De eerste schooldag: tips om je kind voor te bereiden

door Eva

Gaat jouw kindje binnenkort voor het eerst naar school? Dat is een grote stap voor je (bijna-)kleuter én een grote stap voor jou. Misschien kijkt jouw kleintje er al maanden naar uit, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat hij het allemaal erg spannend vindt. Hoe bereid je je kind nou voor op de basisschool en hoe ga je er zelf mee om? In deze blog geven we tips & tricks om jou en jouw peuter voor te bereiden op de eerste schooldag.

Voorbereiden op dé dag

 • Vertel je kind niet te snel van tevoren over het feit dat hij voor het eerst naar school gaat. Dit kan averechts werken en alleen maar spanning veroorzaken. Een maand van tevoren is lang genoeg.
 • Duidelijkheid is belangrijk. Maak een aftelkalender! Zo weet jouw kindje precies wanneer het zover is.
 • Vertel vooraf wat je kind kan verwachten als hij naar school gaat: hij kan nu misschien al tot 10 tellen, maar op school leer je wel tot 20 tellen! Vertel ook wat er gebeurt op zo’n schooldag, zo weet je kindje wat hij kan verwachten.
 • Zo’n nieuw ritme is best even wennen, hang daarom een planbord op of gebruik dagritmekaarten. Jouw kind weet zo precies wat er iedere dag gaat gebeuren.
 • Vertel je kind vooral waarom het leuk is om naar school te gaan: hij zal veel nieuwe dingen gaan leren, nieuwe vriendjes maken en wordt nu écht groot.
 • Lees samen boekjes ter voorbereiding op het naar school gaan.
 • De meeste basisscholen hebben zogenaamde ‘wendagen’ voor kinderen. De basisschool is echter niet verplicht deze te geven en jij bent ook niet verplicht je kind op ‘wendag’ te sturen. Natuurlijk is het wel fijn om te doen met je kind, want zo kan hij/zij een beetje wennen aan de juf of meester en de kindjes in de klas. Is dit echt te spannend? Loop dan eens langs de school of laat jouw kleintje al even spelen op het schoolplein om kennis te maken.
 • Vermijd onnodige stress voor jou en je kind, door de dagen voorafgaand aan de eerste schooldag zo min mogelijk te plannen, je kind op tijd naar bed te brengen en alles wat jullie op de dag nodig hebben alvast klaar te leggen van tevoren.
 • Wat is er nu leuker dan samen de mooiste spulletjes shoppen voor de eerste schooldag? Een broodtrommel, een beker en niet te vergeten een flitsende nieuwe schooltas. Laat hem de spullen zelf uitzoeken en maak er echt een feestje van, dit is allemaal onderdeel van de voorpret. Houdt jouw peuter (of jijzelf) niet van slenteren door de stad? Dan bestel je die spullen toch gewoon online?! Zo kunnen jullie samen in alle rust de mooiste spulletjes bij elkaar zoeken.
 • En… zodra die spullen eenmaal in huis zijn, vergeet dan niet om zijn of haar naam overal op te zetten of er een naamsticker op te plakken. Het kan anders nog wel eens een grote verrassing zijn wat er aan het einde van de dag uit die nieuwe schooltas komt. 😉
 • Steek je kind in een nieuw jasje! Niet alleen schoolspullen zijn belangrijk, een outfit waarin jouw kind zich fijn voelt is van groot belang voor de eerste schooldag, dit geeft je kind meer zelfvertrouwen.

Checklist: wat kan je kind al zelf?

Er zijn een paar dingen die je voor jezelf van tevoren na kunt gaan om het jouw kind zo makkelijk mogelijk te maken.

 • Heeft je kind een knuffel waaraan hij erg verknocht is? Het verschilt per school of een kind een knuffel mee mag nemen. Mag het niet? Leer je kind dan van te voren om steeds vaker de knuffel thuis te laten.
 • Is je kind al zindelijk? In principe ben je als ouder vaak verplicht om te zorgen dat jouw kind zindelijk is als hij naar school gaat. Dit is voor jouw kind zelf ook prettig, want de juf of meester heeft natuurlijk nog meer kindjes in de klas waar de aandacht naartoe gaat. Een ongelukje kan altijd gebeuren en dat zal de juf of meester ook begrijpen. Een extra kledingsetje in de tas is dan onmisbaar.
 • Kan je kind zichzelf aankleden? Dit is erg handig, natuurlijk kan de juf of meester nog wel een handje helpen als dit nodig is. Heeft jouw kind gymles? Zorg dan dat hij een outfit aan heeft die hij makkelijk zelf aan en uit kan trekken.
 • Het is fijn als je kind zelf zijn handjes goed kan wassen na het buitenspelen of een toiletbezoek.
 • Het is handig als je kind de lunch die ze mee krijgen zelf kunnen openen en opeten, fruitzakjes opendraaien, verpakkingen open krijgen en fruit eventueel alvast pellen.

Leg de lat niet te hoog voor jezelf en je kind. Je kind gaat immers naar school om te leren!

Tot slot

Je kleuter zal moeten wennen aan het nieuwe ritme. Naar school gaan is voor een kind hartstikke vermoeiend. Geef je kind de tijd om te wennen en wees vooral heel lief zijn voor je grote-kleine vent of meid.

Maak je niet te druk! Natuurlijk begrijpen we dat het voor jou als ouder ook spannend en wennen is. Loop met je kind mee de klas in en vertel dat je hem weer op komt halen. Maak het afscheid vooral niet te lang of te zwaar (hoe moeilijk dat ook is). Uiteindelijk zal jouw kleintje z’n draai echt vinden.

Heb jij nog goede tips? Laat het achter in de reacties, zo kunnen we elkaar helpen om deze spannende dag zo fijn mogelijk te maken.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.