Alles over het middelste kind

door Gastblogger

Het blijft een fijn onderwerp op feestjes en partijen: de eigenschappen die je kinderen (en jijzelf) hebben, omdat je op een bepaalde plek staat in het gezin. Er zijn veel onderzoeken en nog meer boeken hierover te vinden. De karaktereigenschappen van oudste kinderen zochten we al uit, nu duiken we in de eigenschappen van kinderen die tussen anderen inzitten. Het middelste kind: zelfstandige creatieve uitstellers en meer…

Niet alle onderzoeken zijn het eens over de invloed van je plek in het gezin op je karakter, maar vraag mensen er eens naar: de anekdotes en verhalen zijn eindeloos. Voor ons reden genoeg om de middelste eens onder de loep te nemen. Niet degene die van jou een ouder maakte en niet degene die alles voor het laatst doet. Is de middelste daarom gewoner of kan hij juist van iedereen wat meepikken?

Van stel met kind naar gezin

Als je zwanger bent van de tweede (of derde, of vierde…) krijg je goedbedoelde adviezen van collega-ouders: een kind is de try-out, bij een tweede begint het spel pas echt. En dat voelt de middelste dondersgoed. Er was iemand die al eerder papa en mama zei, eerste stapjes waggelde en als eerste kunst maakte van een poppetje met harken als handen. Dit weet jij, maar dat weet het middelste kind ook. Je wordt altijd vergeleken met iemand anders. Als ouders is het dan ook belangrijk om op te letten dat je kinderen niet teveel met elkaar vergelijkt. Elke mijlpaal is er een, ook als hij eerder/later/anders is dan die van je eerste kind. En waar mensen bij hun eerste kind vaak de teugels nog straks in handen houden, krijgen middelste kinderen vaak meer ruimte om zelf op avontuur te gaan en de wereld te ontdekken. Of mensen dit als minder aandacht krijgen of meer met rust gelaten bestempelen… It’s a matter of perspective. Wel is het zo dat middelste kinderen vaak meer de neiging hebben om aandacht te trekken – zowel op een positieve als een negatieve manier, en zijn uitstekende bruggenbouwers tussen andere broers en zussen.

Welke eigenschappen herken jij?

Hoewel je plaats in het gezin kan zeker veel betekenis hebben volgens psychotherapeut Frans Schalkwijk, schrijver van het boek ‘Onvolmaakt tevreden’. Echter is de betekenis die we aan deze plek geven belangrijker dan de plek zelf. Maar dat het een interessant onderwerp blijft zien we ook bij het CBS. Zij onderzochten de belangrijkste eigenschappen van het middelste kind. Kun jij er een paar afvinken?

  • Uitsteller
  • Zelfstandig
  • Goede onderhandelaar
  • Onzeker
  • Creatief
  • Minder hecht met zijn/haar ouders
  • Vergelijkt zichzelf veel met broers/zussen anderen
  • Teamplayer
  • Goed kunnen relativeren
  • Weinig assertief

Wij zijn weer enorm nieuwsgierig. Wat herken jij van jezelf of van jouw middelste? We schreven al eerder over de karaktereigenschappen van het oudste en enig kind. En ook de typische eigenschappen van het jongste kind hebben we op een rijtje gezet! Zijn we nog eigenschappen vergeten?  

Misschien vind je dit ook interessant:

 

Bronnen:

 

 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.