Autisme: wat is dat eigenlijk?

door Lian

Van 1 tot en met 8 april is het Autisme week. Veel mensen kennen het woord, kennen mensen met een dergelijke diagnose en hebben er een beeld bij. Maar wat is het eigenlijk? Wij zijn op onderzoek uit gegaan.

Wat is autisme?

Met autisme worden de diagnoses: autisme spectrum stoornis (ASS), klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS (met als subgroep McDD) bedoeld. De informatieverwerking in de hersenen verloopt anders. Alles wat mensen met autisme ruiken, horen, zien, voelen, etc. komt op een andere manier binnen.

Ontwikkelingsstoornis

Autisme: ontwikkelingsstoornisHet is een ontwikkelingsstoornis waar iemand mee geboren wordt. Het wordt dus niet bepaald door opvoeding. Een ontwikkelingsstoornis houdt in dat de ontwikkeling anders of langzamer verloopt dan gebruikelijk – maar dat er wel degelijk ontwikkeling plaatsvindt. De ontwikkeling loopt vaak niet gelijk met de kalenderleeftijd. Een kind kan zijn achtste verjaardag vieren, maar sociaal-emotioneel op het niveau van een driejarige zitten en communicatief gezien op het level van een vijfjarige zitten.

Kun je autisme aan de buitenkant zien?   

Nee, dat kun je niet zien. Het heeft echter wel grote invloed op iemands leven. Op welke manier en in welke mate verschilt per persoon en per levensfase. Sommige mensen zoeken weinig contact met andere mensen, terwijl anderen juist heel actief contact zoeken – op een manier die soms vreemd overkomt. Je hebt mensen die autisme hebben met een (extreem) hoge intelligentie en je hebt mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Het manifesteert zich in veel verschillende vormen en maten.

Hoe ervaart een kind autisme?

Een ervaring is per definitie persoonlijk, maar de volgende dingen kunnen voorkomen.Kinderen kunnen er moeite mee hebben om te begrijpen wat andere mensen denken en voelen. Ook kunnen zij moeilijk inschatten hoe een situatie zal verlopen en kan dit betekenen dat een kind moeite heeft met onverwachte situaties of het wijzigen van de plannen. Sommige kinderen met autisme kunnen zich zo overladen voelen door alles wat er op een (school)dag gebeurt, dat ze overprikkeld raken en even niet meer kunnen functioneren. Het kan dan extreem boos reageren of zich extreem terugtrekken. Ook zie je vaak dat kinderen met autisme het liefst bezig zijn met één bepaald onderwerp of een bepaalde hobby, bijvoorbeeld paarden of dinosaurussen. Ook kan het zijn dat ze snel last hebben van harde geluiden of kriebelige stoffen.

Sterke puntenAutisme: hoe ervaart een kind autisme

Door de andere manier van informatieverwerking zijn bepaalde eigenschappen bij mensen met autisme extra goed ontwikkeld. Ze hebben vaak een goed oog voor detail, zijn eerlijk, analytisch sterk, werken hard en zijn recht door zee.

Meer informatie

Wil je meer informatie over autisme? Een aantal linkjes op een rij.

We hopen dat we een beetje een beeld hebben gegeven wat autisme (theoretisch) inhoudt. Hebben jullie ervaringen, extra informatie of tips die jullie willen delen? Die horen we graag!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.