Beloningssysteem voor kids

door Lidian

Belonen. Je kindje belonen voor iets wat hij goed doet (of heeft gedaan), is voor een kind erg fijn. Het is belangrijk dat de beloning wel op de juiste manier en om een bepaalde reden plaatsvindt. Wanneer je een kind beloont voor iets wat hij niet goed heeft gedaan, dan zal dit in de toekomst lastig zijn om af te leren. Dus, beloon je kind alleen wanneer het relevant is! Waarvoor en hoe beloon je jouw kind? En hoe werkt een beloningssysteem nou eigenlijk? Wij leggen het jou graag uit.

Waarvoor beloon je jouw kind?

Mocht je kind iets goed doen, dan is het een optie om jouw kleintje te belonen. Wanneer je je kind beloont kan dit resulteren in herhaling van positief gedrag. Het is hierbij erg belangrijk dat je bespreekbaar maakt wat voor beloning je kind zal krijgen wanneer hij goed gedrag heeft laten zien. Ook is het slim om hierbij doelen op te stellen, wanneer en waarom krijgt je kind de beloning? Zo zijn er een aantal doelen waarvoor je jouw mini kan belonen.

De volgende doelen kunnen onder andere opgesteld worden:
✔ Zelf aankleden
✔ Niet bedplassen
✔ Zindelijk worden
✔ Slaapproblemen (niet naar bed willen)
✔ Bord leegeten
✔ Tafelmanieren (aan tafel blijven zitten etc.)
✔ Bij boosheid niet schreeuwen of slaan
✔ Ontwikkeldoelen (wanneer een kind ergens moeite mee heeft, maar toch zijn best hiervoor doet)

Het is erg belangrijk dat je altijd je beloning nakomt. Heb je beloofd om samen naar de bakker te gaan om verse broodjes te halen, zorg dan ook dat dit écht gaat gebeuren. Wanneer je de gemaakte afspraken niet nakomt, kan dit ervoor zorgen dat je lieve schat erg teleurgesteld zal zijn en is er zelfs kans dat hij niet meer naar je zal luisteren. Mocht er wat tussen gekomen zijn, dan is het van groot belang dat je dit zo duidelijk mogelijk aan je mini probeert uit te leggen. Ondanks de teleurstelling van je kind, kan je dan wel een nieuwe afspraak maken om de beloning na te komen. Maak direct een nieuwe afspraak en kom deze ook écht na om teleurstelling te voorkomen!

Direct belonen of later?

Dan komt natuurlijk de vraag; wanneer beloon je jouw kind? Doe je dit direct nadat je kind goed gedrag heeft vertoond of kies je er juist voor om dit op een later moment te doen? Bij wat jongere kinderen is het zeker niet erg om na goed gedrag direct te belonen, zo leren zij het snelste dat zij goed gedrag hebben vertoond. Wanneer je jouw kleintje op een later moment zal verrassen met een beloning, dan kan het zijn dat hij niet goed begrijpt waarom hij nu een beloning krijgt. Mocht je er wel voor kiezen om je kind op een later moment te belonen, zorg er dan wel voor dat je duidelijk uitlegt waarvoor de beloning is.

Bij wat oudere kinderen is het verstandig om te kiezen voor een beloning op een later moment. Als je kind al een paar dagen goed gedrag heeft vertoond en dit dan ook daadwerkelijk uit zichzelf doet, dan kan je ervoor kiezen om je kind te belonen met een uitje of zijn lievelingseten maken etc. De beloning kan ervoor zorgen dat positief gedrag nog meer gestimuleerd wordt.

Ook is het belangrijk dat je jouw kleintje zo nu en dan beloont voor iets wat vanzelfsprekend is. Vooral wanneer je meerdere kinderen hebt en je de één meer moet stimuleren dan de ander, is het goed om af en toe wat complimentjes uit te delen. Complimenten zorgen er namelijk voor dat het zelfvertrouwen beter wordt en daarbij natuurlijk ook jullie band. Mocht je kind wat ouder zijn, dan is het wel belangrijk dat je oprecht overkomt en niet dat je kind denkt dat de complimenten niet oprecht zijn.

Niet altijd belonen

Wanneer je doelen hebt opgesteld en je minimensje dit doel behaald heeft, is het goed om hem te belonen. Maar denk eraan, belonen moet bijzonder blijven! 😉 Dus zorg ervoor dat je je kind niet te vaak beloond en dat hij de doelstelling uiteindelijk uit zichzelf behaald. Wanneer je kind namelijk de doelstelling alleen behaald om beloond te worden, dan is het geen leermoment meer voor hem. En je hebt zelfs kans dat je draakje weigert om het uit zichzelf te doen als er geen beloning tegenover staat. Het belonen moet dan ook geen omkopen worden. Het is dus erg belangrijk dat je mini leert het nut van belonen in te zien.

Wat is een beloningssysteem?

Een beloningssysteem is een schema of overzicht waar je samen met je kleintje bijhoudt hoe hij zich gedraagt. Je stelt samen met je kind de doelen op. Wanneer deze een aantal keren behaald worden, mag je kind een sticker opplakken. Op het moment dat hij het schema vol heeft met stickers, mag je je lieve schat belonen voor zijn goede gedrag.

Een aantal tips voor het beloningssysteem:

⋆  Bepaal het aantal stickers tot een beloning.
⋆  Bepaal wanneer er een sticker geplakt mag worden.
⋆  Bepaal de beloning.
⋆  Voor welk gedrag is de beloning.
⋆  Maak het beloningssysteem samen met je kleintje.
⋆  Gebruik het beloningssysteem niet te lang.
⋆  Benoem duidelijk waarom je kind wordt beloond (of een sticker mag plakken).
⋆  Wanneer je kind niet wordt beloond, leg dan ook duidelijk uit waarom je hem geen beloning geeft.
⋆  Ga niet in onderhandeling als je kind verdrietig is en geen sticker verdiend heeft.
⋆  Bekijk goed per leeftijd hoe ingewikkeld je het beloningssysteem maakt.
⋆  Kies voor zowel materiële als immateriële beloningen.
⋆  Maak geen valse beloftes die je niet nakomt.

beloningssysteem

Je kan deze beloningssystemen op veel verschillende plekken verkrijgen, zo kan je ze online kopen maar er ze zijn ook veel websites met gratis beloningskaarten. Wat misschien nog wel leuker is, is om er zelf één te knutselen met jouw kleine draakje! Niet alleen is het leuk om zo’n beloningskaart samen in elkaar te knutselen, maar het zorgt er ook voor dat jullie een fijn momentje samen hebben.

En vergeet niet dat een schouderklopje, een knuffel of een compliment evenveel waard is dan ieder andere soort beloning! 😉

Wat vind jij van een beloningssysteem of werken jullie er thuis al mee? Laat het ons weten in de comments.

Meer tips om je kind te helpen? Dan is dit misschien ook wat voor jou.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.