Baby’s eerste vaccinatie

door Maroucha

Als je nu nog zwanger of pas bevallen bent wil je er waarschijnlijk nog niet over nadenken. De eerste prikjes bij je baby, ik ken geen enkele moeder die zich daar niet druk om (heeft) gemaakt. Als je ervoor kiest deel te nemen aan het Rijksvaccinatieprogramma (de hele wel/niet vaccineren discussie daargelaten…) vraag je je misschien af hoe je je nou het beste kunt voorbereiden op de eerste vaccinatie van je kleintje? Je wilt natuurlijk dat jouw mini, die je 9 maanden veilig in je buik hebt gedragen en de eerste weken non-stop in je armen hebt beschermd tegen de grote wereld, zo min mogelijk merkt van deze vervelende prikken en de mogelijke bijwerkingen. Het is natuurlijk allemaal niet bewezen maar misschien heb je iets aan de volgende tips, wij hebben ze namelijk net achter de rug!

Mama’s offer

Als zwangere vrouw kan je inmiddels je kind al een groot cadeau doen, nog voor het zelfs geboren is. Ha, that makes you a good mom already! 😉 Als je 22 weken zwanger bent mag je namelijk zelf alvast de kinkhoestprik halen bij de GGD. Dit zorgt ervoor dat je baby direct beschermd is tegen kinkhoest tot 12 weken na de geboorte. Jouw kleintje hoeft dan pas bij 3 maanden zijn eerste prikjes te krijgen en niet al bij 2 maanden. Een aanrader, want wat zijn ze dan nog klein…! Een wereld van verschil in ‘maar’ 4 weken tijd.

Ook heel fijn, de prik beschermt niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jijzelf geen kinkhoest krijgen en ook anderen (én dus je baby) niet besmetten. Gelukkig maar, want voor pasgeboren baby’s is kinkhoest erg gevaarlijk. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Je moet er toch niet aan denken….

Planning is key

Als je weer op controle bent bij het Consultatiebureau moet je de afspraak maken voor de eerste inentingen. Wat mij betreft de beste tips ever:

 • Maak de afspraak voor de eerste inentingen het liefst aan het einde van de dag, je kindje is dan misschien al wat moe en valt dan eerder in slaap. Je weet nog niet hoe je baby reageert op de vaccinatie, maar net als bij onszelf; als je ziek bent is slapen de beste remedie.
 • Ook is het erg fijn als je als mama (of papa) de dag erna vrij bent en lekker een dagje thuis kunt blijven met je kleintje. Mócht hij erg last krijgen van de bijwerkingen, dan ben je lekker samen thuis. En geloof me, dat wil je!

SOS

Schaf vast een ‘SOS noodpakket’ aan, mocht je baby naderhand last krijgen van de prikjes.

 • Haal vast paracetamol zetpillen van 120mg (voor kinderen vanaf 3 maanden) in huis, mocht je baby koorts krijgen. Dit was bij ons zeker het geval, middenin de nacht werd mijn kleintje jammerend wakker en voelde bloedheet aan. Wat bleek, 39.4 graden koorts! Zetpil erin en we konden gelukkig allemaal al snel weer verder slapen.
 • Haal ook een tube VSM Arnikind Vallen en Stoten Gel, om de zere prikplekken mee in te masseren na de inentingen. Dit laatste is overigens niet bewezen, zei de kinderarts, maar ik kreeg deze tip van heel veel andere moeders en mijn kleintje had geen last van zere beentjes na de inentingen.

Here you go

De eerste keer dat je naar het Consultatiebureau gaat voor de inenting, krijgt je baby direct twee prikken. Een DKTP-Hib-HepB vaccinatie en een Pneu vaccinatie. Je kindje is dan voorlopig beschermd tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en de pneumokokkenziekte. Wil je meer weten over deze inentingen, kijk dan even op www.rijksvaccinatieprogramma.nl.

Na het standaard wegen, meten en onderzoek ritueeltje krijgt je kleine beeb de twee injecties van de kinderarts. Ze worden meestal gezet in het bovenbeentje, bij ons helaas niet tegelijk, maar om-en-om. Dat doet je moederhart natuurlijk dubbel zoveel pijn, allebei dus twee keer op je tanden bijten. (Spreekwoordelijk dan, want baby’s van 3 maanden met tanden; ik heb ze nog niet ontmoet…)

Enkele tips om het prikmoment zo goed mogelijk te doorstaan:

 • Neem voeding mee! Geef je kleintje vast te drinken vlak voor je bij de arts naar binnen gaat en zorg dat je daarna ook nog wat kan geven als troost. Werkt als een tiet! 😉
 • Neem een knuffel of speeltje mee waar je baby van onder de indruk is, bij ons was dat een groot geel konijn. Kon ze natuurlijk niet omheen.
 • Vergeet het groene Groeiboekje en de thuisgestuurde vaccinatiekaarten niet mee te nemen!
 • Zorg voor zakdoekjes voor je eigen krokodillentranen, mocht het nodig zijn. Gelukkig kijkt niemand op het Consultatiebureau daar gek van op. Ons moederhart in combinatie met hormonen zorgen nou eenmaal sneller voor wat waterlanders, niks aan het handje joh.

Don’t forget

Na de inenting kan je kleintje nog een paar dagen last hebben van mogelijke bijwerkingen. Een paar tips om het ‘leed’ wat te verzachten:

 • Verwijder bij thuiskomst de pleisters van de beentjes en als het bloeden gestopt is -meestal maar 1 druppel- kan je de plekken waar geprikt is inmasseren met VSM Arnikind Vallen en Stoten gel. Dit kan ervoor zorgen dat ze geen last hebben van de gevoelige prikplekken en minder last krijgen van spierpijn in de bovenbeentjes.
 • Een hele belangrijke! Baker jij je kindje ’s nachts in? Na de vaccinatie mag dit de eerste 24 uur niet. Dit omdat je kindje koorts kan krijgen en dat is met inbakeren erg gevaarlijk. Ook werd mij door de kinderarts geadviseerd je kindje niet te warm te kleden. Een fijn katoenen boxpakje en een luier was bij ons voldoende.
 • Bij koorts (lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden) kan je je baby een paracetamol zetpil geven. Smeer eerst wat vaseline op de zetpil en stop hem dan minimaal 1 cm in de anus van je baby. Houd daarna de billetjes nog even bij elkaar, zodat hij er niet uit floept. Oja, het is fijn als ze voor die tijd natuurlijk al gepoept hebben, maar heb je ooit een baby iets zien doen volgens jouw planning? 😉

En tot slot, het komt goed mama! You can do this! Bij mij was gelukkig mijn vriend mee, dus dat zorgde voor wat afleiding voor ons beiden. Ook heeft mijn kleintje maar twee keer héél kort gehuild, duidelijk een kind van haar vader… Eigenlijk vond ik de bijwerkingen erger dan het prikken zelf. De hulpeloosheid in combinatie met de koorts, zorgden er wel voor dat ik mij heel even schuldig voelde tegenover mijn kleintje. Maar de dag erna maakte haar grote smile alles weer helemaal goed. Zij blij, ik blij. 🙂

Hoe heb jij de eerste vaccinatie met je kindje ervaren? Heb jij nog tips die niet mogen ontbreken in dit rijtje? Laat het ons weten in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.