CHECK: geschikt speelgoed voor peuters

door Gastblogger

Hoe kies je nu het geschikte speelgoed uit voor peuters? Het is soms best lastig om te bedenken wat voor speelgoed echt geschikt is voor jouw mini. Hoeveel speelgoed is echt nodig? Wat vindt jouw mini het leukst om mee te spelen en wat voor type kind heb jij? Benieuwd? Lees hieronder verder!

Hoeveel speelgoed is nou écht nodig?

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen te veel speelgoed hebben. Maar wat is eigenlijk té veel? Deskundigen vertellen dat één derde van je mini’s maandleeftijd voldoende speelgoed is om te hebben. Een dreumes van 24 maanden heeft dus in principe genoeg aan acht speeltjes. Hebben jullie meer speelgoed in huis dan nodig? Bekijk dan eens met welk speelgoed je makkelijk kunt afwisselen en leg wat meer speelgoed opzij.

Check it out

Soms is het best nog even puzzelen welk speelgoed voor welke leeftijd geschikt is. De leeftijdsindicatie hoeft niet altijd te kloppen. Ieder kind ontwikkelt zich namelijk in haar of zijn eigen tempo. Daarom kan het ook zijn dat een jonger kind misschien al met speelgoed speelt, dat voor oudere kinderen is bedoeld. Memory zou je bijvoorbeeld prima met een dreumes kunnen spelen, alleen kun je dan beter wat kaarten weglaten misschien. Let goed op de reactie van je kind als hij ergens mee speelt, het kan daarom een goed idee zijn om bepaald speelgoed eerst te lenen van vrienden. Of leen iets bij de speelotheek. Zo kom je er vanzelf achter. Lekker uitproberen dus!

Verschillende types

Volgens speelgoeddeskundige Marianne de Valck zijn er vier typen spelende kinderen. Het gaat om rauwers, douwers, schouwers en bouwers. Rauwers zijn échte doeners en houden van klimmen en klauteren. Ook alles wat beweegt vinden ze leuk! Dan heb je de douwers en dat zijn de uitvinders. Dingen uit elkaar halen en weer proberen in elkaar te zetten, is niet vreemd voor hen. De schouwers houden van speelgoed met toeters en bellen, glitters en felle kleuren. Het kan niet gek genoeg! Denk hierbij ook aan voelboekjes en puzzels. Tot slot heb je bouwers en zij maken heel graag nieuwe vriendjes, waarbij ze samen lekker kunnen spelen met de blokken bijvoorbeeld.

Schijf van vijf

Een ‘schijf van vijf’ voor speelgoed? Ja, echt waar het bestaat! Door deze schijf van vijf bied je jouw kind genoeg afwisseling en wordt het spelen alleen maar leuker. Creatief bezig zijn is daar één van, hierbij gaat het dus niet om bepaalde spelregels of het uiteindelijke resultaat. Daarna volgt constructief speelgoed, zoals Lego. Maar ook iets cognitiefs kunnen kinderen leuk vinden zoals een telboekje of puzzel. Daarnaast valt iets sociaals vaak ook goed in de smaak, zoals samen een spelletje doen. Als laatst is het fijn om speelgoed te hebben waarbij kinderen moeten bewegen, zoals een step of loopfietsje. Leuk én gezond!

Hoe kies jij altijd geschikt speelgoed uit voor je mini? Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.