Birdnesting: co-ouderschap nieuwe stijl?

door Gastblogger

Birdnesting? Yep. En dan niet bij vogels, maar bij mensen. Het is een vorm van co-ouderschap, waarbij de kinderen niet van papa naar mama gaan en weer terug.  Twee huizen, twee slaapkamers, twee speelgoedkisten en twee keer zoveel spullen kan voordelen hebben, maar blijkt voor sommige kinderen lastig om aan te wennen. In dat geval kan deze nieuwe manier van co-ouderschap een uitkomst zijn.

Wat is birdnesting?

Ouders zien dat kinderen het vervelend vinden om steeds te moeten ‘verhuizen’. Birdnesting een vorm van co-ouderschap die steeds meer wordt toegepast waarbij dit anders is. Bij deze vorm zijn het de kinderen die in het ouderlijk huis blijven en de ouders heen en weer hoppen tussen huizen. De gedachte hierachter is: kinderen kiezen niet voor een scheiding, waarom zouden zij dan aan een nieuw huis moeten wennen? Kinderen kunnen in hun eigen omgeving blijven, zodat dat deel van hun leven hetzelfde blijft.

Voordelen en nadelen van birdnesting

Om maar met de legendarische woorden van Johan Cruijff te spreken: ‘Elk voordeel heb ze nadeel’. Birdnesting klinkt in ieder geval als de meest ideale situatie voor het kind. Want dat kan gewoon in zijn thuis blijven wonen. Maar hoe zit het met de boodschappen, de huishoudelijke taken en de vaste lasten? Ander belangrijk ding: kunnen jullie het financieel opbrengen om twee en meestal zelfs drie (!) woningen te hebben. Je deelt wellicht nu je gescheiden bent liever niet alles meer met je ex. Om birdnesting te laten werken moeten ouders samen hele goede afspraken kunnen maken over praktische en financiële zaken. Als het goed geregeld is, geeft deze vorm van co-ouderschap kinderen heel veel rust en stabiliteit. Ze zijn in hun eigen, vertrouwde, omgeving en er is altijd een van de ouders aanwezig.

Door de nadelen die eraan kleven is birdnesting voor veel ouders een tijdelijke oplossing. Dus meer als tussenfase. Heb jij zelf vroeger geschipperd tussen twee huizen of was er (een vorm van) birdnesting? Wij zijn nieuwsgierig: wat vinden jullie ervan?

 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.