Beginnen met mindfulness voor moeders

door Gastblogger

Als moeder ben je druk. Punt. Je bent de hele dag bezig met de kinderen. Naar school brengen, ophalen van de kinderopvang, eten koken, het huis schoonhouden, opruimen en je hebt ook nog een sociaal leven. En dan werk je wellicht ook nog een of meerdere dagen in de week. We kunnen wel zeggen dat moeders druk zijn. En dat moeders heel vaak gericht zijn op anderen. Wanneer neem jij eigenlijk tijd voor jezelf?

Je hoort tegenwoordig steeds meer over mindfulness. Kort door de bocht houdt dit in dat je gedurende de dag al je activiteiten met aandacht doet. Hierdoor word je niet (of minder) overweldigd door wat er allemaal gebeurt op een dag. Kinderen kunnen een driftbui krijgen terwijl je net je vriendin aan de telefoon hebt, tijdens het eten of als je boodschappen aan het doen bent. Ben je naar de speeltuin met een vriendin? Probeer dan maar eens een gesprek te voeren EN op de kinderen te letten: #onmogelijk. Soms kun je het gevoel hebben dat er van allerlei verschillende kanten aan je getrokken wordt, dit kan voor de nodige mate van stress zorgen. Hieronder vindt je tips om mindfulness ook voor moeders mogelijk te maken:

Neem gedurende de dag de tijd

Je hoeft echt geen uren in te plannen in je drukke schema. Vijf minuten per dag zijn genoeg. Haal een paar keer diep adem en focus je op wat er om je heen gebeurt. Je hoeft niets te veranderen of afleiding te vermijden. Je hoeft je er alleen maar bewust van te zijn wat er op dat moment gebeurt, zonder daarover te oordelen. Als je liever op een stille plek (langere tijd) mediteert, is dat natuurlijk ook goed.

Kies voor mensen waarbij jij je goed voelt

Time is precious, spend it with people you love. Door je drukke programma vergeet je soms om tijd door te brengen met de mensen die jou blij maken. Dit doe je natuurlijk niet expres, maar door je drukke schema vergeet je dit gewoon. Kijk welke mensen voor jou belangrijk zijn en plan tijd met hen in. Voor de leuke dingen – koffie drinken, uit eten, etc. – maar ook voor het gewoon even delen van de dingen die je dagelijks meemaakt.

Doe iets alleen voor jou

Word jij blij van gele kleding? Ben je helemaal gek van een bepaald soort sneakers? Word je gelukkig van de geur van verse bloemen? Zorg dat je dit soort dingen – kleine blijmakers – toepast in je leven. Dingen waarvan jij je zekerder voelt en/of die jou gelukkiger maken, zorgen ervoor dat het makkelijker wordt om mindful door het leven te gaan.

Vind ergens tijd om te bewegen

Elke week loop jij bijna een marathon aan kilometers. Opruimen, de kinderen wegbrengen, de kinderen ophalen, werken, schoonmaken, en alles wat je nog meer doet zorgen al voor de nodige beweging. Toch is het (ook) heel goed om 20 minuten aan exercise in te plannen in je dag. Dit zorgt namelijk voor een verhoogd energieniveau en vrijkomende endorfines – wat eigenlijk gewoon betekent dat je je er beter door voelt. Dit kan natuurlijk ook samen met de kinderen, een vriendin, je lief, je moeder, etc. Denk bijvoorbeeld eens aan: 20 minuten wandelen, dansen met de kids of tikkertje in de tuin.

In jouw drukke momlife is het nooit saai en heb je altijd wat te doen. Sommige dagen zijn gewoon, anderen druk en weer andere heeeel druk. Door je bewust te zijn van hetgeen wat er gebeurt en je daar elke dag een paar keer op te focussen kun je productiever en met minder stress je dag doorbrengen. Doe jij aan mindfulness en welke tips heb jij voor andere moeders?

Bron: Motherhood, the real deal

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.