Continurooster: de voor- en nadelen

door Gastblogger

Steeds meer scholen stappen over op een continurooster. Ouderenquêtes, panels in de klas en nog meer wordt er georganiseerd om het over dat nieuwe rooster te hebben. Maar waarom willen zoveel ouders en/of scholen het continurooster en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een continurooster?

In het traditionele rooster is er een apart ochtenddeel en een apart middagdeel. Tussen de middag zijn kinderen vrij. Bij een continurooster gaan kinderen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag langer naar school. Op woensdagmiddag zijn ze vrij. De pauze die kinderen traditioneel tussen de middag hebben, hoort hier bij de schooltijd. De kinderen blijven dus allemaal op school.

Mag een school zomaar van lestijden veranderen?

Een school mag zijn eigen lestijden bepalen, maar hierbij moeten ze zich wel houden aan de richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs. Als een school besluit om de schooltijden of de opvang te veranderen, dan moeten ze de ouders altijd raadplegen. Dit gaat meestal via de Medezeggenschapsraad (MR), maar uiteindelijk beslist het schoolbestuur.

Voordelen continurooster

 • Het biedt zowel kinderen als ouders meer structuur. Iedereen blijft op school.
 • Ouders kunnen hun werktijden makkelijker afstemmen op de schooltijden.
 • Doordat de kinderen niet meer naar huis gaan tussen de middag is er meer rust.
 • Het lesprogramma wordt korter en logischer onderbroken
 • Veiliger: kinderen en ouders hoeven maar 2 x heen en weer door het verkeer in plaats van 4 x.
 • Na school is er meer tijd voor andere dingen, thuis of bij de naschoolse of buitenschoolse opvang.
 • De lange middag biedt verenigingen meer tijd om activiteiten aan te bieden, zoals muziek-, sport- of cultuuractiviteiten.

Nadelen continurooster

 • Niet iedereen is er blij mee dat school eerder uit is
 • Kinderen kunnen tussen  de middag niet tot rust komen in hun vertrouwde omgeving.
 • Kinderen moeten overblijven.
 • De kosten van de na- of buitenschoolse opvang kunnen hoger worden, omdat kinderen er langer zijn.

Andere vormen van lesroosters

Het continurooster en het traditionele lesrooster zijn niet de enige mogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld ook:

Het vijf-gelijk-dagen-rooster

Elke schooldag duurt van 08.30 uur tot 14.00 uur, met een korte lunchpauze waarbij de kinderen op school eten. Kinderen hebben gedurende het jaar extra vrije dagen, omdat ze anders te veel lesuren per week hebben.

Bioritmerooster

Van maandag tot en met vrijdag gaan kinderen van 08.30 uur tot 16.30 uur naar school. Hierbij leren kinderen op de momenten dat het volgens het bioritme het best is, tussen 10.00 uur en 12.00 uur en tussen 14.30 uur en 16.30 uur. In dit rooster hebben kinderen een extra lange middagpauze, van 12.00 uur tot 14.30 uur, waarbij een externe (kinderopvang)organisatie sport, cultuur en/of andere activiteiten verzorgd.

7-tot-7-model

Bij het (redelijk nieuwe) 7-tot-7-model is de school is elke dag, dus ook in het weekend, open van 07.00 uur tot 19.00 uur. Er zijn geen verplichte schoolvakanties en in het lesprogramma is ook sport en ontspanning geïntegreerd.

Hoe werkt het op de school van jouw kinderen? Hebben jullie al een continurooster, speelt de discussie of hebben jullie iets heel anders? We zijn benieuwd naar de praktijkervaringen, want zo lijkt het vooral heel handig. Maar is het dat ook?

Misschien vind je dit ook interessant:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.