Afspreken na schooltijd? Leuk én leerzaam!

door Tessa

Nu de scholen weer begonnen zijn, zullen de vragen naar afspraakjes na schooltijd ook weer regelmatig voorbij komen. Zeker wanneer jouw eerste sinds deze zomer naar school gaat, kan dit even wennen zijn. Het ene kind is er al aan toe, terwijl het voor de ander juist nog niet hoeft. De ochtendspits met vroeg opstaan, aankleden, op de fiets naar school en de schooldag zelf kan voor jouw kind namelijk al best wennen zijn. Het is daarom ook helemaal niet erg als jouw kind niet meteen de eerste maanden afspreekt. Na een tijdje is jouw kind gewend aan de klasgenootjes en zul je merken dat het vragen om afspreken met andere kinderen vanzelf komt. En dat is goed, want kinderen leren van samen spelen. In deze blog lees je waarom afspreken met anderen goed is en geven we handige tips voor als jouw kind (voor het eerst) gaat spelen. Lees je mee?

Goed voor de ontwikkeling

Het zal best even wennen zijn wanneer jouw kind voor het eerst gaat afspreken met een vriendje of vriendinnetje. Niet alleen voor jouw kleine zelf, maar misschien ook wel voor jou als ouder. In het begin kan je bijvoorbeeld starten met een uurtje spelen bij iemand, om te wennen. Het is ook niet gek om mee naar binnen te gaan en even blijven te kijken. Dit is vooral een goede tip voor als jouw kind erg zenuwachtig is. Zodra de kinderen dan met elkaar aan het spelen zijn, kun je als ouders meestal zonder problemen vertrekken.

Samen spelen is niet alleen heel gezellig, maar ook erg leerzaam. Want met andere kinderen spelen zorgt ervoor dat jouw kind veel nieuwe dingen leert. Bijvoorbeeld rekening houden met elkaar, emoties herkennen en compromissen sluiten. Allemaal vaardigheden waar jouw kind veel aan heeft als hij/zij ouder is.

‘Spelregels’ rond het afspreken

Nee is ook een antwoord

Eerlijk is eerlijk, we hebben allemaal weleens momenten dat het afspreken na schooltijd niet goed uitkomt. En ook dit soort dingen mag je altijd eerlijk tegen jouw kind zeggen. Spreek bijvoorbeeld af dat er maximaal drie keer per week ergens gespeeld mag worden. Zo weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn en voorkom je discussies op het schoolplein.

Niet te vaak

Het klinkt misschien vreemd, maar laat jouw kind niet te vaak met anderen spelen. Het kan namelijk erg vermoeiend zijn. Tijdens een schooldag komen ze al veel in aanraking met prikkels. Zo leren ze nieuwe dingen als rekenen, maar moeten ze ook leren omgaan met nieuwe situaties. Het heeft tijd nodig om dit te verwerken. Wanneer kinderen dan ook nog regelmatig een hele middag weg zijn, kan dit erg veel worden. Dat is juist niet wat we willen, want spelen hoort leuk te zijn.

Maak duidelijke afspraken

Vaste afspraken geven duidelijkheid. Zo hadden we het net al even over hoe vaak jouw kind ergens mag spelen. Maar het is bijvoorbeeld ook handig om duidelijk te hebben hoe laat jouw kind uiterlijk thuis moet zijn.

Heb je meerdere kinderen? Dan kan je voorstellen om niet dezelfde dag allemaal een vriendje of vriendinnetje mee naar huis te nemen.

Wissel nummers uit

Het is altijd handig om het telefoonnummer van de ouders waar jouw kindje mee aan het spelen is te hebben. Je moet er natuurlijk niet van uitgaan dat er iets ergs gebeurt, maar in dat geval ben je wel bereikbaar. Elkaars telefoonnummer hebben is ook leuk, want een foto ontvangen van jullie kindjes die samen aan het spelen zijn is altijd fijn.

Wees flexibel

Kinderen zijn flexibel en kunnen niet altijd elke situatie goed inschatten. Zo kan het voorkomen dat jouw kind al de hele week roept dat ze met Emma wilt spelen, maar bij het ophalen van school heeft ze toch ineens met Yara afgesproken. Maak er op dit soort momenten vooral zelf geen probleem van, want verplicht spelen vindt geen één kind leuk.

Hoe doen jullie dat thuis met afspreken na schooltijd? Gaat jouw kind vaak spelen of vermaakt hij/zij zich ook prima zelf? Laat het ons weten in de comments!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.