Het jongensbrein: specialistische stoeiers

door Gastblogger

De planeet man: daar gaat het er echt anders aan toe. Jongens en mannen zijn echt uit ander hout gesneden dan meiden. Wij zijn op onderzoek uitgegaan naar de hersenen. Want hoe werkt dat jongensbrein nou eigenlijk?

Het jongensbrein: een mechanische machine

Jongenshersenen krijgen tijdens de tweede helft van de zwangerschap te maken met een testosteronpiek. Hierdoor ontwikkeld de rechterhersenhelft zich sterker dan de linkerhelft. Dit houdt in dat het vermogen tot abstract denken, creativiteit en ruimtelijke vaardigheden beter is ontwikkeld dan het vermogen tot taal en het goed onder woorden kunnen brengen van gedachten en gevoelens. Deze laatste eigenschappen worden vooral aan de linkerhersenhelft toebedeeld. Funfact: het lijkt erop dat men kan stellen dat hoe hoger het testosterongehalte in de baarmoeder was, hoe kleiner de woordenschat van de jongen – maar ook hoe groter het ruimtelijk inzicht.

Speels door hormonen

Door de testosteronpiek die jongens in de baarmoeder meekrijgen, begint de rijping van de hersenen van jongens zo’n twee jaar later dan bij meiden. Tijdens het rijpen van de hersenen worden de verbindingen in het brein sneller en efficiënter gemaakt. De hersencellen die niet meer nodig zijn, worden opgeruimd. Dit begint bij jongens dus later. Volgens Dick Swaab, Amsterdams hoogleraar neurobiologie, blijven jongens hierdoor langer speels. Ze doen veel dingen tegelijk en minder gefocust dan hun vrouwelijke leeftijdsgenootjes. Ook kunnen jongens minder goed woede en agressie onder controle houden en minder goed plannen. Vervelend, want hier is het huidige onderwijs niet op afgestemd. Jongens presteren vaak minder goed dan meisjes op scholen, dit loopt door tot de hoge scholen en de universiteiten. Funfact: Jongens kunnen beter emoties als gevaar en boosheid aflezen op gezichten dan meiden.

Auto’s, machines en blauw

Jongens zijn in hun spel wilder en drukker dan meiden. Ook hebben jongens een voorkeur voor het spelen met auto’s en tekenen ze het liefst auto’s, treinen en andere voertuigen in koele en donkere kleuren als groen en blauw. Meiden spelen liever met poppen en tekenen mensachtige figuurtjes in heldere kleuren als rood, geel en oranje. Jongens verkennen de wereld door te onderzoeken hoe dingen werken, meiden door uit te vinden hoe andere mensen in elkaar steken.

Specialistische stoeiende Lancelotten

De hersenen van jongens hebben de structuur van die van een specialist, zo zegt Martine Delfos – biopsycholoog. Dit past goed bij het voorkeursgedrag van jongens, wat zich richt op competitie. Jongens willen zich altijd meten aan een ander, ze voelen zich veilig als ze het gevoel hebben dat ze de ander aankunnen. Dit begint al vroeg met het nodige stoeien, vechten en sporten. Hier laten ze zien hoe goed ze iets kunnen of hoe wereldwijs ze zijn. ‘Jongens zijn allemaal Lancelotjes (…) om zich waardig te tonen ten opzichte van de ander, aldus Delfos.

Herken jij trekjes van je zoon of van andere mannen die je goed kent? We zijn benieuwd naar jullie echte mannen- (of echte vrouwen-)dingen.  We zijn natuurlijk ook in de grijze massa van het andere geslacht gedoken. Wil je meer weten over het meidenbrein? Dat lees je hier

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.