Alles wat je moet weten over kleedgeld geven aan kids!

door Tessa

Is kijken naar een aflevering van The Voice Kids ook jullie gezamenlijke momentje als gezin voor de televisie? Na een drukke school- en werkweek kun je het weekend niet beter beginnen. Lekker meezingen én dansen met de talenten die shinen tijdens hun kans op het podium. Zijn de toffe podiumlooks die voorbij komen tijdens de afleveringen jullie ook al opgevallen? Want bij een performance hoort natuurlijk ook een hippe outfit! Jurkjes, broeken, T-shirts en meer: spot jij de musthaves voor het nieuwe seizoen? Hoe doen jullie dat eigenlijk thuis met kleding? Hebben de kids kleedgeld, betalen jullie alle kleding voor ze óf twijfelen jullie juist nog om over te stappen op kleedgeld? In deze blog lees je alles over de gemiddelde bedragen die kids krijgen per leeftijdscategorie, wat ze er dan bijvoorbeeld van kunnen kopen en de beste tips om kleding te shoppen. Lees je mee?

Kleedgeld is een goede manier voor kids om te leren omgaan met geld. Op jonge leeftijd hebben ze namelijk nog geen besef van al die bedragen die ze voorbij horen komen. Misschien hebben ze al een beetje geoefend met zakgeld, maar over het algemeen zijn de bedragen voor kleedgeld een stuk hoger. Het geld kan natuurlijk maar één keer worden uitgegeven, dus op is echt op. En voor merkkleding of een paar toffe sneakers moet natuurlijk iets langer gespaard worden. Allemaal belangrijk om te leren op jonge leeftijd. Want wist je dat door op jonge leeftijd te oefenen met kleinere bedragen, kinderen later verantwoordelijker omgaan met geld? Extra belangrijk dus om thuis genoeg aandacht te besteden aan dit onderwerp! Wil je meteen aan de slag met kleedgeld? Download dan hier een kleedgeldcontract! Zo hebben jullie meteen alles op een rijtje. Heb je toch nog wat meer informatie nodig over kleedgeld? Lees dan snel verder!

Hoeveel kleedgeld geef ik aan mijn kind?

Je kind begint groter te worden en wil steeds meer zelf doen. Kleedgeld is dan de perfecte manier om jouw kind te laten omgaan met geld. Uit een onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat kinderen vanaf 12 of 13 jaar met deze verantwoordelijkheid kunnen omgaan. Dit is namelijk ook de leeftijd dat kids op zoek zijn naar hun eigen stijl en smaak. Goede timing voor het invoeren van kleedgeld. Maar nu komt misschien wel het lastigste van dit onderwerp: welk bedrag geef je dan aan jouw stoere man of kleine fashionista? Wij hebben de gemiddelde bedragen, per leeftijdscategorie, op een rijtje gezet!

 • 12 jaar – tussen €30 en €45 per maand;
 • 13 jaar – tussen €45 en €50 per maand;
 • 14 jaar – €50 euro per maand;
 • 15 jaar – tussen €50 en €60 per maand;
 • 16 jaar – tussen €50 en €60 per maand;
 • 17 jaar – tussen €50 en €65 per maand;
 • 18 jaar – tussen €50 en €60 per maand.

En natuurlijk zijn deze bedragen metingen en afhankelijk van jullie budget en wat er gekocht moet worden van dit maandelijkse bedrag.

Wat moet mijn kind straks zelf betalen?

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over kleedgeld, maar daar straks meer over. Het is ook belangrijk om gezamenlijk af te spreken wat ze straks van dat kleedgeld moeten kopen. Moeten ze alles zelf betalen? Of krijgen ze een winterjas? Als jullie hebben afgesproken wat zelf betaald moet worden, is het gemakkelijker om een bedrag af te spreken.

Maak afspraken en voorkom onduidelijkheden

De eerste maanden met kleedgeld kunnen best spannend zijn, want ineens de verantwoordelijkheid over een relatief groot bedrag is even wennen. Niet alleen als ouder om te zien welke keuzes jouw kind maakt, maar ook voor hem of haar zelf. Om onduidelijkheden te voorkomen is het belangrijk om afspraken te maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

 • ‘Wanneer wordt het kleedgeld betaald?’
 • ‘Wat wordt er van het kleedgeld gekocht?’
 • ‘Mag het kleedgeld ook aan andere dingen uitgegeven worden?’
 • ‘Welke dingen blijf ik als ouder betalen?’

Zijn de afspraken gemaakt? Leg het samen vast in een echt kleedgeldcontract!

Tip om zoveel mogelijk uit het kleedgeld te halen

Natuurlijk is het leuk om een keer een T-shirt te kopen van een tof merk, zeker wanneer er al een tijdje voor gespaard wordt. Maar laat jouw kind ook beseffen dat het nog leuker kan zijn om wat meer items te shoppen voor hetzelfde bedrag. Kijk een keer tussen de uitverkoop en ga op zoek naar echte musthaves.

Geef jij al kleedgeld aan jouw kind? En welke afspraken hebben jullie hierover gemaakt? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Vertel 't ons 1 reactie

 1. Vriendinnen krijgen kleedgeld, mijn dochter is niet geïnteresseerd. Zij vind het wel fijn dat ik iedere maand voor haar koop. Zij is enig kind. Ik koop ook merken, doe daar langer mee, maar probeer ook op te letten op leuke acties, aanbiedingen. Heb geen vast bedrag per maand. Koop meestal een setje. Broek, shirt, trui en soms sneakers erbij. Nu is ze best gegroeid, dus moet ook grotere maat nieuwe zomerkleding aanschaffen. Koop dus iedere maand. Met het voorgestelde budget kan ik niet zoveel. Had gedacht 150 euro per maand. Koop ook wel eens een maand niks, ze sport er moet ook wel eens nieuwe sportpak (judo)gekocht worden. Dan doe ik dat. Ik bezuinig daar niet op zij sport normaal veel. Een pak is ook in haar maat 150-200 euro.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.