Back to School tradities die je nu wilt starten

door Gastblogger

Het nieuwe schooljaar, het is (bijna) zover. Wat we steeds vaker zien is dat hier steeds meer aan gedaan wordt. Wat voor feestelijke tradities kunnen we hangen aan die eerste schooldag, om het (nog) leuker te maken? Dit is hét moment om ermee te beginnen, dus onze blogger Deborah heeft een aantal leuke ideeën voor je op een rij gezet. Voor als je kind bijna (weer) naar school gaat of voor volgend jaar, als jouw kleintje inmiddels al begonnen is!

schooldag

#1 Countdown
Maak samen met de kids een leuke aftelkalender om de laatste dagen of weken naar de 1e schooldag af te tellen. Zo blijft het voor de kinderen inzichtelijk hoe lang het nog vakantie is en hoe lang het nog duurt tot de eerste schooldag. Het maakt je als moeder ook een beetje extra bewust hoeveel dagen we nog alle vrijheid hebben, voor het schoolleven weer begint.

#2 Schoolstuff
Shop in de vakantie samen de nieuwe schoolbenodigdheden bij elkaar. Een nieuwe lunch-set, een nieuwe schooltas, een nieuwe gymoutfit en/of gymtas en voor de grotere kids agenda’s en andere schoolspullen. Geen shopfanaten? Doe dan de Amerikaanse ‘School supply scavenger hunt’: een leuke manier om de nieuwe scholier allerlei schoolbenodigdheden te geven die handig zijn voor op school of om je huiswerk te maken. Je kunt alles inpakken en verstoppen in het huis en de tuin, of voor grotere kids werken met ‘clue-cards’. Zodat ze weten in welke richting ze moeten zoeken of zelfs met een soort bingokaart de plaatselijke boekhandel induiken. Op Pinterest zijn hier veel printables voor te vinden, met verschillende speluitleggen om dit te doen. Gegarandeerd blije gezichtjes!

#3 (Voor)lezen
Voor het eerst naar school, groep 3 of de brugklas? Of gaat jouw kind het laatste spannende schooljaar in groep 8 in? Hierover zijn heel veel boeken te vinden. Een fijne manier om ze voor te bereiden is door ze voor te lezen of zelf te laten lezen. Zo kunnen ze zich inleven in wat er mogelijk komen gaat én je creëert direct een gezellig quality time momentje.

#4 Knuffelknop

Zo is er tijd om het te laten bezinken en om er over te praten, want het zijn grote stappen voor ze. Een mooie klein idee is de ‘knuffelknop’. Het idee is om een hartje te tekenen op jouw hand en die van je kind en als je kind jou even mist op school, na die fijne lange zomervakantie, dan kan hij/zij erop drukken om je op afstand een knuffel te sturen. Zo ben je toch een beetje bij ze! Misschien een hartje op papier terugsturen in de broodtrommel? Een té schattige mini-traditie voor het begin van elk schooljaar!

 

De ochtend van de eerste schooldag tradities

#5 Nieuw schooljaar, nieuwe outfit

Op de eerste dag na de zomervakantie een nieuwe outfit aan, wat een feest! Stralend en opgetogen komt iedereen altijd weer naar school, die eerste dag na de zomervakantie. Hier shop je de leukste back-to-school outfits.

#6 Eerste schooldag foto

Een favoriete 1e schooldag traditie, is het maken van een foto van je kind op die dag. Wat veel wordt gedaan is; je kind laten poseren in een nieuwe outfit voor de voordeur, met een zelf geknutselde lijst, vlaggetje of krijtbordje met hun leerjaar erop. Het allerleukste is om dit ieder jaar te doen en de foto’s dan naast elkaar te kunnen leggen, om te zien hoeveel jouw kind(eren) zijn veranderd in één schooljaar. 

#7 Eerste schooldag ontbijt

Een supergezellige traditie is het ‘first day of school breakfast’. Een wafel in de vorm van een potlood gesneden, een stapeltje pancakes met wat vlaggetjes erin en nog veel meer gezellige ontbijt ideeën kun je online vinden. Na zo’n blij ontbijt gaan ze zeker stralend de deur uit!

 

De middag na de eerste schooldag tradities:

#8 Gezamenlijk ophalen

Een mooie traditie is om de kids de eerste dag na de zomervakantie gezamenlijk naar school te brengen en ze dan met de opa’s en/of oma’s uit school op te halen. Zeker de eerste schooldag van een kleuter is een mijlpaal en het moment dat ze voor het eerst uit school komen heel bijzonder.

#9 1st day of school party

Een trend in Amerika is om een welcome home feestje te vieren thuis na de eerste schooldag. Een extra feestelijke thuiskomst met lekkere dingen in het schoolthema. Je ziet vaak een cake in de vorm van een schoolbus en verder alles in de vorm van potloden, krijtjes, appeltjes, letters, cijfers, linialen, paperclips etc. Dit zou je na de allereerste schooldag van een kleuter kunnen doen met de opa’s en/of oma’s of bij grotere kids met de vriendjes van school die ze de hele zomer niet gezien hebben, hoe gezellig is dat!

#10 Einschulung

Als je in Duitsland voor het eerst naar school gaat, vier je je ‘Einschulung’, dan wordt dit echt gevierd, zowel op school als thuis. De nieuwe scholier krijgt dan een ‘Schultüte’, een puntige papieren kegelvormige toeter, die zijn er in allerlei dessins van Frozen tot dino’s of zelfgemaakt, vaak gevuld met kleine schoolspulletjes, een gelpen, gekke gum, puntenslijper, etc. en snoepjes. Vaak krijgen de kinderen er meerdere, van alle genodigden van het ‘Einschulungsfest’, opa’s, oma’s, ooms en tantes die bij deze belangrijke mijlpaal in het leven van het kind aanwezig zijn. Na schooltijd wordt er thuis een feestje gevierd met de genodigden voor het nieuwe schoolkind. Het huis is versierd, er is allerlei lekkers, er wordt gezongen, geproost en de Schultüte mag worden uitgepakt. Dat klinkt toch als een hele fijne traditie om te starten!

#11 1st day of school diner

Een andere Amerikaanse traditie is om de avond vóór de eerste schooldag of de avond ná de eerste schooldag een thema diner te doen, vaak gezellig in thema versierd. Hiervoor vind je veel ideeën op Pinterest. Zo doen wij dit jaar een ‘ABC-diner’, lettervermicelli-soep, letterpasta salade, potloodijsjes toe en cake met letter-strooisel bij de koffie. Simpel, maar de kids vinden het lekker, leuk en gezellig om samen te maken en ó zo speciaal!

Wat ze vaak doen bij zo’n diner met grotere kinderen is ‘goal setting for the year’. Oftewel wat willen we dit jaar bereiken? Een mooie manier om een moment te hebben van vooruitkijken en (gezamenlijk) doelen stellen. Wanneer je dit een jaar later weer bekijkt en opnieuw doet kun je heel mooi zien wat je bereikt hebt in een jaar en weer nieuwe doelen stellen. Wat leuk is om te doen met kleinere kinderen is een ‘1st day of school interview’, hiervan zijn er veel online te vinden die je zo kunt downloaden en printen. Schattig om ze er ieder jaar zelf hun naam op te laten schrijven of een handafdruk met verf erbij te zetten en te zien hoe dit verandert in de jaren.

 

Na de eerste schooldag tradities:

#12 Tijdcapsule

Een tijdcapsule die je de allereerste schooldag maakt en op de allerlaatste schooldag pas weer mag openen. Hierin kun je de ingevulde printables bewaren van de bovenstaande tip, met de doelen en/of het interview, maar ook de foto van de eerste schooldag. Leuk om dit na een jaar weer te lezen en te zien hoeveel iedereen is veranderd in een jaar.

#13 Jaarlijkse map

Maak voor ieder jaar een mapje, dat je wellicht samen kunt versieren, waarin je alles van dat jaar bewaard. De schoolfoto, kunstwerken, rapporten, eerste schrijfopdrachten, een kaartje dat ze sturen vanaf schoolkamp, het eerste werkstuk etc. Zo waardevol om later in terug te kunnen kijken.

 

DeborahDeborah (34) is interieurontwerpster en een echte Pinterest-addict. Ze is getrouwd met Roel en mama van hun kleine prinsjes William en Julian. Ze woont in een prachtig jaren ‘30 huis in Hilversum, dat nooit afkomt, zolang zij een Pinterest account heeft. Ze is niet te stoppen als het gaat om feestdagen, verjaardagen, zomaar feestjes-etentjes-borreltjes en de aankleding ervan. Van het huis, de kinderen, de tafel, de borden en de uitnodigingen tot traktaties en cadeautjes. Kidsactiviteiten, shoppen en playdates op leuke mama plekjes, doet zij het liefst iedere dag. Deborah wil jullie inspireren met alles dat haar blij maakt.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.