Consultatiebureau FAQ: peuters

door Gastblogger

Vorige keer hebben we aan de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau gevraagd wat de meest gestelde vragen waren over baby’s. Maar het consultatiebureau is er niet alleen voor vragen over baby’s! Je kunt met al je vragen van 0-4 terecht bij het CB. Deze keer: veel gestelde vragen over peuters. Over de volgende drie onderwerpen hebben ouders van peuters de meeste vragen.

Gedrag

“Ik ben twee en ik zeg nee!” Peuters kunnen zo verschrikkelijk koppig en eigenwijs zijn dat het al je energie kost om niet te gaan gillen. Hoe hard je ook je best doet, ze willen niks. Het zou je niet eens verbazen als ze nee zouden zeggen tegen een ijsje/cadeautjes/de Efteling (al gebeurt dat eigenlijk nooit). Geen zorgen, je hebt niet een monsterlijk vervelend kind gecreëerd. Nee zeggen is een eerste stap in het ontwikkelen van zelfstandigheid. Heel irritant, maar het hoort erbij. Bij gedrag hoort ook:

Drukte/driftigheid

Heb je een druk en bewegelijk kind? Hiermee ontwikkelt je kleintje spieren en fijne motoriek. Word je kind lastig? Zorg voor voldoende afwisseling om verveling te voorkomen, maak gebruik van humor, bereid je kind voor op wat gaat komen, ga relgelmatig naar buiten zodat ze hun energie kwijt kunnen. Ouders hebben ook vaak vragen over driftbuien. Over het algemeen zorgen onverwachte gebeurtenissen en inconsequentie voor onrust en daar kan je kind driftig van worden. Blijf als ouder zo rustig mogelijk en probeer negatief gedrag te negeren. Stel grenzen, wees duidelijk en stel je kind gerust in nieuwe situaties.

Luisteren

Niks wat je zegt lijkt door te dringen. Je peuter houd zich veel liever bezig met spelen dan met naar jou luisteren. Je kind kan zich maar op een ding tegelijk concentreren en negeert zijn of haar omgeving soms totaal onbewust. Je peuter heeft al wel geleerd te reageren, maar hoort niet echt wat je zegt omdat hij zo druk met eigen dingen bezig is. Als je kind echt niet wilt luisteren ook als je direct iets vraagt/opdraagt kunnen de volgende tips handig van pas komen. Vraag gericht aandacht van je kind met een aanraking of gebruik van zijn naam. Wees concreet in je verzoeken/opdrachten, geef hem even tijd om mee te werken en herhaal wat je hebt gezegd. Het duurt veel langer voordat een boodschap in kleine kinderhersentjes blijft hangen. Blijf rustig en blijf bij je standpunt. Alle aandacht is interessante aandacht voor een peuter. Schreeuwen/te veel uitleg gaat dus niet veel uitmaken.

Slapen

Je denkt dat ze daar als baby uitgroeien: niet doorslapen. Helaas, was het maar zo’n feest! Waar je als moeder het liefst uitgeput je bed in duikt, lijkt jouw peuter non-stop. Het gaan slapen is de eerste uitdaging. Zorg dat je op een duidelijke manier de dag afsluit elke dag. Zo komt bedtijd niet zo abrupt voor je peuter. Slapen je kids niet door? Probeer zo saai mogelijk elke keer dezelfde boodschap te geven, stel je kind gerust en ga niet in op smoesjes (nog een keer plassen, dorst, kusje, verhaaltje). Zeg ‘je moet gaan slapen’ en ga weer weg. Mocht het probleem aanhouden kun je voor persoonlijk advies terecht op het consultatiebureau.

Conclusie

Vaak zijn deze ‘problemen’ te herleiden naar het feit dat ouders niet concreet zijn in de communicatie naar hun kind. Ze vertellen kids niet gericht wat het kind wel of niet moet/mag doen, of gaan teveel in op wat het kind allemaal verzint om aandacht te krijgen. Ouders wachten te lang met het corrigeren van hun kind als ze iets doen wat niet mag en raken dan gefrustreerd als het kind niet meer precies weet waar het over ging.

Het belangrijkste advies hier is dat je als ouder kijkt naar wat er wél goed gaat en daar aandacht aan besteed. Wees kort maar krachtig, kalm en standvastig in het aanspreken van het gedrag van je kind en pas snel logische consequenties toe. Structuur en herhaling zijn heel erg belangrijk en herhaling is erg belangrijk omdat het even duurt voordat dingen in het kinderbrein blijven hangen. Hou bij dit alles rekening met het feit dat je kind moet ontwikkelen en dus de hele jeugd grenzen gaat opzoeken (al doet de een dit wel meer dan de ander). Als laatste tip: beloon inspanning, niet het resultaat. Niet alles hoeft in een keer perfect te gaan en als een kind zijn best doet is dat belangrijker dan meteen alles goed doen.

Tips

De belangrijkste tips van het consultatiebureau die toe te passen zijn in elke situatie (ook voor baby’s):

  • Kijk en luister goed naar je kind en denk hier logisch over na. Wat zie je als je naar je kindje kijkt? Waar denk je dat het ‘probleem’ vandaan komt? Wat kun je bedenken om dit op te lossen? Maak het niet te ingewikkeld en probeer het uit!
  • Combineer logisch nadenken met naar je gevoel luisteren. Ouderinstincten zijn zo sterk, meestal voel je wel of er iets mis is met je kind.
  • Als je twijfelt: vraag advies op het consultatiebureau, daar voor zijn ze in het leven geroepen. Zij kunnen je helpen meedenken over een oplossing.
  • Kies je een aanpak? Blijf volhouden. Wondermiddelen die na 1 of 2 keer uitproberen meteen werken bestaan niet. Je moet consistent volhouden voor je verschil gaat merken. Vaak moet je wel 1 of 2 weken volhouden. Focus er op dat je actief iets doet om het te veranderen in plaats van op het resultaat. Je jeugdverpleegkundige kan een indicatie geven hoe lang je het ongeveer vol moet houden. Ook heel belangrijk: kies als ouders samen één aanpak. Dat is duidelijker voor je kind en je ziet sneller resultaat.
  • Je doet het goed! Twijfel niet te veel aan jezelf als ouder. Niemand weet precies hoe het moet, er is geen exacte gebruiksaanwijzing en als je je kind niet elke keer als hij huilt stil krijgt of elk krampje op kunt lossen zal dat niet meteen leiden tot permanente beschadigingen bij jouw kleintje.

Heb je een baby en heb je duizend vragen? Wij hebben ook de vaakst gestelde vragen van ouders van baby’s op het consultatiebureau op een rijtje gezet. 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.