18 x Dit herken je als het lang duurt voordat je zwanger raakt

door Wendy

De één is binnen no time zwanger en de ander doet er maanden, misschien wel jaren over. Als het niet direct ‘raak’ is, dan lijkt het wel alsof de hele wereld zwanger is of een newborn op zijn arm heeft. Wacht jij elke maand met smart op twee blauwe streepjes of de woorden ‘zwanger’? Dan herken je dit vast:

 1. Je bent bijna bang voor de volgende zwangerschapsaankondiging. Je bent oprecht blij als je vriendin, buurvrouw, sportmaatje of het achternichtje van je tante zwanger is. Maar denkt bij jezelf: waarom ben ik het nog steeds niet? Ik.wil.ook.
 2. Je ontdekt een nieuwe kant van jezelf. Je bent ineens jaloers. Zelfs op wildvreemden en eigenlijk ook op je beste vriendin die binnenkort een kleintje mag verwelkomen. Ook merk je dat je behoorlijk ongeduldig bent.
 3. Ie-de-reen is in verwachting, overal waar je kijkt zie je zwangere vrouwen. De collega die al drie kinderen heeft, de nieuwe vriendin van je ex en zelfs de caissière in de supermarkt.
 4. Je denkt elke dag aan baby’s. Je ziet niet alleen zwangeren en baby’s op straat, je droomt over een eigen kleintje en elke dag vraag je je af of je wel zwanger kan worden. Er is toch niks met mij of m’n vriend? Zijn we lichamelijk wel oké of passen we misschien toch eigenlijk niet zo goed bij elkaar en probeert een hogere macht ons iets duidelijk te maken?
 5. Je staat elke dag op het punt om de huisarts te bellen. Maar durft toch niet. Zou hij me voor gek verklaren en zeggen dat we eerst een jaar moeten wachten voordat er iets onderzocht kan worden?
 6. Je houdt elke maand je vruchtbaarste dagen bij. Die dagen moeten jij en vriend om de dag presteren. Niet elke dag, want dan is zijn sperma niet sterk genoeg, toch? Of juist wel? Je wil niets liever dan zwanger raken, maar het moet ook leuk blijven en geen moetje worden…
 7. Elke maand begin je meer te twijfelen. Pfff, we zijn nu toch echt al negen maanden bezig. En niks, nada, noppes. Kan ik de huisarts al bellen? Waarom moet je een jaar wachten? Een jaar duurt zooo lang.
 8. Ook denk je: een maand duurt trouwens ook lang, wat zijn er eigenlijk weinig dagen waarop je zwanger kan raken.
 9. Als je ongesteld moet worden, of eigenlijk juist niet natuurlijk sta je onder hoogspanning. En als het niet gelukt is, denk je: shit, weer ongesteld! Ik wil chocola, thee, Netflix en even goed huilen. Waarom lukt het niet?
 10. Je weet dat je elke maand een kleine kans hebt om zwanger te raken, ‘maar waarom lukt het die trut van de middelbare school wel en mij niet?’, zijn gedachten die helaas ook wel eens door je hoofd schieten. Momenten als dit zijn niet je besten. Maar het is ook niet niks. Wees niet te streng voor jezelf, deze gedachten gaan vast snel voorbij.
 11. Je had je voorgenomen om nooit je temperatuur te meten om zwanger te worden, want het moest wel zo natuurlijk en moeiteloos mogelijk. En het seksen plannen? Jij zou stoppen met de pil en uit liefde zwanger raken. No way dat jij hysterisch zou worden. Tja, dat dacht je toen. Nu houd je jouw temperatuur bij in een app en na het seksen blijf je een half uur met je benen omhoog liggen, zodat er niets kan ontsnappen. Hoe dingen veranderen…
 12. Je voelde je al twee keer zwanger en was enorm verdrietig toen je – vijf dagen te laat – tóch ongesteld werd.
 13. Je hebt zwangerschapstesten van verschillende merken in huis, voor het geval dat. Want stel je voor dat je ineens ’s avonds voelt dat je misschien wel zwanger bent. Dan wil je niet wachten tot de Etos open is. Dan wil je NU testen. En wat als er een niet heel duidelijk streepje te zien is?
 14. Als je hoort dat iemand door de pil heen zwanger is geworden, voel je je een steek in je maag.
 15. Je wil hem niet dwingen, maar op jouw vruchtbare dagen wil je toch echt wel van bil gaan. Ook als hij geen zin heeft. Ja hallo… En ik dan? We hebben toch een doel? Maar ja, je moet niet te veel dwingen en ruziemaken, want dan komt het er helemaal niet van.
 16. Je hoort en leest de hele tijd over mensen die jaren bezig zijn geweest voordat ze zwanger raakten, 24 ivf-behandelingen hebben ondergaan of een kind hebben geadopteerd omdat ze onvruchtbaar waren en dat laat je nog meer twijfelen. Wat als het bij ons ook niet lukt?
 17. Mensen zeggen je dat het wel goed komt en je weet dat ze het goed en lief bedoelen, maar je wilt ook gehoord worden. Je wil dat ze begrijpen dat jij enorm onzeker bent en bang bent voor de toekomst. Jouw vriend gaat er ook maar luchtig mee om en zegt steeds nuchter ‘volgende keer beter’. Misschien staat hij er anders in, maar jij kan aan ongeveer niets anders denken.
 18. Dat mensen zeggen dat je het met rust moet laten en er niet zoveel mee bezig moet zijn, vind je het allerirritantste ever. Want hoe dan? Je wil het zo graag, het is onmogelijk om er niet zoveel mee bezig te zijn.

Herken jij tekenen uit dit lijstje? Duurde het even voordat jullie zwanger waren? Hoe ging jij ermee om en heb je tips? Laat het ons weten in de comments.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.