De coolste traktaties: tips van moeders

door Gastblogger

Lieve moeders, wat wordt er veel geknutseld! We deden een oproep voor de leukste wintertraktaties. En tja, dat winter zullen we maar even achterwegen laten, want jullie hadden weinig winters, maar wel heel veel leuke andere traktaties. We hebben 16 gegarandeerde succesnummers in deze traktatieblog gebundeld ter inspiratie. Vertellen we je ook nog even hoe je deze traktaties maakt en van wie deze beeldige voorbeelden zijn.

Een beestenboel

Hondjes, rupsjes, pinguïns en monsters… Beestjes-traktaties zijn al-tijd een succes!

De coolste traktaties: tips van moeders

 • Deze Rupsjes Nooit Genoeg – gemaakt door Michelle Rosenbrand-Timan – zijn NIET om op te eten, maar de smarties die eronder liggen wel. De rupsjes maak je van pomponbolletjes en pijpenragers die je in de knutselwinkel kan krijgen. Mooi geknipt blaadje in het potje, strik eromheen en voilà.  
 • De schattige pinguïns – gemaakt door Eleonora van As – zijn gemaakt van chocozoenen. De voetjes, het buikje en het snaveltje zijn gemaakt van fondant. Deze eetbare oogjes en bloemen zijn gewoon te koop (Dr. Oetker). Plak alle onderdelen vast met eetbare lijm of meng wat poedersuiker met water om zelf eetbare lijm te maken.
 • Monsters! Deze gekkerds zijn gemaakt van chocopops. De oogjes en mondjes zijn eetbaar en kun je bestellen op speciale bakwebsites. Leuke engerds zijn het, Marielle Broekman van Ravenswaaij!
 • De geestige teckels van Karen Buning-Illem zijn gemaakt van Twixen met fondant. Mix wat bruine fondant met witte fondant en maak daar de kopjes, voetjes en staartjes van. Deze bevestig je met chocopasta. Voor het neusje en de oogjes gebruik je zwarte eetbare stift.

Sushi, indianenpijlen en monsters

Juf Ank zou hier niet blij mee zijn: jullie lieten ons toch een lading snoeptraktaties zien. Maar eerlijk is eerlijk, ze zien er heerlijk uit!

De coolste traktaties: tips van moeders

 • De sushibakjes van Wendy van der Pluijm bestaan uit spekjes, dropveters, kersjes en ander ‘stapelbaar’ snoep. De kunst: je ‘stapelt’ snoepjes en doet er een zure mat of dropveter omheen om ze aan elkaar vast te binden. Leuk bakje eronder, sushistokjes erbij en je hebt een gelikte traktatie!
 • Zoek wat plaatjes van indianenveren, kopieer ze een x aantal keer, knip ze allemaal uit en rijg ze samen met een aantal perzikhartjes aan een satéprikker. Onderaan de satéprikker zit zo’n mierzoet suikerhartje. Hoe feestelijk zijn deze indianenpijlen van Danielle Driessen?
 • Het aapje van Michelle Rosenbrand-Timan is te cute! Men neme: een roze koek met snoepjes erop, kersjes, apenkoppen, Engelse drop en een parasolletje. Rijg in deze volgorde de snoepjes aan een kleine satéprikker: de apenkop- een kersje (armen) – een vierkant Engels dropje. Leg een kersje op het midden van de roze koek – dit worden de voetjes – en prik de satéprikker met de snoepjes erdoor heen.
 • Dit grappige monster is een chocolade donut versierd met twee eetbare oogjes (even vastzetten met wat eetbare lijm). Door het donutgat zit een rode zure mat. Dank Sanne Rovers-Giesbergen!

Feestelijke appels, koektaartjes en sapjes

Maar ook semi-gezonde appels en sapjes waren een hit!

De coolste traktaties: tips van moeders

 • De snoepappels van Caroline van der Gaag zijn gedipt in gesmolten chocola en vervolgens kregen ze nog een dipje in gekleurde spikkels. Mmmm!
 • Tussen deze taart-oreo’s zit een klein beetje glazuur. Doe ook nog een beetje glazuur on top en strooi daar wat spikkels over. Dan een vlaggetje door een tumtummetje halen en een kaarsje erop. Mooi Dewi van Eyk-Uneputty!
 • Joyce Kunst maakte gewoon héle gezonde smoothies voor de hele klas. Wel met tof rietje en Halloween details: vleermuizen!
 • In deze kunstige unicorns – gemaakt door Ariënne van Eijk – zit nog een mini Twix verstopt! De plastic puntzakjes zijn gevuld met gekleurde mini marshmallows. De cups kregen getekende wimpers en de oortjes werden geknipt en geplakt. Leuk zijn ze hè?

(Gesmolten) sneeuwmannetjes

Er kwam toch nog wat winters boven water in de vorm van kerst- en sneeuwmannetjes!

De coolste traktaties: tips van moeders

 • Lief zijn deze bananen-kerstmannetjes hè? Gemaakt van een halve banaan, aardbei, doorgesneden marshmallow een smartie en twee hagelslagjes. Dank voor je inzending Sascha Heijmen!
 • Om deze gesmolten sneeuwmannetjes moesten wij erg lachen. Leuk, Bianca van der Wilk! In deze bekers zit vanille-yoghurt. De oogjes, knoopjes, neusjes en handjes zijn van fondant en drijven in de ‘gesmolten sneeuw’.
 • Oeh, wat zijn die gesmolten sneeuwmannetjes van Bianca Rolfes-Smit leuk! Een klein bakje ijs en on top… een gehard stukje witte chocola. Hoe je dat ‘dekseltje’maakt? Eerst flink wat witte chocolade laten smelten, dan grote klodders op de bakplaat en op iedere klodder een marshmallow. Even laten uitharden en dan kun je easy breezy met eetbare stift het gezichtje, takhandjes, en de knoopjes tekenen.
 • De sneeuwmannetjes van Debby van Willegen bestaan uit twee marshmallows een dropje, Manna plofrijst voor het neusje, een rode dropveter als sjaaltje en met eetbare stift maak je knoopjes en oogjes.

Tot zover alle traktaties, dank voor al jullie inzendingen! Wil jij nog een complimentje kwijt over één van deze toffe traktaties of heb je nog tips? Laat het ons weten in de comments!

Meer traktatie tips? Lees dan ook:

Herfstige traktaties: tips van moeders >

6 x traktaties: leuk, lekker en makkelijk >

Trakteren: do’s & don’ts

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.