Ontboezemingen

door Gastblogger

Twee kinderen en in totaal  ongeveer 18 maanden borstvoeding verder, ben ik ongelofelijk trots op Moeder Natuur dat zij het mogelijk maakt om puur op eigen lichaamssappen (oké, dit klinkt goor) een kind te laten groeien.  En niet zomaar een sapje… Nee nee, er wordt een heus superfood gecreëerd door onze boezemvriendinnen. Het zou mij niks verbazen als er over niet al te lange tijd naast de chiazaad, gojibessen  en shotjes tarwegras ook een vers gekolfd shotje moedermelk in de Biowinkel of in het ‘oh-zo-pure-schap’ van de grote supermarkten verkrijgbaar is.

Terug naar de makers van dit oergoed; de borsten. Die mijn peuter van drie consequent ‘borstels’ noemt.  Ik vind het een fascinerend lichaamsdeel, ze balanceren op het snijvlak van lust, leven en helaas soms ook dood. Hun oorspronkelijke benaming maakt dat onze kinderen ons mama noemen. De Latijnse benaming van borsten is namelijk ‘mamma’. Leuk om je te bedenken als er zich weer zo’n dag voordoet dat je dreinende peuter de hele dag: “Mama, mamaaaa, maaammaaaa!” roept, hij dus eigenlijk schreeuwt om: “Borsten, boooorsten, BORSTEN!” En ironisch genoeg willen ze bij dat gedrag ook vaak niets liever dat stevig tegen je zachte voorgevel aangedrukt worden, dus eigenlijk klopt deze borstroep als een bus.

Laatst, tijdens een intiem gesprek met mijn ‘borstels’, deden ze een boekje open over hoe het soms voor hun is in deze tropenjaren. Ik schrok daar best van! Lees hier hun ontboezemingen:

  • Vroeger begrepen we nooit zo goed waarom je ons nou toch altijd in zo’n ondersteunde geval verstopte. We stonden toch keurig rechtop?! Maar tegenwoordig danken we God op onze blote tepeltjes dat je ons ‘s ochtends weer zorgvuldig inpakt. We voelen ons ontzettend gesteund nu, bedankt daarvoor.
  • Heb je enig idee hoe het is als je gewoon lekker in bad ligt en je ineens wordt aangevallen door een tandenloze baby? Dat is schrikken. En net als je denkt dat je het hebt gehad, word je onverwachts aan je tepel getrokken door een peuter die Sinterklaasje speelt en jij bent een pepernoot. Dat is pas echt eng.
  • Wist je dat als jij te lui of te druk bent om op je werk fatsoenlijk een flesje superfood van ons af te kolven, wij daar dus echt vreselijk boos van worden. Heb je wel eens gemerkt dat we dan gaan prikken en spugen?
  • Oké, het went wel maar de volgende keer dat je ons ten tonele laat verschijnen om de baby te eten te geven als je zwager, vader of buurman over je schouder mee kijkt, graag even waarschuwen goed?! Dan zetten we op z’n minst even een frisse blik op.
  • Hoe lang was je nog van plan die seksloze voedingsbeha’s te dragen? We zijn toe aan een pittig kantje met een lekker zacht kussentje erin. En denk erom, niet te klein hè! We zijn geen achttien meer, hoor je ons?
  • Mochten we ooit ziek worden – dat hopen we niet natuurlijk – twijfel dan niet en doe ons dan alsjeblieft gewoon weg als dat nodig is. We vonden het fijn jouw borsten te zijn. Bedankt daarvoor. Maar zolang we gewoon gelukkig en gezond zijn, dan mag je best een beetje met ons shinen!

 

ElineEline (30) is gelukkig met Ronen en moeder van twee heerlijke dochters Sarah (3) en Eden (0). Eline droomde altijd van het moederschap  en geniet er ook ontzettend van. Tussen het genieten door heeft ze ook wel eens last van ‘off days‘ en dan houdt humor, relativeringsvermogen en liefde haar op de been. Eline vindt het leuk om te schrijven over wat haar als moeder en mens bezighoudt, beweegt en opvalt.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.