. Probeer je hersenen te laten werken door bijvoorbeeld iets nieuws te leren. Zoek naar kleine momentjes om iets te doen dat je écht leuk vindt: bijvoorbeeld het schrijven van een verhaal, het breien van een trui, iets tekenen, een nieuwe taal leren. Het kan alles zijn!

Tip 6: Wees spontaan! Ja, je kunt echt vasthouden aan routine, maar zorg voor speelruimte die het mogelijk maakt om iets spontaan te doen. Opeens mooi weer? Hup, even lekker naar buiten!

Tip 7: Als ALLES misgaat, ga dan naar buiten. Druk op de reset knop door even samen met je kinderen (of zonder kids 😉 ) een frisse neus te halen.

Hoe zorg jij ervoor dat het ouderschap niet monotoon wordt? Deel je jouw tips met ons? Leuk!

Bron: The Mad House

 

 

Geplaatst in: Ouders
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.