Consultatiebureau: FAQ over baby’s

door Gastblogger

In Nederland hebben we iets unieks wat in veel andere landen niet beschikbaar is: het consultatiebureau. Als ouders van een kersverse kleine baby kun je naar het consultatiebureau voor vaccinaties/gezondheidszorg, advies en hulp. Van 0 tot 4 kun jij daar met alle vragen over je kind terecht. De artsen en verpleegkundigen zijn experts op baby- en peutergebied en kunnen je helpen huiltjes, krampjes en beweginkjes verder te doorgronden. Wij spraken een jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau over de meest gestelde vragen van nieuwe ouders over hun baby. Deze vragen hebben we gebundeld per onderwerp en vertellen je over het bijbehorende advies dat vanuit het consultatiebureau gegeven wordt.

Ritme

De verhouding tussen waken en slapen is een grote vraag voor ouders met baby’s. Wat is een normaal ritme voor een baby? Dit verschilt heel erg per kind, maar gemiddeld slaapt een baby in korte cycli van 50-70 minuten. Een baby slaapt de eerste 2 maanden gemiddeld wel 15-20 uur per dag. Ze zijn maximaal zo’n 60 minuten achter elkaar wakker. Hoe lang een baby slaapt verschilt per kind, de 1 slaapt veel meer dan de ander. Na 2 maanden wordt het slaapritme belangrijker en worden de cycli langer; je baby kan 5-6 uur achter elkaar slapen zonder wakker te worden. Heb je een moeilijke slaper? Een wakkere baby is vaak een oververmoeide baby. Rust, regelmaat en structuur zullen hier de meeste invloed op hebben.

Huilen

Het moeilijkste onderwerp: huilen. Waarom een kind huilt is moeilijk te doorgronden. Honger, vermoeidheid en algemene onrust zijn het meest voor de hand liggend, maar ook krampjes en andere lichamelijke ongemakken (tandjes, groeipijntjes) kunnen oorzaken zijn. Ligt het hier niet aan? Onderzoek dan samen met een arts of verpleegkundige of er misschien andere redenen kunnen zijn voor het huilgedrag van je baby. Huilen hoort er heel erg bij, want dat is de enige manier dat baby’s kunnen aangeven dat ze iets dwars zit, maar ze huilen ook om opgebouwde spanning te ontladen zodat ze daarna weer kunnen ontspannen. Laat je door het huilen niet te veel afschrikken. Het is hartverscheurend, maar normaal.

Voeding

Borstvoeding, flesvoeding, vast voedsel, gepureerd, niet gepureerd, brood, water, thee, limonade: wat zijn nou de beste voedingsopties voor je kindje? Het is een persoonlijke keuze van de moeder om wel of geen borstvoeding te geven. Er zijn overwegingen voor beide opties die je zelf het best kan inschatten. Wat betreft vast voedsel is de indicatie dat je vanaf 4-5 maanden kan beginnen met kleine beetjes gepureerd groente & fruit en dat langzaam opvoert. Pas bij voeding op met sodium en suikers; beter starten met groente en liever water of thee in plaats van limonade. Vanaf 6 maanden kun je je baby lekker laten kauwen op stukjes broodkorst. Ook hiervoor: ieder kind is anders, dus probeer vooral uit wat werkt voor jou.

Groei

Help! Mijn kind zit boven/onder de groeicurve! Is er iets mis met hem/haar? Relax: de groeicurve is een gemiddelde. Dat je kind er boven of onder zit betekent niet dat er iets mis is. Ook meer extreme gevallen komen voor. Hierin is het belangrijk dat je kijkt naar de omstandigheden: is je kind ondervoed of eet hij juist te veel? Heb je een bewegelijk of een lethargisch kind? Overleg met je arts/verpleegkundige als je je zorgen maakt.

Verkoudheid

Vragen over verkoudheid komen ook regelmatig langs. Veel ouders zijn bezorgd omdat baby’s en peuters veel en vaak verkouden zijn. Het immuunsysteem van baby’s en peuters is nog maar heel pril en de immuniteit tegen huis-, tuin- en keukenvirusjes wordt langzaam opgebouwd. Het kan dus zijn dat je kind veel verkouden is, dat hoort erbij.

Vaccinaties

Nu meer dan ooit zijn er veel vragen over vaccinaties. Wel of niet vaccineren? Wat zijn de effecten? In Nederland is het niet verplicht en je mag als ouder zelf kiezen of je je kind wilt laten vaccineren. Vaccinaties zijn er om kinderen te beschermen tegen de risico’s die het doormaken van bepaalde ziekten met zich meebrengt. Dit blijft een punt van discussie en is uiteindelijk aan de ouder om een beslissing over te maken. Als je meer informatie wilt over vaccinaties kun je hierbij beter al je vragen stellen aan medische professionals.

Onrust

Onrust is een belangrijk punt, omdat ouders vaak niet kunnen doorgronden waar de onrust vandaan komt. Het komt vaak onverwacht voor de ouders en dus snappen ze niet waarom hun kindje onrustig is. Ouders hebben irreële verwachtingen omdat ze niet kunnen inschatten hoe het leven met een baby eruit ziet. Ze komen dan soms tot de conclusie dat ze slechte ouders zijn omdat ze de onrust niet kunnen wegnemen. Je wilt als ouder alles voor je kind oplossen en betekenen. Maar een feit is: baby’s zijn onrustig. Baby’s moeten – hoe gek het ook klinkt – ‘aarden’ op aarde. Het systeem van zo’n klein kindje moet nog rijpen en wennen aan de nieuwe situatie hier op deze blauwe bol. Dat zorgt voor onrust, huilen en soms gedoe. De automatische conclusie van ouders is dat daar een medische reden voor moet zijn, bijvoorbeeld allergieën of andere problemen, maar dat komt maar heel weinig voor. Een kind heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de wereld.

Conclusie:

Op geen enkele vraag in deze categorieën is een simpel one-size-fits-all antwoord. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar als je je hier bewust van bent kan het je helpen om meer rust te vinden als ouder. Er zijn meerdere mogelijke oplossing en uiteindelijk kom je er wel uit. Til er niet te zwaar aan! Het consultatiebureau is in het leven geroepen om jou als ouder te helpen. Er staat een heel team mensen voor je klaar die je kunt bellen op het moment dat je vragen hebt. Ook je omgeving is een goede bron en er zijn honderden boeken geschreven over baby’s. Luister naar je intuïtie en naar je kind, en dan komt het helemaal goed.

Nieuwsgierig wat de meest gestelde vragen zijn bij peuters? Lees dan Consultatiebureau: FAQ over peuters.

Bron: Hennie van den Berg, jeugdverpleegkundige bij de GGD.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.