Alles over het eerste mobieltje voor jouw kind!

door Tessa

‘Mam, pap, mag ik een eigen mobieltje?’. Hebben jullie thuis de vraag al gehad? Misschien ben je er juist een voorstander van, maar we begrijpen ook dat het geven van een telefoon aan jouw kind een nieuwe stap is. Spannend, want wij komen grotendeels nog uit de tijd dat een Nokia al hip was. Nu zie je veel kids met de nieuwste modellen lopen en ze begrijpen de meest trendy apps nog beter dan dat jezelf doet. Maar hoe pak je dit nou aan? Alles over het eerste mobieltje voor jouw kind lees je in deze blog! 

Wanneer is het tijd voor een telefoon?

Heb je ook het gevoel dat kinderen steeds jonger een telefoon krijgen? Dat kan kloppen, want ook uit onderzoek is dit gebleken. Kinderen die nu 17 en 18 jaar oud zijn, kregen hun mobiel gemiddeld toen ze 13,2 jaar oud waren. Kinderen die nu 13 en 14 jaar oud zijn, kregen hun eerste mobieltje toen ze 11,7 jaar oud waren.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat vriendjes en vriendinnetjes uit de klas van jouw kind al langere tijd een mobieltje hebben. Vraag jezelf vooral af of jouw kind toe is aan een eigen telefoon. Het is namelijk leuk om te hebben, maar er komen ook verantwoordelijkheden bij.

Waarom is het tijd voor een telefoon?

Misschien heeft jouw kind het gevoel er echt bij te horen met een eigen telefoon. Maar voor ouders zijn er ook genoeg redenen om te beginnen aan een eigen mobieltje. Wat dacht je van deze twee?

Waar is mijn kind?

Als jouw kind groot genoeg is om een eigen telefoon te hebben, is die toch ook groot genoeg om zichzelf te redden? Nou, daar zullen veel ouders het niet mee eens zijn. Eén van de belangrijkste redenen om jouw kind een telefoon te geven, is vanwege de bereikbaarheid. Niet alleen om te appen dat ze ergens veilig zijn aangekomen, maar ook om te bellen als ze wat later thuis zijn dan afgesproken.

Smartphone of GSM?

Steeds vaker hebben eerste klassen van de middelbare school al een klassengroep. Hierin wordt niet alleen informatie over de roosters gedeeld, maar het is ook handig voor huiswerk en toetsen. Als jouw kind als enige of één van de weinige niet in deze klassengroep zit, kan dat ervoor zorgen dat ze zich buitengesloten voelen. Zeker in het eerste schooljaar is sociaal contact erg belangrijk. Tijd om nieuwe vrienden te maken en dat komt steeds vaker online voor.

Take your responsibility

Verantwoordelijkheid nemen is belangrijk. Zeker met een eerste telefoon. In deze digitale wereld gebeuren er steeds meer dingen online. Als ouder krijg je hier steeds minder zicht op en juist om deze reden is het belangrijk om een oogje in het zeil te houden. Het is goed om jouw kind zelf dingen te laten ontdekken, maar vraag af en toe of alles goed gaat en of er vragen zijn over het gebruik van een telefoon. Door dit te doen, worden vervelende situaties voorkomen.

Afspraken zijn niet kinderachtig

Afspraken over een mobiele telefoon zijn heel normaal. Het geeft niet alleen duidelijkheid over bepaalde dingen, maar ook richtlijnen bij het gebruik hiervan. Denk bijvoorbeeld aan schermtijd, schade of kosten.

Wat als het niet lukt?

Natuurlijk kan het zijn dat jouw kind toch nog niet helemaal toe is aan een eigen telefoon. Geef het dan niet meteen op, maar bespreek het rustig met elkaar. Misschien zou je kind hier meer begeleiding in willen hebben. Bespreek ook vooral wat jullie er gezamenlijk aan kunnen doen.

Is jouw kind klaar voor een eigen telefoon? Hebben jullie alles duidelijk besproken? Klaar om actie te ondernemen!

 Hoe oud was jij bij je eerste mobieltje? Laat het ons weten in de comments!

 Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: Bampidano

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.