Co-ouderschap: wat doet het met een kind?

door Wendy

Toen een vriendinnetje van mij vertelde dat haar ouders gingen scheiden, was het duidelijk. Zij en haar moeder zouden gaan verhuizen en ik zou haar nog maar één keer in de twee weken zien als ze bij haar vader logeerde. Zo ging dat vroeger, de moeder werd de hoofdverzorger en papa had de kinderen om het weekend. Inmiddels is de opvoeding steeds meer verdeeld en wonen kinderen na een scheiding vaak de helft van de week bij hun vader en de andere helft bij hun moeder.  Het zogenaamde co-parenting. Maar is dat wel goed voor een kind, opgroeien in twee huizen?

Wat is co-ouderschap?

Eén op de drie huwelijken of langdurige relaties loopt op de klippen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau  voor de Statistiek (CBS) blijkt dat jaarlijks de ouders van zo’n 50.000 kinderen uit elkaar gaan. Sinds de jaren negentig kiezen ouders steeds vaker om de kinderen samen op te voeden en inmiddels woont 27% van de kinderen van gescheiden ouders bij hun vader én hun moeder. Als het ‘gewone’ leven van het kind bij beide ouders wordt geleefd en het kind dus vanaf het huis van zijn vader én zijn moeders naar school, sport en vriendjes kan gaan, spreken we van co-ouderschap.

Met een rugzakje

Lange tijd heerste het idee dat het zielig was voor kinderen als ze heen en weer pendelden van het ene huis naar het andere. Er werd gedacht dat ze om de paar dagen hun rugzakje met hun hele hebben en houden moesten pakken en zich nergens écht thuis voelden. Omdat co-ouderschap nog redelijk nieuw is, is er pas sinds kort meer bekend over de gevolgen voor het kind en goed nieuws: die zijn overwegend positief.

Uit Fins onderzoek naar het stressniveau van kinderen na een scheiding blijkt dat stress niet zozeer afhankelijk is van de relatie tussen de ouders onderling, maar juist van de relatie van het kind met beide ouders. Kinderen die ongeveer evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen, ervaren de minste stress, zelfs als er conflict is tussen de ouders.

Kinderen die na de scheiding voornamelijk bij één ouder wonen, ervaren het vaak minder positief. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf inmiddels volwassen kinderen die na de scheiding bij hun moeder woonden, geen tot weinig contact met hun vader heeft. Zij ervaren dat als een groot gemis.

Happy kids

Een Amerikaanse overzichtsstudie van veertig internationale studies toont aan dat het op alle fronten gemiddeld goed gaat met kinderen die na een scheiding door vader én moeder worden opgevoed. Ze doen het beter op school, hebben minder last van psychische issues en gedragsproblemen en zijn tevredener met hun leven dan kinderen die bij één van beide ouders (meestal de moeder) opgroeien. Als conclusie schrijft hoofdonderzoeker en psycholoog Linda Nielsen (Wake Forest University): ‘Het voordeel van wonen bij twee ouders weegt op tegen het nadeel van leven in twee huizen.’

Kind voorop

Het idee dat de kinderen elke paar dagen hun spullen moeten verhuizen is natuurlijk overdreven. De meeste kinderen hebben alles wat ze nodig hebben in de twee huizen en hoeven echt niet elke keer hun kleding en al het favoriete speelgoed in te pakken. Misschien gaat er een lievelingsknuffel mee in de rugzak, maar daar houdt het meestal ook wel bij op.

Co-ouderschap is dus een fijne oplossing, voor de ouders en voor het kind. Zolang vader en moeder vriendschappelijk met elkaar omgaan en altijd in het belang van de kinderen handelen, is er niks mis met een happy modern family!

Zijn jij en je partner uit elkaar? Hoe pakken jullie de opvoeding aan? Wat werkt voor jullie? Laat het ons weten in de comments…

Vind je dit interessant? Dan vind je dit misschien ook leuk om te lezen:

Vertel 't ons 1 reactie

  1. Het is inderdaad positiever als een kind op deze manier door beide ouders opgevoed wordt.
    Toch wil ik nog eens benadrukken dat je als ouders moet proberen om te vechten voor je relatie. Een scheiding is noet altijd dé oplossing. Bij een evt. volgende relatie komen er ook altijd weer dingen op je pad die tegenvallen. Maar praat erover, plan avondjes samen, blijf leuke dingen samen doen en bedenk vooral: Een kind is het gelukkigst met 2 ouders in 1 huis die laten merken en voelen dst ze van hem/haar houden. Dan voelt een kind zich veilig en heeft het een goede basis. Een scheiding en daarna weer nieuwe relaties zorgt voor veel vaders en moeders voor een kind. Dat is niet stabiel en niet goed voor de ontwikkeling. Ik zie (als leerkracht groep 8) in mijn klas dat deze kinderen vaak geen vertrouwen hebben in relaties en later ook niet in die van hen zelf. Ze geloven er niet meer in dat je jaren gelukkig kunt zijn met dezelfde. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en gevallen waar een scheiding beter is, maar mijn boodschap is: werk aan je relatie, en zorg voor een stevige basis vóór ee kinderen komen. Veel geluk voor alle ouders en kids!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.