Hoe ga je om met alle aandacht voor je nieuwe baby?

door Gastblogger

Hoera! Je bent (bijna) de kersverse ouder van een spiksplinternieuwe baby! Je slaapt niet meer, alles doet pijn, hormonen gieren door je lichaam, je word gezegend met kennis over dingen die je eigenlijk liever niet zou weten (bijvoorbeeld hoeveel troep er uit zo’n kind komt; in alle varianten). Ondanks de ongemakken zit je comfortabel op je roze wolk. En dan… de deurbel. De rest van de wereld staat klaar! Jan en alleman dient zich aan om je wondertje te komen bewonderen. Help! Wat doe je met al die aandacht?

Het is helemaal goed als jij de eerste paar weken liever helemaal geen bezoek wil. Of alleen directe familie/beste vrienden. En als jij het prima vind als tante Bep en nichtje Fien spontaan voor de deur staan dan is dat ook helemaal goed! Bedenk van te voren wat jij het prettigst vindt en pas daar je bezoekuren-strategie op aan. Bespreek je plannen met je partner en met andere belangrijke mensen in je leven.

Mogelijke strategieën:

Meteen bezoek: Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alles z’n beloop te laten. Iedereen is welkom om in jouw geluk te delen. Wat je kan helpen is tijden aangeven dat moeder en baby slapen, en vragen dat mensen eerst even bellen voordat ze op bezoek komen. Ook kun je aangeven hoe lang een bezoekje kan duren voordat mama en baby weer moeten rusten. Dit kan in een e-mail, op het geboortekaartje of in een massa-appje!

Bezoek na een aantal (nader te bepalen) weken (op dichtstbijzijnde relaties na): Het is ook prima om bezoek te weren tot je wat meer gewend bent aan de nieuwe situatie. Wees specifiek in wie je wél naast je bed wilt hebben staan de eerste paar weken na de bevalling. Geef aan bij de rest van het dolenthousiaste potentiële bezoek dat je het rustig aan doet en dat mensen na een bepaalde datum langs mogen komen. Zet in je geboortebericht/kaartje/facebookstatus: “We willen Pleun natuurlijk graag aan jullie laten zien, maar eerst moeten we even wennen aan deze nieuwe aanwinst in de familie! Je bent welkom na x datum. Zie je snel!” Zo stel je mensen gerust dat ze niet vergeten zijn.

Kraamfeest: Een andere populaire optie is het kraamfeest. Je kunt hier zo lang mee wachten als je zelf wil, dan prik je een datum en heb je iedereen tegelijk. Hoera pasgeboren baby, hoera rust op alle andere dagen! Schakel hulp in voor de organisatie en je bent in een keer van het hele rataplan af. Dan kun je alvast oefenen voor de komende verjaardagen!

Andere tips:

Je kindje is gevoeliger voor virussen en bacteriën omdat het immuunsysteem nog zo pril is. Veel ouders gaan dan ook meteen in smetvreesmodus. Logisch! Als je je zorgen maakt laat je gasten dan hun handen wassen en zeg dat mensen met een griepje later terug mogen komen om risico’s te beperken. Ook baby’s kunnen veel verkouden zijn, zoals je hier kunt lezen. Heel normaal, maar nooit verkeerd om er rekening mee te houden in de babybezoeken.

Beperk het aantal mensen wat tegelijk op bezoek komt. Het kan tijd besparen om mensen in een keer over de vloer te hebben, maar een hele groep mensen is vooral in de eerste paar weken best vermoeiend. Dus hak het bezoek in kleine stukjes of kies voor de kraamfeest optie.

Maak er gebruik van als mensen willen helpen of dingen willen doen. Sommige mensen zijn niet zo van de baby’s, maar ze willen er wel graag zijn voor jou en je telg. Heerlijk toch, als iemand even een stofzuiger door je woonkamer haalt?

Schuif je schema op – ga niet op de ‘typische’ tijden dingen doen om drukte in het openbaar te vermijden.

Houd je niet van aandacht van vreemden? Met een draagzak hou je je baby dichtbij je en is het minder makkelijk voor outsiders om in de kinderwagen te gaan hangen.

Uiteindelijk weet je het zelf het best en genoeg is genoeg. Je bent niet opeens een overgebleven schaal die zijn doel heeft gediend nu je nageslacht op deze aarde hebt gedeponeerd. Het is ook jouw feest! Dus geef je grenzen aan, geniet van de aandacht en laat je lekker in de watten leggen.

Geplaatst in: Ouders
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.