Checklist kinderfeestje organiseren

door Gastblogger

Je kind is bijna jarig en jullie hebben samen bedacht dat er een kinderfeestje thuis wordt gegeven. OMG. ‘In welke tijd organiseer ik dit?’, vraag je je nu misschien af. No stress! Met een goede planning komt het allemaal in orde. Wij helpen je een handje en zetten alle to do’s op een rijtje: van 4 weken van tevoren tot op de dag zelf. Zelfs de meest drukbezette mama kan zo het kinderfeestje van haar kind handelen. GO! 

4 weken van tevoren

 1. Overleg met je kind wat voor kinderfeestje hij/zij graag wil geven. Een thema – dinosaurussen, ridders, paarden, muziek etc. – is een handig uitgangspunt. Jouw zoon of dochter heeft vast een aantal dingen waar hij/zij weg van is!
 2. Bedenk met elkaar wie er uitgenodigd moeten worden. Alleen de beste vriendjes of zelfs de hele klas? Een thema kan er ook voor zorgen dat het een kleiner feestje wordt, een zogenaamd ‘modeshowfeestje’ doe je niet gemakkelijk met de hele klas.
 3. Huur of bestel het belangrijkste entertainment: van museumkaartjes met gids tot een goochelaar. Zo hoef je niet op het laatste moment je kind teleur te stellen en heb je zelf nog even de tijd om naar een vervangende persoon of activiteit te zoeken als het gewenste idee niet wil slagen.
 4. Check even voordat je een datum vaststelt of ‘speciale gasten’ die dag wel aanwezig kunnen zijn. De beste vriend of vriendin van jouw kind moet vanzelfsprekend op het feest zijn!
 5. Kies de datum!
 6. Verstuur de uitnodigingen. Tijd genoeg? Maak dan samen met je kind uitnodigingen die passen bij het feestthema. Denk je nu bij jezelf: ‘Hoe komen jullie er in vredesnaam bij dat ik überhaupt tijd heb om feestjes te organiseren? De strijk en boodschappen van drie weken terug staan nog op me te wachten!’ In dat geval raden we je aan om om gewoon een pak met kaartjes te kopen of nog makkelijker: bestel kaarten online die je direct kunt versturen. No sweat!

Kinderfeestje-checklist-uitnodigingen

2 weken van tevoren

 1. Maak een schema met activiteiten voor het feestje. Twee of drie uur aan activiteiten is méér dan genoeg. Creëer een mix van actieve spelletjes met wat rustigere activiteiten (denk bijvoorbeeld aan knutselen). Daar tussen plan je tijd in voor het eten van een taartje, het openen van cadeautjes en tijd voor de kids om even zelf te kunnen spelen. Het Nederlandse weer laat buitenactiviteiten niet altijd toe, dus plan als je een outdoor feestje hebt ook alternatieve binnenactiviteiten.
 2. Maak een lijst van essentiële benodigdheden die je (buiten snacks en taart om) nodig hebt. Misschien dat je alles kunt kopen, maar misschien blijkt dat je her en der wel wat kunt lenen (scheelt in de kosten!). Denk bij essentiële benodigdheden aan zaken als: versieringen, knutselspullen, muziek, sportspullen, een koelbox of bijvoorbeeld een goocheldoos.
 3. Koop of bestel feestartikelen die passen bij het bedachte thema en bijvoorbeeld kleine prijsjes die je bij spelletjes kunt winnen.
 4. Plan alvast het menu. Key words: Hou Het Simpel. Kleine snackjes, een pizza, pannenkoeken, een broodje hamburger. Eten dat bijna alle kinderen lekker vinden en die voor jou easy breezy zijn om (voor) te bereiden. Check ook even bij de ouders van de genodigden of er sprake is van allergieën en wat het kind dan wel of niet mag eten en drinken. Maak een lijstje in hoeverre je alles kunt voorbereiden, dan weet je wat je kunt verwachten op de dag zelf en kun je dit ook goed inplannen.
 5. Maak een boodschappenlijst aan de hand van je menu.
 6. Bedenk of je hulp nodig hebt en schakel vrienden, familie of bijvoorbeeld ouders van de genodigden in om te helpen op het feestje.

Kinderfeestje-checklist-taart

1 week van tevoren

 1. Check nog even bij de genodigden of iedereen daadwerkelijk ook komt.
 2. Bestel taart!
 3. Bekijk de lijst met party-benodigdheden en check of er nog dingen missen.

Kinderfeestje-checklist-camera

1 dag van tevoren

 1. Ruim alles wat rondslingert of in de weg staat op. Stoelen en banken aan de kant, want er moet gespeeld worden! Overdreven schoonmaken lijkt ons niet nodig; vies wordt het sowieso wel weer. Even een stofzuiger door de kamer en een doekje over alles voldoet echt, moeders! (En nee, je bent dan niet lui.)
 2. Doe de boodschappen.
 3. Laad je camera op! Dit mooie moment van je bloedje, wil je vastleggen voor later.
 4. Maak kleine goodiebags die de kinderen mee naar huis mogen nemen na het feestje.
 5. Versier alles, maar blaas nog niet de ballonnen op (slappe ballonnetjes staan zo armoeiig).
 6. Al het eten dat je een dag van tevoren kunt bereiden, maak je klaar.
 7. Oefen nog even op het netjes ‘dank je wel’ zeggen met je kind, als cadeautjes openen op de agenda staat.

Kinderfeestje-checklist-confetti

FEESTDAG

 1. Doe nu al het last minute kookwerk.
 2. Haal de taart op.
 3. Zet snacks klaar.
 4. Geef iedereen die helpt een duidelijke taak; van opruimen tot het in de gaten houden van de kinderen.
 5. En… de deurbel gaat. STAY CALM en probeer niet alleen politie-agentje te spelen. Dit moet voor iedereen een fijne dag zijn!
 6. Stuur ieder kind tot slot naar huis met een goodiebag en bedank de ouders en het kind voor hun komst.
 7. GAME OVER.

 

Bron: realsimple.com

Vertel 't ons 11 reacties

 1. Gerdy Baar- 04-02-2018 om 11:37

  ha ha m’n dochter wordt 16 dus een of ander thema feestje zit er niet meer in 😉 , maar toch bedankt voor de tip

  1. Hoi Gerdy! Dan vind ze een themafeestje wellicht niet zo leuk meer. Voor tieners schreven we een apart artikel! –> https://magazine.kleertjes.com/help-mijn-tiener-wil-een-feestje/ Wellicht staat daar iets tussen 🙂 Veel plezier met het feestje

 2. Nou een middagje monkey town lijkt mij meer wat voor mij. 😁 lekker de deur uit met alle boys!!

  1. Hier thuis ook, maar dan naar Bounz.

 3. leuk dat ik het binnen kreeg heb alleen afgelopen woensdag al een feestje gehouden voor mijn dochter die in de zomervakantie jarig is hihi

 4. Hoi Daphne, dan is dit een gevalletje ‘mosterd na de maaltijd’ :-O Hebben jullie een leuk feestje gehad? ^Lian

 5. Bij het kinderfeestje van mn dochter laatst, niks bijzonders uit de kast getrokken. Er stond 1 groot zwembad en 1 klein zwembadje klaar, badkleding aan en spetteren maar. Zwembanden en een krokodil erbij in. En natuurlijk taart, drinken, chips en als eten zelfgebakken pannenkoeken (ook met spek) De tijd was zo voorbij!

 6. Mijn dochter wordt 4, is dat niet nog iets te jong voor een kinderfeestje?

 7. Mijn dochter word 3 jaar.. is denk ik te jong voor een kinderfeestje.. komt toch pas als ze naar de basisschool gaan of is dat tegenwoordig al veel eerder? Wij vieren het feestje thuis met familie en vrienden met lekkere hapjes eb drankjes. Hebben wel alles in thema minnie mouse… maar kinderfeestje sla ik nog over zolang dat kan hihi

 8. Hoi Wendy,
  Zo doen wij het hier ook. M’n dochter vierde haar eerste kinderfeestje pas toen ze 5 jaar werd. Samen met 5 klasgenootjes vierden we een klein feestje thuis. M’n zoontje krijgt zijn eerste partijtje ook pas als hij in groep 1 zit en 5 jaar wordt.
  Alvast een fijne 3e verjaardag voor jouw dochter!
  ^Wendy

 9. Hallo allemaal! We hebben een heel goed artikel geschreven voor tieners van 13 jaar oud. Misschien kom je van pas! https://birthdaypartylist.com/11-fun-birthday-ideas-for-your-13-year-old-no-matter-what-theyre-into/

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.