Hoe tem ik mijn bijtende peuter?

door Gastblogger

Jouw allerliefste kleine ukkepuk is ineens iets minder lief voor anderen: zijn tanden zet hij niet meer alleen in een bijtring of de rand van het bed –  maar in andere kinderen. Hoogste tijd om ons eens te verdiepen in bijtgrage mini-me’s! Vandaag delen we waarom ze het doen en tips voor bijtende peuters.

Bijten door peuters: het is een fase

Bijten komt veel voor bij peuters. Het kan zijn dat ze iemand terugbijten uit natuurlijke reactie, maar het kan ook een uiting zijn van heftige gevoelens die ze ervaren. Bijten is dus niet alleen een uiting van boosheid, angst of liefde. Voor jonge kids is bijten geen uitzonderlijk gedrag. Peuters onderzoeken hun omgeving met hun mond en gebruiken hun mond om contact te leggen. Ze willen degene die ze bijten dus geen pijn doen.Peuters denken alleen vanuit zichzelf en kunnen zich nog niet in een ander verplaatsen.

Frustratie of gerichte daad?

Bij peuters is bijten dus een uiting van frustratie: iemand pakt iets af of iets mag/lukt niet. Ze kiezen er een soort van toevallig voor om te gaan bijten als het anders loopt dan zij willen. Als je kind bijt, bekijk dan goed wanneer hij dit doet. De peutertijd duurt tot ongeveer drieënhalf jaar. Bijten kinderen hierna nog, dan bijten ze gericht. Ze kijken wat de reactie is op het bijten. Ze kijken wat jij gaat doen. Dit is een manier om sociaal gedrag te ‘oefenen’. Gedrag wat ze moeten gaan vertonen als ze straks naar de basisschool gaan en in een groep moeten functioneren. Het kan ook zijn dat hem iets dwarszit, bijvoorbeeld een nieuwe baby, een zieke oma of een nieuwe kamer.

Wat kun je eraan doen?

Bekijk wanneer je kind bijt en wat je kind eraan heeft om te bijten. Wat gebeurt er als je kind bijt? Krijgt je kind zijn speelgoed terug, krijgt je kind aandacht of trekt het andere kind zich terug? Peuters vinden niets zo leuk als aandacht, het maakt ze niets uit of dat positieve of negatieve aandacht is. Geef je kind een plek waar hij zoveel kan bijten als hij wil, een bijthoekje. Als het bijten na drieënhalf nog aanhoudt is het belangrijk om structuur in je handelen aan te brengen: zet je kind even alleen, haal hem na een minuut terug en praat er niet meer over. Onderzoek of je iets aan de oorzaak kunt doen.

Het is een fase, het is een fase, het is een fase. En fases gaan voorbij. Heb je wat aan onze tips, mis je iets of heb je zelf de gouden tip? Laat het ons weten!

Vind je dit misschien ook leuk?

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.