Auw, mijn kind heeft last van groeipijn!

door Tessa

Groeipijn is iets dat bij veel kinderen voorkomt. En waar veel ouders misschien denken dat dit bij de puberteit van jouw kind hoort, kan groeipijn ook al op een jonge leeftijd voorkomen. Zo zien we dat meisjes eerder last kunnen krijgen van dit soort pijn dan jongens. De meeste kinderen krijgen er tussen hun tweede en dertiende last van. En, dat is zeker geen pretje. Gelukkig is groeipijn in de meeste gevallen onschuldig en verdwijnt het na anderhalf tot twee jaar. In deze blog gaan we het hebben over wat groeipijn is, wat de symptomen zijn en (vooral belangrijk) wat je er aan kunt doen. Lees je mee?

Wat is groeipijn? En hoe is het te herkennen?

Heeft jouw kind last van groeipijn? Of denk je dat jouw kind last heeft van groeipijn? De kans op groeipijn bij kinderen is best groot. Namelijk één op de vijf kinderen heeft hier last van. En wist je dat groeipijn waarschijnlijk niets te maken heeft met groeien? Groeipijn wordt omschreven als een zeurende pijn in de spieren van beide benen. Dit kan ook voorkomen in de scheenbenen. De oorzaak is niet bekend, maar wel lijkt het dat kinderen na een actieve dag er vaker last van hebben.

Meestal komt groeipijn ’s nachts voor en is er overdag vrijwel niks van te merken. Er is geen duidelijke reden waarom groeipijn vooral ’s nachts voorkomt. Meestal is het een pijnaanval die ongeveer een kwartier duurt. Voor kinderen voelt het als een scherpe pijn, die zelfs af en toe terug te voelen is in de armen. Groeipijn kan er ook voor zorgen dat jouw kind last krijgt van hoofd- en buikpijn. Is jouw kind de laatste tijd meer vermoeid en sneller in een huilbui? Dat kan best kloppen, dit kan namelijk ook samen gaan met groeipijn.

Het kan per kind verschillend zijn hoe vaak ze er last van hebben. Zo kan het voor sommige kinderen in een bepaalde periode dagelijks zijn, maar zit er bij andere kids misschien wel weken tussen. Als jij als ouder vroeger ook last hebt gehad van groeipijn, dan is de kans groter dat jouw kind hier ook last van kan krijgen. Goed om te weten!

Wat kun je doen aan groeipijn bij jouw kind?

Je kunt groeipijn helaas niet wegnemen, maar er zijn wel een paar dingen die ervoor kunnen zorgen dat de pijn wat minder erg voelt. Zo kun je;

Wrijven

Groeipijn voelt minder pijnlijk door wrijvingen. Bijvoorbeeld door te wrijven over de benen van jouw kind kan de groeipijn minder worden. Veel (oudere) kinderen kunnen vaak goed aangeven wat ze fijn vinden en waar de pijn zit.

Strekken

Ook het strekken van de benen kan de pijn verlichten. Ga hiervoor plat liggen en til de benen één voor één langzaam op. Het is wel belangrijk dat de knie hierbij gestrekt blijft en de voet maximaal gebogen. Doe dit ongeveer 10 keer met elk been.

Warmte

Pijn is minder voelbaar als de benen warm zijn. Dit kun je doen met een kruik, maar ook met warme doeken. Leg dit op de pijnlijke plek en je kind zal merken dat de pijn minder intens aanvoelt.

Pijnstillers

Mocht de pijn van jouw kind erg heftig zijn, dan kun je altijd een pijnstiller geven. Bijvoorbeeld paracetamol is een goede optie voor kinderen. Raadpleeg altijd de bijsluiter voor de juiste dosering en neem bij vragen contact op met de huisarts.

Twijfel je toch of jouw kind last heeft van groeipijn en denk je dat het misschien toch iets anders kan zijn? Ga altijd je eigen gevoel achterna en plan een afspraak bij de huisarts. Zo kunnen jullie samen achterhalen waar jouw kind last van heeft.

Heeft jouw kind ook erg last van groeipijn (gehad)? En wat doen jullie om deze klachten te verminderen? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: Charlie Choe

Vertel 't ons 1 reactie

  1. Bij ons heeft een bezoekje aan de osteopaat erg goed geholpen. Voor onze zoon van 9 Groeipijnen zijn vrijwel weg.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.