Boos geworden? Zo troost je je kind

door Wendy

Niet willen eten, blijven zeuren om snoep in de supermarkt of zo’n 26 keer uit het bed komen voor het slapengaan; iedere ouder verliest wel eens zijn geduld en wordt boos. Ben je net iets harder uitgevallen dan de bedoeling was? Ai, daar kan je je behoorlijk rot om voelen en jouw kind ook. Hoe troost je je kind dan?

Achter het behang

Dat vader of moeder zijn niet alleen maar rozengeur en maneschijn is, hoeven we je vast niet te vertellen. Kinderen kunnen soms het bloed onder de nagels vandaan halen en er zijn momenten dat je ze wel achter het behang kan plakken. Bleef jouw kind doorzeuren en ben je uit je slof geschoten? Daar schrik je zelf van, maar je kind nog meer. Hoe los je dat op?

Tel tot drie

Deze truc werkt niet alleen als je op het punt staat om boos te worden. Ook als het al zover is, kom je even uit het moment als je tot 3 telt. Sta stil bij wat er zojuist gebeurd is en kalmeer. Je kan je kind niet troosten of geruststellen wanneer je zelf nog overstuur bent, dus één, twee, drie.

Draai het om

Stel je voor dat jij klein bent en jouw mama net heel boos op jou geworden is. Misschien heeft je moeder zelfs tegen je geschreeuwd. Oef, best heftig voor een kleintje, of niet? Door vanuit jouw kind te reflecteren, zie je in hoe naar het eigenlijk is als je vader of moeder boos is op je. Denk hier ook aan als je een volgende keer op het punt staat om uit te barsten. Natuurlijk moet jouw kind naar jou luisteren, maar blijf ook aan zijn gevoelens denken. Het is voor kinderen vaak nog moeilijk om zich te uiten en zich in een ander in te leven, zeker als ze nog heel klein zijn. Zo is bij peuters het emotionele onderbrein meer ontwikkeld dan zijn rationele kant. Bevalt hem iets niet? Dan gaat hij gillen. Hij kan (nog) niet anders reageren.

Herstellen

Als je gekalmeerd bent en rustig hebt gekeken naar de situatie, is het tijd om met je kind te bespreken wat er is gebeurd. Doe dit rustig en liefdevol, ook als je kind een temperamentvolle (pre)puber is. Ga samen zitten, deel wat jou dwars zat en laat hem ook vertellen wat hij niet leuk vond. Probeer samen te bedenken hoe jullie de ruzie op kunnen lossen en in de toekomst kunnen voorkomen.

En door…

Jij bent niet meer boos en verdrietig en hij is niet meer boos en verdrietig. Laat het nu dan ook echt los. Heb het niet meer over jullie vorige meningsverschil als er weer ergernissen zijn. Zeg dus niet iets als: ‘zie je nou, nu je doe je het weer’. Maar laat de vorige ruzie rusten, het is uitgesproken, het is klaar. En focus op waar je je nu aan ergert.

Goede les

Ga na de ruzie en uitbarsting samen iets leuks doen om te laten zien dat jij hem niets verwijt en alles weer oké is tussen jullie. Ruzies, ergernissen, conflicten en meningsverschillen horen nou eenmaal bij het leven. Dus jouw uitbarsting voelt dan misschien niet heel oké voor jou (en de volgende keer pak je het hopelijk anders aan), maar het is een goede les voor hem om te zien dat je het áltijd uit kan praten en daarna weer gewoon met elkaar door één deur kan.

 

Hoe los jij het op als je een keer té boos bent geworden? En hoe voorkom jij om weer zo boos te worden?

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

 

Vertel 't ons 1 reactie

  1. Mama Afrika- 10-06-2019 om 14:28

    Ouders weten het niet altijd beter en het is goed om die kwetsbaarheid te laten merken aan de kinderen. Ook wij maken fouten, dus bied je excuses aan als je te ver bent gegaan. Zo versterk je de liefde band tussen ouder en kind!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.