Beeldschermtijd: hoeveel is oke?

door Gastblogger

Tijdens het ontbijt, op een ligbedje in de tuin, ’s avonds nog even en misschien na het buitenspelen ook? Wanneer is het voor jouw kind beeldschermtijd en wanneer is het genoeg? Wat is nou gezond beeldschermgebruik? Vooral nu je veel binnen zit met je kleintje, zijn de televisie, tablet, een telefoon of computer onvermijdelijk.

Hoewel sommige kinderen het echt niets kan schelen, zijn anderen al sinds hun babytijd geobsedeerd door alles met een scherm. Het begon ooit met Bumba en nu wordt er driftig gegamed. We kijken allang niet meer alleen op een televisie naar een scherm. Reden genoeg om eens te kijken hoeveel tijd op de televisie, computer, tablet of telefoon nu eigenlijk oké is voor kinderen.

Beeldschermtijd leeftijdsafhankelijk

Net zoals er geen eenduidig advies qua leeftijd waarop kinderen alleen thuis mogen blijven, is dat er ook niet voor hoeveel beeldschermtijd toegestaan is. Wat we wel hebben gevonden is, dat het sterk afhankelijk is van je kind. Hoe jonger je kind is, hoe minder groot zijn spanningsboog is. Is je kind al wat ouder, dan is zijn interesse in beeldschermen waarschijnlijk ook groter.

In het rapport ‘Aap, noot, muis’ van de Stichting Mijn Kind Online kunnen we een advies lezen: vijf minuten per dag voor kinderen van 0 tot 2 jaar tot ongeveer een uur voor kids van 8 jaar. Deze richtlijnen vonden we ook in dit rapport:

  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes. Deze periodes mogen max. 30 minuten duren.
  • 8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag.
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag
  • 12 jaar of ouder: maximaal 3 uur per dag.

Tips voor regels

  • Zorg dat je regels hebt! Je maakt het jezelf makkelijker door van kleins af aan een limiet in te stellen.
  • Reageer niet altijd alleen negatief op het schermgebruik van je kind – de kans bestaat dan dat hij of zij zich afsluit.
  • Evalueer de regels regelmatig. Klopt dit nog, wat kan anders?
  • Zorg dat wat je kind online kijkt, geschikt is voor zijn leeftijd
  • Gebruik een wekker om de tijd aan te geven.
  • Kijk wanneer beeldschermtijd in jullie schema past – voor het eten, na school, ’s ochtends, etc. Hiermee bied je structuur en maak je het makkelijker om de regels te volgen.

Hoe staat het bij jou thuis met de beeldschermtijd? Zijn ze niet los te weken van het scherm of hebben ze er totaal geen interesse voor? En welke tips en regels heb jij? Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.