7 x kinderen en social media

door Gastblogger

De ouders met tieners weten er al alles van… Social media is overal en helemaal in het leven van jouw tiener. Zijn jouw kinderen daar nog niet, maar ben je al wel aan het kijken hoe jij je kids kan helpen in de online wereld? Wij zochten tips voor om een positieve relatie op te bouwen met social media.

Het begint bij jou

Goed voorbeeld doet goed volgen. Dus denk na welk voorbeeld jij geeft: check jij elk moment van de dag je social media, post jij elk wissewasje of kies je er ook voor om bewust dingen niet te doen? ‘Be the role model you want to be’.

Social media is niet slecht

Je hoort veel negatieve dingen over social media (o.a. cyberpesten), maar er zijn ook goede dingen. Zo kunnen kinderen makkelijker gelijkgestemden vinden en hoeven ze niet meer op straat te hangen om contact te hebben met hun vrienden. 

Bewaar de balans

‘Social media is here to stay’. Hoe het zich de komende jaren ook ontwikkelt, de kans dat social media verdwijnt is heel klein. Bewaar de balans tussen het on- en offline leven. Niet alleen in tijd, maar ook in vrienden. Het is belangrijk dat kinderen verschillende soorten vrienden hebben, dus wellicht online, maar ook van school, uit de buurt of van de sportclub.

Jong geleerd, oud gedaan

Hoe eerder jij regels invoert rondom social media, hoe makkelijker het is om deze in stand te houden. Bedenk wat jullie basisregels zijn, houd je hieraan – en hou social media bespreekbaar. De online wereld is (meestal) geen duidelijke weergave van hoe het echt is. Zorg voor een goed zelfbeeld van je kind en leer ze manieren om om te gaan met de online wereld.

Mama knows best

Jij weet het beste wat goed voelt en jij bent de ouder. Handel hier ook naar, ook als je kind het dan niet met je eens is. Aan de andere kant: vertrouw het kind wat jij hebt opgevoed om zijn of haar eigen keuzes te maken.

Communicatie, communicatie, communicatie

Maak het onderwerp vanaf jonge leeftijd bespreekbaar. Kijk wat gepast is, houd communicatielijnen kort en open, en zorg dat je met je volle aandacht bij het gesprek bent. Luister, kijk of je het goed begrepen hebt en wees voorzichtig met preken ;). Geef kinderen, wanneer het kan, de ruimte.

Accepteren.

Sorry. Ook wij kunnen het niet makkelijker maken. De wereld van nu speelt zich voor een groot deel online af en daar horen ook de nodige ouderuitdagingen bij. Onthoud: je bent niet alleen. Er zijn meer ouders die hier ook over nadenken. Maak het bespreekbaar, net zoals je dat vroeger met slaapritmes en poepluiers deed. Wie weet kun je tips uitwisselen of hoor je dingen die absoluut NIET werken – kun je die alvast overslaan.

Loop jij al tegen de combi social media en kids aan? Of heb jij deze uitdaging al getackeld? Wij zijn nieuwsgierig naar jullie ervaringen, tips & trics! 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.