Biologisch en fairtrade katoen

door Maroucha

Op zoek naar verantwoorde kleding voor jouw kind? Maar ben je een beetje de weg kwijtgeraakt in de wirwar van informatie over dit onderwerp? Laten we je dan iets meer vertellen over dit onderwerp. De kledingindustrie volgt sinds enkele jaren onder druk van de consument het voorbeeld van de voedselsector: er zijn een aantal sociale en milieukeurmerken geïntroduceerd. De belangrijkste zijn biologisch katoen en fairtrade katoen. Het biologische keurmerk houdt zich vooral bezig met de landbouwmethodes die gebruikt worden om katoen te telen, terwijl het fairtrade keurmerk (dat in Nederland ook wel de naam Max Havelaar heeft) focust op de handelsrelatie tussen inkopers en katoenboeren.

Wat is fairtrade?

Fairtrade staat voor duurzame ontwikkeling in de internationale handel, vooral bij de export van arme landen naar rijke Westerse landen. Fairtrade betekent dat je als koper zeker weet dat de katoenboeren van de leveranciers in India een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt. De boeren ontvangen hier bovenop ook een sociale premie. Op deze manier kunnen de katoenboeren voorzien in hun eigen bestaan.

Wat is biologisch katoen?

In het Engels wordt biologisch katoen ‘organic cotton‘ genoemd. In het Nederlands hebben we het daarom vaak over organisch katoen, bio-katoen of eco-katoen. Biologisch katoen wordt op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Tijdens het gehele productieproces worden geen pesticiden en andere chemicaliën gebruikt. Biologisch katoen is zachter, niet alleen van structuur, maar ook zachter voor de huid.

Voordelen van biologisch katoen

  • Géén pesticiden en andere chemicaliën in het hele productieproces;
  • Vrij van formaldehyde en zware metalen;
  • Veilige werkomstandigheden voor de katoenboeren en goed voor het milieu;
  • Voelt zachter aan dan conventionele katoen.

Nadelen van reguliere katoenproductie

  • Boeren gebruiken pesticiden en kunstmest;
  • Het volgende jaar is nog meer pesticiden en kunstmest nodig;
  • Het is slecht voor de grond en het milieu;
  • De arbeidsomstandigheden voor de katoenboeren zijn slecht;

Het belangrijkste keurmerk voor biologisch katoen: GOTS

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale standaard voor biologisch textiel. Door de hele keten wordt voldaan aan de strenge standaarden voor biologische katoenteelt. Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke middelen en waterzuivering bij de fabrieken. De GOTS certificering vereist daarnaast de naleving van sociale criteria bij de katoenteelt en de verwerking tot stof. Het gaat om zaken zoals minimumloon, geen kinderarbeid en veilige en schone werkomstandigheden.

Duurzame merken bij kleertjes.com

Op zoek naar duurzame shirts, broeken, jurkjes of misschien wel een tas? Bij kleertjes.com hebben we een aantal merken waarbij de items in biologisch katoen wordt uitgebracht, maar ook duurzame merken die zich vooral richten op het gebruik van gerecyclede materialen. Wij hebben deze merken hier voor jou op een rijtje gezet:

Jollein

Ook Jollein draagt graag haar steentje bij aan een gezonde wereld, de babykleding van Jollein is namelijk allemaal gemaakt van biologisch katoen. En misschien is het je al opgevallen; in de waslabels van de Jollein babykleding en textiel staat het Clevercare logo. Je herkent het logo aan een bloemetje. Clevercare geeft tips voor het zuinig, slim en milieuvriendelijk onderhouden van je kleding en textiel. Zij delen deze tips graag met jou, dus neem vooral een kijkje op de site van clevercare.info!

name it

Meer dan 36% van de collecties van name it bestaat uit biologisch katoen en de ambities gaan verder; name it wil het gebruik van biologisch katoen steeds meer vergroten. name it valt onder het concern Bestseller, dat lid is van het wereldwijde Better Cotton Initiative.  Better Cotton Initiative werkt aan het verbeteren van de wereldwijde katoenproductie, voor producenten en voor het milieu.

Noppies

Noppies vindt een gezonde wereld voor jou en je kindje van groot belang, daarom besteden ze niet alleen aandacht aan een ontwerp, maar streven ze ook naar een zo duurzaam mogelijk productieproces. Noppies biedt dan ook de perfecte combinatie van kwaliteit en comfort, veel items zijn gemaakt van zacht biologisch katoen. Dat is fijn voor het milieu en voor de gevoelige babyhuid!

Parkland 

Rugtassenmerk Parkland ademt duurzaamheid. Zo maken ze de rugtassen van 100% gerecyclede plastic waterflessen. (Wist je dat zij voor één rugtas 12 PET flessen gebruiken?) De lederen labels worden dan weer gemaakt van 100% veganistisch appelleer, dit diervriendelijke materiaal is vergelijkbaar met echt leer. Ook is Parkland partner van twee goede doelen. Zo gaat een klein deel van de opbrengst naar WE Charity, een organisatie die gemeenschappen in staat stelt zichzelf uit de armoede te halen met behulp van het leveren van hulpmiddelen. Daarnaast steunt Parkland ook de FOHTA Inc., een organisatie van Pharrel Williams, die zich inzet voor schoolbenodigdheden en zomerkampen voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.

Sanetta

Ondergoedmerk Sanetta levert modern ondergoed & nachtkleding voor kinderen en gebruikt daar 100% biologisch katoen voor. De producten van Sanetta zijn van een hoogwaardige kwaliteit met leuke designs en gemaakt van superzacht en huidvriendelijk katoen. Ze gebruiken moderne tests om hun hoge kwaliteit te kunnen garanderen en ze geven dan ook 2 jaar garantie op hun producten.

Tommy Hilfiger

Sinds 2013 is ook Tommy Hilfiger lid van het wereldwijde Better Cotton Initiative. Bij Tommy Hilfiger weten ze dat één modemerk de wereld niet kan veranderen, maar wat zij wél kunnen veranderen is de manier waarop zij werken en de kleren die hun klanten dragen. Daarom gebruiken ze meer gerecyclede, biologische en herbruikbare materialen, en kiezen ze voor minder vervuilende productietechnieken. Je herkent de Tommy Hilfiger-items die zijn gemaakt van duurzamere materialen, of geproduceerd met minder vervuilende productie-technieken aan de nieuwe groene streep in het label of op de hangtags.

Tumble ‘N Dry

Ook Tumble ‘N Dry heeft haar doel bereikt om 29,4% meer duurzame materialen zoals biologisch katoen, lyocell/tencel en linnen te gebruiken. In de toekomst hopen zij dit in het gehele productieproces door te voeren. Sinds 2018 is in ieder geval de hele ZERO-collectie volledig gemaakt van biologisch katoen, fijn! Daarnaast heeft Tumble ‘N Dry plannen gemaakt om in de komende jaren het gebruik van chemicaliën terug te dringen en de impact van watervervuiling en energieverbruik te verkleinen. Ook maakt Tumble ‘N Dry geen gebruik van dierlijke producten in hun kleding. Tumble ‘N Dry is trots dat zij, als voorloper, het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hebben ondertekend. Samen met meer dan 60 Nederlandse kledingmerken, de overheid, NGO’s, brancheorganisaties en vakbonden slaan zij de handen ineen om duurzaamheid in de internationale kleding- en textielproductieketen te verbeteren en te versterken.

 

Wat is jouw favoriete duurzame merk? Wij lezen het graag in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.